Von der Leyen megkapta Orbán Viktor miniszterelnök levelét

2020. szeptember 29. 17:42

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének „teljes a bizalma” Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben – közölte Dana Spinant, az uniós bizottság vezető szóvivője kedden.

2020. szeptember 29. 17:42
null

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének „teljes a bizalma” Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben – közölte Dana Spinant, az uniós bizottság vezető szóvivője kedden a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva kedden. A szóvivő megerősítette, hogy Ursula von der Leyen megkapta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben lemondásra szólította fel a cseh uniós biztost, Vera Jourovát. Hozzátette, hogy az uniós bizottság elnöke válaszolni fog a levélre. Elmondta azt is, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos bizottsági aggályok jól ismertek, amellyel a szerdán bemutatni tervezett, jogállamiságról szóló jelentés fog részletesen foglalkozni.

A jelentés, amelynek egyik központi eleme a médiapluralizmus vizsgálata lesz, valamennyi uniós tagállam jogállamisági helyzetét elemzi majd – tette hozzá. A szóvivő kiemelte továbbá, hogy a jelentés eszköz arra, hogy párbeszédet lehessen kezdeményezni a tagállamokkal, mivel a testület feladata a jogállamiság folyamatos védelme és megerősítése.

– hangsúlyozta.

Jourova kijelentéseivel kapcsolatban a szóvivő elmondta: a biztos mandátumához tartozik a tagállamok jogállamiságának helyzete, így módjában áll erről többféle módon kommunikálni. Az illiberális demokrácia kifejezéssel kapcsolatos újságírói kérdésre Spinant megjegyezte: ez a szóösszetétel nem tartozik a bizottság „jogállamisági szótárába.”

Orbán Viktor miniszterelnök kedden levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben tájékoztatta, hogy a Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt lemondásra szólította fel Vera Jourovát. Egyértelművé tette, hogy amíg ez nem történik meg, Magyarország kormánya felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA/AFP pool/Francois Walschaerts

Kapcsolódó cikkek

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2020. október 01. 12:43
most éppen pelenkázzák! mert beszart, mit válaszoljon?!
toef36
2020. szeptember 30. 17:30
Jourova Veronka megvédte Von der Leyen Ursulát! Ők minden tekintetben ártatlanok...
confitür
2020. szeptember 30. 17:15
Teljesen mindegy,hogy mi az igazság,mivel jelen pillanatban az EU Soros György ás a mögötte álló Globális Pénzügyi Háttérhatalom privát játékkaszinója.
cooperator
2020. szeptember 30. 11:31
Lehet, hogy túlbecsültük ezt a nőt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik