Pozitívra minősítette hazánk adósosztályzati kilátását a Moody's hitelminősítő

2020. szeptember 26. 14:01
Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Magyarország „Baa3” szintű, befektetési ajánlású államadós-besorolásának kilátását pénteken a Moody's.

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Magyarország „Baa3” szintű, befektetési ajánlású államadós-besorolásának kilátását pénteken a Moody's Investors Service. A cég egyben megerősítette a szuverén besorolást. A nemzetközi hitelminősítő egyebek mellett azzal a véleményével indokolta a magyar osztályzati kilátás péntek éjjel Londonban bejelentett javítását, hogy jóllehet a koronavírus-járvány várhatóan jelentős negatív hatást gyakorol a magyar gazdaságra, a gazdasági és a pénzügyi erőre gyakorolt hatás azonban valószínűleg nem lesz annyira markáns, mint az Európai Unió más térségeiben. A Moody's pénteki előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén reálértéken 5,5 százalékkal csökken, jövőre 4 százalék körüli ütemben növekszik.

A cég azzal számol, hogy a magyar gazdaság reálértéken számolt növekedési üteme 2022-től visszatér a növekedési potenciál szintjére, és a GDP-érték a 2022-2024 közötti időszakban 3,5 százalék körül növekszik éves átlagban. A Moody's közölte: a kilátás pozitívra javításának fő tényezője az, hogy a magyar gazdaság a „Baa3”, illetve az eggyel jobb, „Baa2” besorolású gazdaságokhoz képest is erős teljesítményt mutatott az elmúlt időszakban, és ez várható a továbbiakban is. Mindehhez a hazai és a külső adósságpozíció javulása társul. Jóllehet az erőteljes gazdasági növekedést és az államadósság csökkenési folyamatát a koronavírus-válság óhatatlanul kisiklatta, ez azonban korlátozottabb hatást gyakorolt Magyarország adósprofiljára, mint más országokéra – áll a hitelminősítő elemzésében. A Moody's várakozása az, hogy 2021-től újrakezdődik az a javulási folyamat, amely a magyar költségvetési és államadósság-mérőszámokban a cég által 2018 novemberében végrehajtott legutóbbi adósosztályzati felülvizsgálat óta megfigyelhető volt.

A Moody's 2018. november 23-án a jelenleg is érvényes „Baa3” szinten megerősítette az akkor még stabil kilátású magyar államadós-besorolást. A kilátás javításának pénteki bejelentéséhez fűzött elemzésében a cég közölte: azzal is számol, hogy a magyar gazdaság külső sérülékenységének 2012 óta érzékelhető csökkenése is tartós marad. Az elemzés szerint a 2018. novemberi osztályzati megerősítés óta a magyar kormány további haladást ért el államháztartási konszolidációs és adósságcsökkentési stratégiájának megvalósításában, és ezt a tartósan erőteljes növekedési lendület is segítette. A Moody's felidézi, hogy 2018-ban és 2019-ben a magyar hazai össztermék éves átlagos növekedési üteme reálértéken elérte az 5 százalékot, és a 2019-ben zárult ötéves időszakban a GDP-arányos államadósság-ráta 76,2 százalékról 66,3 százalékra csökkent. A hitelminősítő azzal számol, hogy a magyar államadósság-ráta a koronavírus-válság hatására tíz százalékponttal 76 százalék környékére emelkedik.

Közölte azonban: várakozása szerint a tartós növekedési lendület és a megfontolt költségvetési politika melletti elkötelezettség újból lefelé fordítja majd az államadósság-ráta jelenleg felfelé tartó pályáját. A Moody's a magyar kormány előrejelzésénél valamivel fokozatosabb deficitcsökkenési ütemet jósol, de így is arra számít, hogy az államháztartási hiány 2024-ig a GDP-érték 3 százalékára csökken az idei évre várt 7,3 százalékról. A hitelminősítő hangsúlyozza: azzal számol, hogy a magyar államadósság-ráta csökkenési üteme még e forgatókönyv megvalósulása esetén is a leggyorsabbak között lesz a „Baa3”, illetve „Baa2”  besorolású szuverén adósok mezőnyében. A Moody's előrejelzése szerint a magyar államadósság-ráta 2024-ig ismét a tavaly mért szintre csökken. Magyarország államadósságterhe továbbra is magasabb lesz ugyan a „Baa2/Baa3” besorolású gazdaságok mediánszintjénél, a Moody's várakozása szerint azonban a különbség 2021-től szűkülni kezd. A magyar gazdaság államadósság-tűrő képessége meglehetősen erős, a bevételekhez mért kamatfizetési kötelezettségek aránya 2015 óta a hasonló osztályzattal ellátott gazdaságok mediánszintje alatt van, a 2015-2019-es időszakban pedig stabilan a GDP 2 százalékának környékén sikerült tartani az államháztartási hiányt – áll a Moody elemzésében.

A cég hangsúlyozza: ez komoly javulás, mivel a 2009-2014 közötti időszakban a deficit éves átlaga 3,7 százalék volt. A Moody's közölte: javulhat a magyar államadós-osztályzat, ha a magyar gazdaság mérőszámai a várakozásoknak megfelelően gyors kilábalást jeleznek a válságból, és ha ez – szakpolitikai intézkedésekkel együtt – visszafordítja az emelkedő pályáról az államadósság-rátát. A Moody's Investors Service jelenlegi „Baa3” magyar államadós-besorolása a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és az Standard & Poor's módszertanában „BBB mínusz”-nak felel meg. A Fitch és az S&P tavaly egyaránt „BBB”-re javította a hosszú futamú magyar adósosztályzatot, így a Moody's a másik két cégnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra. Ha azonban a most megadott pozitív kilátást a Moody's osztályzatjavításra konvertálja, ez a különbség megszűnik.

Az S&P februárban szintén pozitívra javította az addigi stabilról a magyar államadósság-kötelezettségek besorolásának kilátását, mindenekelőtt a magyar gazdaság addigi váratlanul erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést. Április 28-án azonban soron kívül a korábbi stabilra módosította vissza a kilátást, mindenekelőtt a koronavírus-járvány várható gazdasági hatásaival indokolva a lépést. A Fitch magyar osztályzatának kilátása is stabil, így most a Moody's a három nagy hitelminősítő közül egyedüliként tart érvényben pozitív kilátást a magyar államadós-besorolásra.

Fotó: MTI/ EPA/ Andrew Gombert

(MTI)

Összesen 151 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Majd jön Bajnai a Momentum képviseletében és megválasztják miniszterelnök.
Bajnai Gordon visszatér a magyar politikába
http://www.atv.hu/belfold/2020..

Lesz itt jó világ! Még a kutyák is libacombot esznek.

miniszterelnök jav. miniszterelnöknek

Téged viszont mindenki vár, már éjféltől sorban áll a közönség, hogy Dr Ronint olvasson...

" mostani rekord 29 ezer milliárdos adósság felmegy majd 30 ezer fölé."
2002: 8 500 milliárd
2010: 21 500 milliárd,
azaz 8500+8 500+4500=21 500
A növekedés, vagy ahogy a gender-ballib mondja, a fejlődés:
MÁSFÉLSZERES, 150%-os.
Ha ez a trend 2010-20 között, ma az adósságállománynak
21,5+21,5+10=53 000 milliárdon kellene állnia...

,,Mert most tapsikoltok, mikor meg leminősítették - 2010 után Matolcsy faszságai miatt- az országot, akkor meg soros, libsi, hiteltelen volt az összes hitelminősítő,,

Állításod valótlan. A leminősítéssel kapcsolatban szóba sem került soros.

,,A Bajnai Gordon vezette szakértői kormány időszaka némi megnyugvást hozott hitelminősítői fronton, de 2010 decemberében - immár az Orbán-kormány idején - újabb pofonokat kaptunk. Az elsőt megint Mikulás napján, a másodikat pedig afféle előkarácsonyi ajándékként december 23-án, amikor is előbb a Moody's majd a Fitch lépett, és ezzel mindhárom intézménynél a bóvli határára kerültünk.

A döntést ismét Magyarország sebezhetősége és a költségvetési helyzete indokolta, de szerepet játszott a kormány nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos terve is. A Fitch vezető elemzője erről úgy nyilatkozott: a nyugdíjreform visszafordítása "önmagában is sajnálatos váltás" a magyar gazdaságpolitikában, mert Magyarország más EU-tagállamokkal összehasonlítva már jelentős előrehaladást ért el az idősödő társadalom problémájának kezelésében a tőkealapú nyugdíjpillér kiépítésével.

A Nemzetgazdasági Minisztérium - a legutóbbi leminősítéshez hasonlóan - akkor is sajnálatát fejezte ki a lépéssel szemben, és megjegyezte, hogy a Fitch fontos körülményeket hagyott figyelmen kívül, így például azt, hogy 2011-ben - Svédország mellett - Magyarország lesz az egyetlen olyan uniós tagállam, amely csökkenteni tudja az államadósságát. Mindez azonban láthatóan nem győzte meg a befektetőket és a hitelminősítőket, ezért az újabb leminősítés veszélye hosszú hetek óta a levegőben lógott. A korábbi várakozások szerint ugyan a S&P volt a legesélyesebb, amely meglépi az ország bóvlivá sorolását, de végül a Moody's tette ezt meg. ,,
https://www.origo.hu/gazdasag/..

A hitelminősítők 2010 decemberében elsősorban az adósságállomány nagysága, ezen belül a devizaadósság és a költségvetés hiány miatt minősítették le az országot. Tették ezt annak ellenére, hogy ekkor csökkenő volt az adósságráta.
Mindkét tényezőre a Gyurcsány-Bajnai kormány és az MNB ténykedése hatott 2010-2013 években.

A nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban pedig nem volt igazuk, mert ahogy ezt a Világbak is kimutatta egy elemzésében: azokban az országokban ahol a költségvetés és a nyugdíjalap mínuszos, ha bevezetik a magánnyugdíj pénztárakat, ez növelni fogja az államadósságot.

A bajnai kormánynak és a Simor vezette MNB-nek a válságkezelés kapcsán feladata lett volna - ahogy ezt az IMF szándéknyilatkozat tartalmazta - a deviza hitelesek megsegítése, a devizahitelek forintosítása. Erre forrásként rendelkezésre állt az IMF/EKB hitel.
Ezt azonban elmulasztották. A következő feladat lett volna, hogy a gazdaságot beindítsák. Erre is megvoltak a források. Részben az IMF hitel, részben a 2007-2013 költségvetési időszakra az uniós források. Ezt is elmulasztották.

Röviden ennyi.

Hát, ez a Rothschild & Co., trükk.
A kamatos kamat.
Amit Soros "továbbfejlesztett" az örökkötvény nevű adósságsegítővel...

Jól mondod, csak mégsem.
Ugyanis a kamatot szedő mindig gondoskodik arról, hogy a visszafizetés miatt a kiadás oldal mindig magasabb legyen, mint a bevétel.
"most Viktorkáék elengedtek 8-10%-közé" - egész Európa ezt csinálja, mert a Soros-Civil uszítók rákényszerítik a kormányokat, nehogy merjenek visszafogásban, takarékoskodásban gondolkodni.
Ez ugyanis elzárná a kamatfolyamok működését...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés