Patchwork

2020. július 01. 22:30

Kulturális progamajánló.

2020. július 01. 22:30
null

Egy pimaszul élvezetes könyvről
| Győrffy Ákos |


Cserna-Szabó András a még mindig fiatalnak mondható írógeneráció egyik legkarakteresebb képviselője. Persze máshogy működik ez a „fiatalság” az irodalomban, mint az élet egyéb területein, mert hát hogyan is lehetne fiatal író Cserna-Szabó, amikor tucatnyi önálló kötet és szintén tucatnyi általa szerkesztett könyv van már a háta mögött. A próza szinte minden alfajában kipróbálta már magát, regényeket, novellásköteteket adott közre, sőt gasztronómiai munkái is eddigi életműve szerves részét alkotják.

Mérgezett hajtűk című kötete először 2009-ben jelent meg, majd nemrégiben új kiadásban is napvilágot látott. A könyv esszéket tartalmaz, s az új kiadás az elmúlt évtizedben született tíz új esszével bővült. Ha azt mondom: esszékötet, nem fogalmazok igazán pontosan, mert Cserna-Szabó amikor esszét ír, akkor is megmarad vérbeli prózaírónak. A Mérgezett hajtűk írásai úgy esszék tehát, hogy közben novellák is, hol ezek, hol azok, a lényeg mégis az, hogy egytől egyig élvezetes, sűrű írások. A kötet fülszövegét jegyző Dérczy Péter így fogalmaz: „Cserna érzékletesen és érzékien beszél az irodalomról, legalábbis arról a szeletéről, melyen láthatóan imádattal csügg, s ez a szeretet szinte megbűvöli olvasóját, bevonja abba a körbe, amelyben nem lehet kérdés, hogy az irodalom a világ talán egyetlen figyelemre méltó jelensége.” S hogy az irodalomnak melyik szeletén csügg Cserna imádattal? Elég sokszínű szelet ez, sok minden – és sok mindenki – belefér. Szép Ernőtől Dosztojevszkijig, Hemingwaytől Tömörkényig, Szerb Antaltól Beckettig ér ez a szelet, s olvashatunk sziporkázóan szellemes írásokat Weöres Sándorról, Bereményi Gézáról, Krúdyról vagy Mészöly Miklósról. Cserna láthatóan nagyon otthon érzi magát az említettek világában, élvezettel lubickol az általa – és sokunk által – nagyra tartott életművek szövegóceánjában. Bátran, okosan és szabadon ír, a rá eddig is jellemző öntörvényűség ezt a könyvét is átjárja, ami azt is jelenti, hogy olykor bizony vaskosan fogalmaz. De csak olyan esetekben, amikor ennek tényleg oka van. A Mérgezett hajtűk egy alakuló nagy életmű műhelytitkaiba enged bepillantást. Egy csillogóan pimasz író roppant élvezetes könyve.

(Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk. Helikon Kiadó, 2019)

Cserna-Szabó András a még mindig fiatalnak mondható írógeneráció egyik legkarakteresebb képviselője. Persze máshogy működik ez a „fiatalság” az irodalomban, mint az élet egyéb területein, mert hát hogyan is lehetne fiatal író Cserna-Szabó, amikor tucatnyi önálló kötet és szintén tucatnyi általa szerkesztett könyv van már a háta mögött. A próza szinte minden alfajában kipróbálta már magát, regényeket, novellásköteteket adott közre, sőt gasztronómiai munkái is eddigi életműve szerves részét alkotják. Mérgezett hajtűk című kötete először 2009-ben jelent meg, majd nemrégiben új kiadásban is napvilágot látott. A könyv esszéket tartalmaz, s az új kiadás az elmúlt évtizedben született tíz új esszével bővült. Ha azt mondom: esszékötet, nem fogalmazok igazán pontosan, mert Cserna-Szabó amikor esszét ír, akkor is megmarad vérbeli prózaírónak. A Mérgezett hajtűk írásai úgy esszék tehát, hogy közben novellák is, hol ezek, hol azok, a lényeg mégis az, hogy egytől egyig élvezetes, sűrű írások. A kötet fülszövegét jegyző Dérczy Péter így fogalmaz: „Cserna érzékletesen és érzékien beszél az irodalomról, legalábbis arról a szeletéről, melyen láthatóan imádattal csügg, s ez a szeretet szinte megbűvöli olvasóját, bevonja abba a körbe, amelyben nem lehet kérdés, hogy az irodalom a világ talán egyetlen figyelemre méltó jelensége.” S hogy az irodalomnak melyik szeletén csügg Cserna imádattal? Elég sokszínű szelet ez, sok minden – és sok mindenki – belefér. Szép Ernőtől Dosztojevszkijig, Hemingwaytől Tömörkényig, Szerb Antaltól Beckettig ér ez a szelet, s olvashatunk sziporkázóan szellemes írásokat Weöres Sándorról, Bereményi Gézáról, Krúdyról vagy Mészöly Miklósról. Cserna láthatóan nagyon otthon érzi magát az említettek világában, élvezettel lubickol az általa – és sokunk által – nagyra tartott életművek szövegóceánjában. Bátran, okosan és szabadon ír, a rá eddig is jellemző öntörvényűség ezt a könyvét is átjárja, ami azt is jelenti, hogy olykor bizony vaskosan fogalmaz. De csak olyan esetekben, amikor ennek tényleg oka van. A Mérgezett hajtűk egy alakuló nagy életmű műhelytitkaiba enged bepillantást. Egy csillogóan pimasz író roppant élvezetes könyve.
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik