Könnygázt vetettek be a rendőrök Varsóban az abortusztörvény elleni tüntetésen

2021. január 30. 7:33
A Nők Sztrájkja nevű feminista mozgalom által szervezett tüntetés késő este kezdődött a lengyel fővárosban.

Könnygázt vetett be a lengyel rendőrség péntek este Varsóban a tüntetők ellen, akik az alkotmánybíróság abortusztörvénnyel kapcsolatos ítéletének hatálybalépése miatt tiltakoztak.

A Nők Sztrájkja nevű feminista mozgalom által szervezett tüntetés késő este kezdődött a lengyel fővárosban, a tiltakozók füstfáklyákkal, zászlókkal és transzparensekkel érkeztek a demonstráció helyszínére. A mintegy ezerfős tömeg lezárta a főváros egyik központi körforgalmát, majd felvonult az egyik forgalmas utca úttestén kormányellenes és abortuszt pártoló jelszavakat skandálva. A rendőrök útját állták a demonstrálóknak, és megpróbálták elvágni őket a menetet felvezető gépkocsitól, ahonnan hangosbemondóból irányították a tömeget. Ekkor kisebb dulakodás támadt, a rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők ellen. Egyes hírügynökségi jelentések szerint megsérült Marta Lempart, a Nők Sztrájkja mozgalom egyik vezetője. A hideg idő ellenére több városban voltak tüntetések, így Wroclawban, Krakkóban és Gdanskban is.

Lengyelországban szerdán lépett hatályba az októberi alkotmánybírósági döntés, amely szerint nincs összhangban a lengyel alaptörvénnyel a terhességmegszakítást beteg magzatok esetén megengedő előírás. Az alkotmánybírósági döntés aznap este jelent meg a kormányközlönyben, és azóta tartanak a tüntetések Varsóban és más lengyel nagyvárosokban. Az alkotmánybíróság által kétségbe vont előírás annak a három kivételnek az egyike, amelynek megléte esetén az 1993 óta Lengyelországban érvényes abortusztörvény engedélyezi a terhességmegszakítást. A művi abortusz továbbá akkor is lehetséges, ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog, illetve ha a megfogant élet bűncselekmény – nemi erőszak vagy vérfertőzés – következménye. A döntés hatályba lépését megelőző indoklásban az alkotmánybíróság leszögezte: a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése nem elegendő indok ahhoz, hogy a születése előtt álló embert megfosszák életétől.

(MTI)

(Fotó: A Nők Sztrájkja feminista mozgalom aktivistái és támogatói a beteg magzatok művi vetélését tiltó lengyel alkotmánybírósági döntés ellen tiltakoznak Varsóban 2021. január 28-án. A hatályos szabályok szerint ezentúl csak nemi erőszak, vérfertőzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén lehet abortuszt végezni Lengyelországban.MTI/EPA-PAP/Rafal Guz)

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jellemző, hogy itt is mellőzik az egyéni felelősséget. Egy terhesség ellen lehet védekezni. Ha pedig egy újabb elképzelés szerint már egy tojásban lévő csirkeembrió is védelmet érdemel, akkor ez miért nem jár az emberi magzatnak. Azon kívül ezt az abortusz kampányt nem kéne inkább olyan helyekre vinni, ahol a túlnépesedés komoly gondokat okoz.

Lemaradt két két kérdőjel, de gondolom, így is érthető.

aki egy magzatot szivfajdalom nelkul lemeszarolna az ne sirjon egy kis konnygaztol...
de a nemi eroszak kivetelt nem ertem: mit tehet egy kisbaba arrol hogu mit muvelt az apja? miert ot kell buntetni raadasul halallal?

Aztán ki vagy te, hogy dönteni akarsz egy másik ember életéről???

Ha valaki tiszteletben tartja a te véleményedet, neked is tiszteletben kéne tartanod más véleményét, mindenféle komment nélkül...

o nem fog belehalni, de az az artatlan kisbaba igen. az o elete nem szamit?

nyilvan az aldozat partjan all mindenki de attol meg gyilkossagra nem jogositja fel
es itt egy eletrol vzn szo

szoval a nemi eroszakot elkoveto gyereket szabadjon megolni ertem.. csak a kisbabat, vagy terjedjen ki esetleg mar meglevo gyerekeire is?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés