Kúria: Nem lehet jelölőszervezet a Jobbik a tiszaújvárosi időközi választáson

2020. augusztus 28. 14:04
A Jobbik nyilvántartásba vételi kérelmét olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos.

A Kúria pénteken helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, melyben az NVB visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételét jelölőszervezetként a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson. A legfelsőbb bírói fórum sajtótitkársága közleményében felidézte: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 6. számú országgyűlési egyéni választókerületében megüresedett mandátum betöltésére az NVB október 11-re tűzte ki az időközi választást. A Jobbik augusztus 18-án kérelmezte, hogy vegyék nyilvántartásba jelölőszervezetként.

Az egyéni választókerületi választási bizottság nyilvántartásba vette jelölőszervezetként a Jobbikot, a Fidesz azonban fellebbezést nyújtott be az NVB-hez, amely hétfőn a korábbi döntést megváltoztatva visszautasította a Jobbik jelölőszervezetként való nyilvántartásba vétele iránti kérelmet. A Jobbik az NVB döntése ellen felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, mely azonban pénteken elutasította a kérelmet és helybenhagyta az NVB határozatát. A Kúria indoklása többek között arra mutatott rá: a jogkérdés szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a képviselői megbízás a kérelem benyújtásához képest mennyivel korábban járt le. Az NVB hétfői döntésében azt emelte ki, hogy a Jobbik nyilvántartásba vételi kérelmét olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos.

Előzőleg a tiszaújvárosi választási bizottság határozatában utalt arra, hogy a párt bejelentését intéző képviselő megbízatása ugyan május 12-én megszűnt, de a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt szűnik meg a megbízatása, akkor az a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig még fennmarad. A bizottság ez alapján úgy ítélte meg, a bejelentés megfelel a törvényi előírásoknak és nyilvántartásba vette a pártot jelölőszervezetként. Az NVB szerint azonban hibázott a tiszaújvárosi választási bizottság, a veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvény ugyanis a 90 napos szabály alkalmazásának két feltételt szab: az egyik, hogy a veszélyhelyzet alatt szűnjön meg a képviselő tisztsége, a másik pedig, hogy új vezető tisztségviselőkről ne szülessen döntés.

Az iratokból azonban megállapítható, hogy bár a képviselő megbízatása a veszélyhelyzet alatt szűnt meg, a párt már január 25-én döntött az új képviselők megválasztásáról. Vagyis nem a veszélyhelyzet, hanem a változásbejegyzési eljárással kapcsolatos kérdések, problémák vezettek oda, hogy a mai napig sincs bejegyzett képviselője a pártnak.

A megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc (Fidesz) utódjáról dönthetnek majd. A kampány augusztus 22-én kezdődött, a jelölteket szeptember 4-én 16 óráig lehet bejelenteni.

A judapestező, antiszemita megjegyzéseiről elhíresült ellenzéki jelöltről, Bíró Lászlóról és arról a jobbikos belharcról, amely az ügy hátterében állhat, itt olvashatnak részletesen.

(MTI – Mandiner)

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A jelöltet állító többi pártnak lehetősége lett volna a jelölt antiszemita, rasszista kijelentése miatt a jelölést visszavonni. Ezt a mai napig nem tette meg ezért bizonyosságot nyert, hogy a rasszizmus, antiszemitizmu, a demokrácia hiánya a jelenlegi ellenzéki oldalon keresendő.
Vajon ezt a balliberális külföldi média hogyan fogja elhallgatni?

Jó, most folytatódik a lemez: immár a Kúria a DIKTATÚRA verőlegénye... NER, DIKTATÚRA!!!!!!!!

(Véletlenül sem nagyeszű Jakabék a balfékek...)

Ellenzéki szakértelem.

Na, de akkor innentől tényleg szép lesz:

Bíró László mint a DK-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd jelöltje.

Na tessék, úriember biztosra nem fogad: íme ugyanennek a hírnek a jobbik-agitpropos tálása.

(Ezek aljasabbul hazudnak, mint anno mondjuk a Népszabadság-Népszava-Magyar Hírlap együttvéve...)

https://zsurpubi.hu/cikk/11520..

1. Már a cím egy ordas HAZUGSÁG ugyebár.
2. Aztán van itt minden: lukasenkázás (azért a Kúria bíráinak megnézném a fejét, ha ezt a förmedvényt olvassák...), Fidesz nem engedi indulni Bírót... majd a vége a Jobbik közleménye, amiben kiállnak Bíró mellett, és mellette korteskednek (ami ugye teljesen keresztbe veri a cím és a kövérbetűs bevezető, meg egyáltalán az egész "cikk" hazugságát...).

Ha az időközi választáson Bíró nyerne, múltját, múltbéli kijelentéseit figyelembe véve, ki lehetne mondani, hogy Borsodban tombol az antiszemitizmus?

Még egyszer idézzük a zsúrpubi mai főcímét:

"A Kúria sem engedi elindulni az ellenzék jelöltjét a borsodi időközi választáson"

Mondom, ezek zuhanórepülésben múlják alul az egykori Népszabit is...

Ja, és akik előszeretettel kesmáznak:

https://alfahir.hu/2020/08/28/..

Egy az egyben a zsúrpubi hazug címe, egy az egyben ugyanaz a pártközpontból leküldött agitprop szöveg...

Tényleg, győzelme esetén melyik frakciót erősíti Bíró?
Mert az ún. Jobbik frakciójába nem léphet be, hiszen nem az ő jelöltjükként indult.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés