Javítanák a kínaiak a Sinovac hatékonyságát

2021. április 11. 21:43
Szakértők úgy vélik, a vakcinák keverésével lehet növelni a hatékonyságukat.

A kínai járványügyi hatóság vezetője, Gao Fu egy hétvégi konferencián arról beszélt, hogy tovább kell fejleszteni a kínai vakcinákat, mert még nem elég hatékonyak – közölte az AP hírügynökségre hivatkozva az Euronews. A Sinovac vakcina hatékonyságáról azt írják, 50,4 százalékos arányban tudta megakadályozni a súlyos tünetek kialakulását. A Pfizer (egyébként részben szintén kínai közreműködéssel készült) vakcinája ezzel szemben 97 százalékos. 

„Hivatalosan vizsgáljuk, hogy más vakcinákat használunk immunizálásra” – mondta Gao a Csengdu városában tartott konferencián. Azt egyelőre nem tudni, a járványügyi vezető melyik típusú vakcinára gondolt. „Mindenkinek meg kell fontolnia, az mRNS vakcinák milyen előnyöket hordoznak az emberiség számára” – fogalmazott a járványügyi szakértő, aki korábban kétségesnek ítélte a Pfizer-vakcina hatékonyságát.

Szakértők szerint a vakcinák keverése, vagyis a „szekvenciális immunizálás” növelheti az oltás hatékonyságát. Brit kutatók már vizsgálják, hogy a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagainak kombinációja milyen előnyökkel járhat.

Magyarországon egyetlen kínai vakcinaként jelenleg a kínai állami gyártó, a Sinopharm által fejlesztett vakcinát alkalmazzák, amelynek hatékonysága az eddigi tesztek eredményei szerint minimum 79 százalékos.

 

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés