Románia elutasítja Szijjártó Péternek a román államfővel szemben megfogalmazott bírálatát

2020. június 19. 21:04
A külügyminiszter szerint Románia elnöke szélsőségesen magyarellenes politikus.

 Románia elutasítja, elfogadhatatlannak és nyelvezetét tekintve tiszteletlennek tartja azokat a bírálatokat, amelyeket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogalmazott meg pénteken Klaus Iohannis román elnökkel szemben - olvasható a román külügyminisztérium közleményében.

A dokumentum szerint a román fél meglepődve vette tudomásul a magyar diplomácia vezetőjének „teljesen indokolatlan, aránytalan, a kontextusból kiragadott reakcióját”.

Közölték: Iohannis nem azért emelt alkotmányossági óvást a Kübekháza és Óbéb (Beba Veche) közötti magyar-román nemzetközi közúti határátkelő létesítéséről elfogadott törvény ellen, mert ellenezné a határátkelő megnyitását, hanem mert tiszteletben kell tartani a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

Nemzetközi egyezmény megkötése kizárólag a végrehajtó hatalom hatáskörébe tartozik, arról nem lehet törvény révén dönteni – írták. Szijjártó Péter Facebook-oldalán azt írta, hogy Románia elnöke szándékosan árt a magyar-román együttműködésnek, amikor megakadályozza egy új határátkelőhely létesítését a két ország között.

„Románia elnöke, sajnos, szélsőségesen magyarellenes politikus” – tette hozzá a külügyminiszter.

(MTI)

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudom, hogy mit csodálkozik. Romániában kicsit is feszültebb helyzetben mindig ott van az un. "magyar kártya". Azt, hogy ezt ki húzza elő az teljesen pártfüggetlen, az akinek pillanatnyilag ez leginkább az érdeke, lehet, hogy az előző évben még teljesen mást mondott, vagy jövőre mást fog. (Lehet, hogy a lelkük mélyén érzik azt, hogy Trianon nem volt "túl igazságos" és talán ezt kompenzálják a hangoskodással, de ez már pszichológia.)

Ide idéznél Arisztotelész hatalommegosztásról írt soraiból?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés