Már a hídvizsgálati jelentés előrevetítette: a késlekedéssel el fognak szállni a Lánchíd felújításának költségei

2021. január 20. 10:20
Bár már 2019 decemberében elkészült a beruházást sürgető Lánchíddal kapcsolatos szakvélemény, a főváros több mint egy évet csúszott a közbeszerzési eljárás befejezésével.

(Kereki Gergő írása)

„A Lánchíd mind egészében, mind részeiben nagyon rossz állapotban van (...) már most balesetveszélyt okoz (...) a Lánchíd tervezett felújítása – az előkészületekhez szükséges legrövidebb időn, mától (2019. december 10-től) számítva 6 hónapon túl – tovább nem halasztható (...) a beavatkozás halasztása a várható költségeket drasztikusan növeli…” Az idézett mondatok a Lánchíd rendkívüli hídvizsgálati szakvéleményéből származnak. A jelentés elkészítését még Tarlós István főpolgármester kezdeményezte, de az már Karácsony Gergely főpolgármestersége alatt, 2019. december 10-én készült el. A szakemberek figyelmeztetése már akkor is világos volt: a Lánchíd felújítása nem tűrhet halasztást, minden késlekedés a költségek potenciális növekedésével járhat. 

A jelentést a 2019. október 13-án megválasztott új városvezetés is hivatkozásra méltónak tartotta. Olyannyira, hogy a frissen elkészült anyagra hivatkozva, a BKK Zrt. 2020. január 4-én letiltotta a hídról az 5 tonnánál nehezebb, közösségi közlekedésben részt nem vevő járműveket. Ehhez képest szembeötlő, hogy nemhogy a beruházást sürgető jelentés elkészültétől számított fél éven belül, de még egy éven belül sem sikerült eredményesen lezárni a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárást.

Ötmilliárdot buknak a budapestiek Karácsonyék késlekedésén

Noha a kormány a híd rekonstrukciójának támogatásáról már 2018 szeptemberében döntött, és azóta már lefolytattak egy Tarlós István alatt megindított közbeszerzési eljárást, azt a BVH Városüzemeltetési Holding Zrt. a választásokat követően 2020. január 21-én fedezethiányra hivatkozva eredménytelennek nyilvánította. A BVH döntése miatti késlekedés viszont az elmúlt egy évben egyrészt felverte az árakat, másrészt egy egész évet csúszott vele a megvalósítás. 

Bár a BKK és a főpolgármester 2021. január 18-án kiadott győzelmi jelentése szerint eredményesen lezárult a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás, a bizonyítvány nem túl rózsás. A nyertes A-Híd Zrt. ugyanis bruttó 26,75 milliárd forintért végezheti el a munkát. Összehasonlításul: ugyanezt a munkát az eredménytelennek nyilvánított közbeszerzés szerint 5 milliárd forinttal olcsóbban is megcsinálta volna ugyanaz a cég. A Tarlós István polgármestersége idején kiírt tenderre bruttó 21,8 milliárd forintos ajánlat érkezett.

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Karácsony Gergelyék nem értek rá. A Facebookozás, a slepp felállítása és kielégítése sok időt elvett, így prioritásként a Lánchíd a harmadik helyre került.

"Összehasonlításul: ugyanezt a munkát az eredménytelennek nyilvánított közbeszerzés szerint 5 milliárd forinttal olcsóbban is megcsinálta volna ugyanaz a cég."

Mi változott?

Miből gondoljátok, hogy ez a 26,75 milliárd a végösszeg lesz? Amikor utoljára a baloldal volt hatalmon Budapesten, akkor is csak melléktermék volt a tulajdonképpeni cél, fontosabb volt az, hogy minél tovább, minél drágábban minél tovább el lehessen húzni, legyen szó négyes metróról, rakpart felújításról, bármiről.
Úgyhogy szerintem 2022-ben, a kampányidőszakban még a fogadkozás fog menni, hogy na most már aztán gyorsan befejezik, ahogy a 2024-es kampányidőszakban is.

Nem gondoltam volna, hogy ez a megfejtés, de igazad lehet :-)

21 milliardra nem volt fedezet, 26 milliardra meg van?

megmondtak elore hogy ez egy inkompetens balfasz, aki egy keruletet keptelen elvezetni nemhogy a fovarost

Ez nem mond semmit, mert sok hűséges harcosa van az ellenzéknek is. Keress valami jobbat.

Ez már csak úgy van, hogy kormányoldal és ellenzék egyaránt a másik dolgai miatt aggódnak.

Hagyd őket! Csak a példa kedvéért mondom, ezeket rá lehet venni arra is, hogy az államadósság nominális összegével kampányoljanak. Lényeg a hangulatkeltés. Miközben általános iskolás matek kell annak a bizonyításához, hogy a GDP arányában százalékosan azonos mértékű, tehát a hivatalosan mért adósság számszerűen már azzal is növekszik, ha nő a GDP. Sőt, megfelelő mértékű GDP növekedés mellett a nominális érték csökkenő százalék mellett is lehet magasabb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés