Barnier: A britek csak az uniós belső piac előnyeit akarják, de a kötelezettségeket nem

2020. május 31. 18:31
Az Európai Bizottság főtárgyalója vasárnap úgy vélekedett, hogy még fennáll a megállapodás lehetősége az Egyesült Királyság és az Európai Unió között, és Brüsszel törekszik is az egyezségre Londonnal; ám nem bármilyen áron.

Michel Barnier a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva (a hétfőn kezdődő újabb tárgyalási forduló előestéjén) kijelentette: az egyik probléma az, hogy a brit kormány igyekszik kicsemegézni az unió egységes belső piacának előnyös elemeit anélkül, hogy az ezekhez kötődő kötelezettségeket vállalná.

Barnier szerint az EU ezt eddig sem fogadta el és ezután sem fogja elfogadni, mivel ez hátrányos lenne az EU belső piacára és a bennmaradó tagállamokra, amelyek elfogadják az uniós szabályokat, az EU bíróságának fennhatóságát, és hozzájárulnak az uniós költségvetéshez.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól. A brit kormány mindenekelőtt átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

A brit és az uniós vélemény abban megegyezik, hogy az eddigi tárgyalási fordulókon gyakorlatilag nem sikerült érdemi előrelépést elérni a sarkalatos fontosságú kérdésekben, London és az EU azonban egymást hibáztatja ezért.

A május közepén véget ért harmadik forduló után David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője kijelentette: a haladás fő akadálya az, hogy az EU olyan, szerinte kiegyensúlyozatlan javaslatokhoz ragaszkodik, amelyek az uniós jog- vagy szabványrendszerhez kötnék az Egyesült Királyságot, a szabadkereskedelmi megállapodások történetében példátlan módon.

Barnier ugyanakkor a legutóbbi tárgyalási forduló után is azt hangsúlyozta, hogy London nem válogathat kedvére az EU egységes belső piacának legvonzóbb elemei között az ezekhez kapcsolódó kötelezettségek teljesítése nélkül.

A The Sunday Timesnak nyilatkozva az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője kijelentette: London az eddigi tárgyalásokon olyan igényeket támasztott, amelyek jóval túlmennek az EU által például Norvégiának, Liechtensteinnek és Izlandnak nyújtott megállapodási feltételeken.

A három ország az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagjaként szoros szerződéses együttműködést tart fenn az Európai Unióval.

Barnier szerint a brit kormány egyebek mellett szinte teljes munkaerőmozgási szabadságot szeretne fenntartani rövid távra szóló letelepedés céljából a szolgáltatásnyújtó szektorokban működő cégeknek, meg akarja őrizni a szakmai végzettségek kölcsönös elismertetésének rendszerét, és részt akar venni a pénzügyi szolgáltatási szektorok ekvivalencia-feltételeit meghatározó döntéshozatali rendszerben.

(MTI)
 

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így járnak a magyarországi bértollnokok, a P. Máriák, és a többi Soros-prosti is, ha eljön az idő...
"Több mint két tucat újságírót rúgtak ki miután a Microsoft úgy döntött, hogy helyettesíteni tudja őket egy mesterséges intelligenciával (A. I.). Azoknak az újságíróknak, akik a Microsoft M.S.N. felületét szerkesztették, és naponta több millió britet láttak el hírekkel, azt mondták, hogy nincs rájuk többé szükség. A gépiesítés ezt az ágazatot is elérte, úgy tűnik, a robotok is képesek elvégezni az újságírói feladatokat - írja a T. G.
Körülbelül 27, a PA Média (Sajtószövetség) által alkalmazott ember szembesült a ténnyel, hogy már csak egy hónapig van munkahelyük, miután a Microsoft úgy döntött, hogy befejezi az emberek munkáltatását ezen a területen. A cég szerint robotok is képesek a cikkírásra, szerkesztésre és korrektúrázásra, ez pedig elővetíti az automatikus frissítéseket is, ami az emberek gyorsabb informálását jelenti.

"Minden időmet azzal töltöttem, hogy a mesterséges intelligencia térhódításáról írjak és olvassak... Most pedig itt vagyok, az én helyemet is átveszi egy A. I. robot"

– nyilatkozta az újságíró csapat egyik tagja."

NEMLESZGÁZÁREMELÉS! (Lendvai Ildikó)

ELSZÁMOLTATJUKAKORRUPTBALOLDALT! (Orbán Viktor)

ORBÁN EGY GECI! (Simicska Lajos)

Angliában ez nem működne ilyen nagyszerűem, mint nálunk.

Ha szabad kereskedelmet akarnak, akkor fizetniük kell, mint Svájcnak vagy Norvégiának. Ha nekik megengedik ezek is jelentkeznek a kedvezményért, itt azért 27 ország érdekei állnak szemben eggyel.

Vannak hátrányok is, de pl. a Suzuki azért települt ide, hogy majdan élvezhessék a vámmentes kereskedelmet. Ezért vakarják a fejüket az UK-ba települt, de az uniós piacra települt autógyárak. Az a furcsa, hogy Angliának mára már alig van saját, tömegautó márkája. ( A Vauxall már Opel, a Rover meg fene se tudja, hogy kinek a kezében van.)

Válaszok:
Berecskereki | 2020. június 1. 10:40

Sorry " települt helyett dolgozó".

A tagállamok közölték, hogy nem tárgyalnak külön-külön. Még egy nagy gond van a hard-brexittel, az Észak-Ír--Ír határ átjárhatósága, ez ugyanis egy időzített bomba lenne. Én még emlékszem az Ulsteri belhábura, amit a határ megnyitása ( Nagypénteki Egyezmény) szüntetett meg, így meg itt lenne az Unió és az UK határa.

Nem hallottam arról, hogy elfogadnák-e a svájci vagy a norvég megoldást ( a kettő valamennyire eltér egymástól) Boris hirdette, hogy ha kell jó a hard-brexit is. Más kérdés az, hogy változott-e a véleménye a vírus után, ami még mindig nagyon aktív az UK-ban. A tárgyalások is online folynak.

A Brit-Nemzetközösség már messze nem az, mint 40 éve. A kulcsországok ( Kanada, Ausztrália, India etc.) ma már inkább a közeli országokkal kereskednek, nem az van, mint régen, hogy licenc alapján pl. angol kocsikat, motorokat gyártottak és használtak Indiában, befutott oda például a Suzuki és ott van a Tata is.

Az EU bemutatta teljes alkalmatlanságát, amikor tárgyalások helyett büntetni akarta az angolokat, most pedig éppen elveszítenek 55-60 milliós _gzadag_ piacot, amikor az izmozással éppen az amerikaiakkal boronálják össze az angol gazdaságot.ó

Hát ha az elefánt meg egy kövér egér köt szabad kereskedelmi egyezményt, abból nem az egér fog jól kijönni.

Megnéztem, még csak tárgyalnak az USA-UK szabad kereskedelmi egyezményről, párhuzamosan az Unió-UK egyezménnyel. Itt olyan pontok vannak, hogy az USA-ban engedélyezett a vágott csirkék klóros vizes fertőtlenítése, ami az Unióban 1997 óta tilos....Fogják ezt még húzni.

(az előző hozzászólásomban a helyesírási és fogalmazási hibáimért elnézést kérek, a kutya a felelős, aki rángatta a kezem írás közben - igényelte a foglalkozást, de azonnal)

Akkor lépjenek ki, ott a hard-brexit, nem kell tárgyalgatni.

Csak szólok, hogy az egészségügy és az oktatás tagállami hatáskör, az Unió nem szól bele.

Egyáltalában nem lenne szabad a "munkaerő szabad áramlása". Azokon a területeken érvényesülne, ahol hiányuk van. Az orvosok, ápolók, jó mérnökök, informatikusok és talán még a mezőgazdasági idénymunkások is mehetnének, a többieknek már kérdéses a beutazása. Egy komoly kérdés az, hogy párhuzamosan tárgyalnak az USA-val is, ahol megengedőbb a szabályozás. Ha mindkettőt simán aláírnák a GMO-s, nálunk tiltott permetezőszerekkel kezelt USA cuccok rajtuk keresztül simán jöhetnének az Unióba.

Valószínű Michel Barnier sumák módon csúsztat.

,,Az EU kereskedelmi megállapodások formájában szabályozza a harmadik országokkal fennálló kereskedelmi kapcsolatait. A megállapodások célja, hogy jobb kereskedelmi lehetőségeket teremtsenek, illetve megszüntessék a kereskedelem különböző akadályait.,,

Ez eddig rendben is lenne. De!!! most következik az árukapcsolás

,,A kereskedelempolitika továbbá eszközül szolgál az európai alapelvek és értékek előmozdításához is: számos terület tartozhat ide, a demokráciától és az emberi jogoktól kezdve a környezetvédelemig és a szociális jogokig.,,

Valószínű ez utóbbiba besuvasztottakat nem akarják a britek.

A második bekezdésben idézettek bizonyítják, hogy az EU vezető hatalmai miképpen csináltak a gazdasági együttműködésből pártpolitikai, ideológia szövetséget, amely az Egyesült Európai Államok létrejöttét alapozzák meg. Természetesen a két irányító ebben az egyesülésben Németország és Franciaország lenne.

Az egyik indexes cikkben is benne volt, hogy Brüsszel nem egyszerűen hagyja élni az angolokat a csatlakozáskor aláírt kilépési jogaival, hanem el akarja rettenteni őket, és mindenki mást is a kilépéstől. Már az is eléggé sokatmondó volt, hogy Brüsszel részéről Verhofstadt vezette a tárgyalásokat.
Az élelmiszerexportőr tagállamok meg fogják érezni ennek a hatvanmilliós piacnak az elvesztését, mert az amerikai (alacsonyabb normákat teljesítő, de jóval olcsóbb élelmiszerekkel szemben nem fogja tudni felvenni a versenyt), ahogy az angol befizetések is hiányozni fognak. De köszönjük meg Junckernek és a mögötte álló bürokráciának, hogy fontosabb volt a folyamatos haladás az Európai Egyesült Államok felé, mint a tagállamok ellenvetéseinek a meghallgatása.

Sajnos, elgondolni sem tudjuk, mi következik.
Csak az a kérdés, mikor?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés