Sassoli: a lehető leghamarabb meg kell állapodni az EU következő hosszú távú költségvetéséről

2020. október 15. 21:50
„A tagállami vezetőkön múlik, hogy a jelenleg elakadt tárgyalások tovább haladnak-e” – hívta fel a figyelmet az EP elnöke.

A lehető leghamarabb meg kell állapodni az EU következő hosszú távú költségvetéséről, de az uniós parlament továbbra is kiáll a kulcsfontosságú programok megfelelő finanszírozása mellett – hangsúlyozta David Sassoli, a brüsszeli testület elnöke a csütörtöki EU-csúcs megkezdését követő sajtótájékoztatón. Kiemelte: az Európai Parlament (EP) álláspontja szerint a költségvetést 39 milliárd euróval kell növelni, ami a fejlesztési, az egészségügyi, az oktatási és a biztonságpolitikai projektek kellő mértékű finanszírozását fedezné.

„Ez csekély összegnek bizonyul az 1800 milliárd eurós költségvetéshez és helyreállítási alaphoz viszonyítva,  viszont hatalmas változást hozna az unió polgárainak életébe” – hangsúlyozta. Hozzátette: az EP már többször mutatott rugalmasságot, de e tekintetben nem változtat nézőpontján.  

Az EU-tagállamok vezetői a júliusi maratoni csúcstalálkozón megállapodtak a hétéves költségvetés és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó helyreállítási tervekről. Az egyezményt azonban még jóvá kell hagynia az uniós törvényhozóknak és a tagállamok nemzeti parlamentjeinek ratifikálniuk kell. „A tagállami vezetőkön múlik, hogy a jelenleg elakadt tárgyalások tovább haladnak-e” – hívta fel a figyelmet az EP elnöke.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés