IDEA Intézet: az ellenzéki lista nélkül az MSZP kiesne a parlamentből

2021. április 13. 14:41
Az intézet szerint erősödött a Jobbik, az ellenzéki összefogás pedig több szavazatot gyűjtene be, mint a Fidesz.

Az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint márciusban a biztos szavazóknál a hat együttműködő ellenzéki párt (DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+Párbeszéd) listája 48, míg a Fidesz–KDNP-é 44 százalékon állt.

Az intézet külön-külön is mérte a pártokat, a teljes népesség körében a Fidesz–KDNP 30 százalékon áll, ami pontosan megfelel az egy évvel ezelőtt, 2020. márciusában mérttel. A kormánypártok a biztos szavazó pártot választóknál az előző hónappal megegyező, 44 százalékon állnak.

Az ellenzéki pártok közül továbbra is a Demokratikus Koalícióé a legnagyobb támogatottság. A teljes népesség 11, a biztos szavazók 17 százaléka szavazna rá. A Jobbik két százalékpontos emelkedés után 10 százalékon áll a teljes népesség körében, és már 14 százalékon a biztos szavazók között. A Momentum Mozgalomnak az előző hónappal megegyező a támogatottsága (teljes népesség: 7%, biztos szavazók: 10%).

Továbbra is a DK a legerősebb. <br> Fotó: MTI / Illyés Tibor

A teljes népességet tekintve az MSZP egy önálló indulásnál kiesne a parlamentből (4%), míg a biztos szavazók körében maradt 5 százalékon a támogatottsága. A parlamenti pártok közül a teljes népességen belül és a biztos szavazó pártot választók körében a Párbeszéd 2–2, míg az LMP 1–1 százalékot kapna.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom 2−2 százalék pontot kapna egy most vasárnapi parlamenti választáson a teljes népesség csoportjában. Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon; nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz; illetve semmiképp sem menne el) aránya 2 százalékponttal, 29-ről 31 százalékra nőtt  február óta.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Böcskei ? Akkor ez annyit is ér.
Az mszp-ről pedig nem titok, hogy miért simul Gyurcsányhoz.

Függetlenobjektív, na.

Hát igen.
És akkor még ott van a Medián is.
Bár Hann Endre (bármennyire is ballib) emeletekkel áll az említett pártkatonák felett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés