Merkel: Németország hajlandó kompromisszumokra a rendkívüli uniós csúcson

2020. július 14. 20:53
Gyors megállapodásra van szükség.

Németország hajlandó a kölcsönös engedményeken alapuló megegyezésre az Európai Unió pénteken kezdődő rendkívüli csúcstalálkozóján, amelynek témája a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló helyreállítási alap és a közösség új hétéves költségvetése – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben Pedro Sánchez spanyol kormányfővel folytatott megbeszélése előtt.

Angela Merkel sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a 750 milliárd eurósra tervezett helyreállítási alapot és a hozzávetőleg ezermilliárd eurós költségvetést egységesen kell kezelni, egyszerre kell megállapodni mindkét ügyben. Az idő sürget, mert nemcsak megegyezni kell, hanem a tervezhetőség biztosításához ki kell dolgozni a források felhasználásról szóló programokat is.

A megegyezés elnapolása az „újjáépítés” elhalasztásával lenne egyenlő

Egy „nagyon gyors megállapodás a kívánatos”, de nem biztos, hogy ez sikerül a kétnaposra tervezett rendkívüli csúcson, mert a tagországi álláspontok között vannak még eltérések. Azonban a német küldöttség „kompromisszumok bizonyos készletével” utazik Brüsszelbe – mondta a kancellár. Pedro Sánchez mérföldkőnek nevezte a hét végi tanácskozást, amelyet a tagállami vezetők számos videokonferencia után ismét személyesen folytatnak majd.

A spanyol kormányfő ugyancsak gyors megegyezést sürgetett, és szintén jelezte, hogy nem biztos a brüsszeli csúcstalálkozó sikerében. Utalt arra, hogy napokon belül újra össze kell hívni a tagországi kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanácsot, ha eredménytelenül zárul az értekezlet. Mint mondta, „a júliusnak a megállapodás hónapjának kell lennie”. A megegyezés elnapolása az „újjáépítés” elhalasztásával lenne egyenlő, amitől csak tovább mélyülne a járvánnyal járó válság, amely már így is a legsúlyosabb a polgárháború utáni Spanyolország történetében – tette hozzá Pedro Sánchez.

(MTI)

A képen: Angela Merkel német kancellár szájmaszkot vesz fel a német parlamenti felsőház, a Bundesrat (Szövetségi Tanács) ülésén Berlinben 2020. július 3-án. Németország július 1-jétől kezdve hat hónapon át tölti be az Európai Unió soros elnökségét, amelyet Horvátországtól vett át. (MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Összesen 112 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A spanyoloknak fontos....kormányuk 800 eurós alapjövedelem bevezetése mellett kötelezte el magát - amit minden közgazdasági elemző, iskola őrültségnek tart - , gyorsan szeretnének osztogatni, az olaszoknak is fontos a gyorsaság, a maffia is alig várja a részesedését, különben is, alig várják, hogy lehessen a pénzt következmények nélkül elherdálni, a görögökről már ne is beszéljünk.

S ki fizeti a déliek pazarlását, lopását, jólétét, hát az északiak, s persze mi is. De a legfontosabb, a globális nagytőkének létfontosságú a déliek akolban tartása, az olasz és a spanyol baloldal megmentése, kormányon tartása, egy olasz választás megelőzése.

Merkel lábai előtt hever az EU, aki a kapott kotta szerint fogja az alattvalókat jutalmazni, büntetni. Egy nagy színjáték az egész. A szereplők, a díszletek költségeit mi fizetjük...végtelenítve. Ennél régen volt nagyobb biznisz a bankok számára.

Válaszok:
Gregorius | 2020. július 14. 23:01

Orbán azért csinál azt, amit akar, mert Merkel anyó rájött, vagy abbahagyják a fals jogállam, a liberalizmus vita nélküli, egyoldalú erőltetését, vagy elkezdődik az EU szétesése. Minden lépés, amit ellenünk tesznek, a többi ország számára azt jelenti, előbb utóbb ők is sorra kerülhetnek, ezért az Orbán ellenesség bukásra van ítélve. Európának ez a fele nem kompatibilis a másik felével, itt a szovjet birodalom kialakította azokat a reflexeket, amelyek elutasítják, hogy egy másik birodalom kívülről diktált ideológiája szerint éljünk. Nem mi akartunk a szovjet birodalomba kerülni, a nyugat lökött oda minket, most tehát ne róják fel, hogy a moszkoviták után a brüsszelitákat sem szívleljük.

"Semmit nem kell elkapkodni, csak nyugiba."

Egyetértek. Az EU bedobott egy igencsak zsíros osztogatni való koncot az Európai politikusok számára, melybe vélhetőleg sok ország a lehető leghamarabb bele szeretne harapni. Csakhogy ebből idővel akár egy nagyobb fogfájás is lehet. A német befolyás alatt álló Brüsszel már régóta áhitozik a nemzetállamok szerepének, szuverenitásának további csökentésére, újabb és újjab kompetenciákra a tagországok rovására, a migránskvótákra és stb.-re. Ha nem vigyázunk, úgy járhatunk mint doktor Fauszt, s mivelhogy Németorszag jelenleg vezeti az EU elnökségét könnyen meglehet, hogy az magára vállalja Mefiszto szerepét úgy, hogy ezt közben észre sem vesszük.

Én azért nem cserélnék a spanyolokkal Covid ügyben. Valamire nem figyeltek, rengeteg volt a fertőzött, hosszú karantén mellett.

"Személy szerint pénzt elfolyató déli államokra egy fityinget sem pazarolnék. "

Nem az a lényeg, hogy ki mire költi ezt az oriási összeget, hanem az, mi az ára annak, hogy ekkora. Talán nem az, hogy a kormányból helytartókat csináljanak az országgyűlésbőĺ pedig egy bólogató testületet?

"A német alkotmánybíróság magát már az európai intézmények fölé emelte."

Merkell, és németország kettős politikát folytat. Pld. Merkell fegyverszállítási embargót fogadtat el az únióban Líbiára, hogy egy úniós ország se adhasson el a térségben fegyvereket, majd német cégek tulajdonában, de idegen zászló alatt hajózó fegyverszállító hajókat kísér a török haditengerészet, nehogy az embargót ellenőrző francia hajók feltartóztathassák Líbiába tartó útjukon.

Jól mondod, a jogrend. De nem a jogrendnek csúfolt, de lényegét tekintve politikai, tehát ízlés alapú jogállamiság alapú vádaskodás. A jogállam pont ilyen, mert nem tudsz két teljesen azonos berendezkedésű országot mutatni, akkor viszont rögtön lehet mondani, pusztán az eltérésre alapozva, hogy az egyik jogállam, a másik nem. Ráadásul vita nélkül, pusztán felsőbb rendű kinyilatkoztatások alapján. Ez nincs leírva semmilyen szerződésben. Ami pedig az uniós és nemzeti jogrendet illeti, a nemzeti az első, mivel az alkotmány nemzeti hatáskör, ebből következik minden. Erre már a németek mutattak példát.

Nekem is feltűnt ez a sietség. Lehet, hogy utólag beleraktak néhány aknát.

Mi nem:-) de más lehet...
Alapvető, hogy nem lehet megbízni bennük, mire fel ez a hirtelen kapkodás?

Mi elolvassuk, de lehet, hogy más nem és Brüsszelben nem bízom meg.

Szia!
Hajrá bizony! Izgalmaknak nézünk elébe. Néhány elemzés szerint nekünk áll a zászló. Így lehet, mert a ballib rémeket lát:-))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés