Barnier: A britek csak az uniós belső piac előnyeit akarják, de a kötelezettségeket nem

2020. május 31. 18:31

Az Európai Bizottság főtárgyalója vasárnap úgy vélekedett, hogy még fennáll a megállapodás lehetősége az Egyesült Királyság és az Európai Unió között, és Brüsszel törekszik is az egyezségre Londonnal; ám nem bármilyen áron.

2020. május 31. 18:31

Michel Barnier a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva (a hétfőn kezdődő újabb tárgyalási forduló előestéjén) kijelentette: az egyik probléma az, hogy a brit kormány igyekszik kicsemegézni az unió egységes belső piacának előnyös elemeit anélkül, hogy az ezekhez kötődő kötelezettségeket vállalná.

Barnier szerint az EU ezt eddig sem fogadta el és ezután sem fogja elfogadni, mivel ez hátrányos lenne az EU belső piacára és a bennmaradó tagállamokra, amelyek elfogadják az uniós szabályokat, az EU bíróságának fennhatóságát, és hozzájárulnak az uniós költségvetéshez.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól. A brit kormány mindenekelőtt átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

A brit és az uniós vélemény abban megegyezik, hogy az eddigi tárgyalási fordulókon gyakorlatilag nem sikerült érdemi előrelépést elérni a sarkalatos fontosságú kérdésekben, London és az EU azonban egymást hibáztatja ezért.

A május közepén véget ért harmadik forduló után David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője kijelentette: a haladás fő akadálya az, hogy az EU olyan, szerinte kiegyensúlyozatlan javaslatokhoz ragaszkodik, amelyek az uniós jog- vagy szabványrendszerhez kötnék az Egyesült Királyságot, a szabadkereskedelmi megállapodások történetében példátlan módon.

Barnier ugyanakkor a legutóbbi tárgyalási forduló után is azt hangsúlyozta, hogy London nem válogathat kedvére az EU egységes belső piacának legvonzóbb elemei között az ezekhez kapcsolódó kötelezettségek teljesítése nélkül.

A The Sunday Timesnak nyilatkozva az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője kijelentette: London az eddigi tárgyalásokon olyan igényeket támasztott, amelyek jóval túlmennek az EU által például Norvégiának, Liechtensteinnek és Izlandnak nyújtott megállapodási feltételeken.

A három ország az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagjaként szoros szerződéses együttműködést tart fenn az Európai Unióval.

Barnier szerint a brit kormány egyebek mellett szinte teljes munkaerőmozgási szabadságot szeretne fenntartani rövid távra szóló letelepedés céljából a szolgáltatásnyújtó szektorokban működő cégeknek, meg akarja őrizni a szakmai végzettségek kölcsönös elismertetésének rendszerét, és részt akar venni a pénzügyi szolgáltatási szektorok ekvivalencia-feltételeit meghatározó döntéshozatali rendszerben.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2020. június 01. 10:59
Valószínű Michel Barnier sumák módon csúsztat. ,,Az EU kereskedelmi megállapodások formájában szabályozza a harmadik országokkal fennálló kereskedelmi kapcsolatait. A megállapodások célja, hogy jobb kereskedelmi lehetőségeket teremtsenek, illetve megszüntessék a kereskedelem különböző akadályait.,, Ez eddig rendben is lenne. De!!! most következik az árukapcsolás ,,A kereskedelempolitika továbbá eszközül szolgál az európai alapelvek és értékek előmozdításához is: számos terület tartozhat ide, a demokráciától és az emberi jogoktól kezdve a környezetvédelemig és a szociális jogokig.,, Valószínű ez utóbbiba besuvasztottakat nem akarják a britek. A második bekezdésben idézettek bizonyítják, hogy az EU vezető hatalmai miképpen csináltak a gazdasági együttműködésből pártpolitikai, ideológia szövetséget, amely az Egyesült Európai Államok létrejöttét alapozzák meg. Természetesen a két irányító ebben az egyesülésben Németország és Franciaország lenne.
nempolitizálok
2020. június 01. 10:24
Ezt úgy hívják libsik, hogy önrendelkezés. Nekik az önrendelkezés kell, ti és az idióta szabályozásaitok nem kellenek. Egyébként érdekes, hogy a libsi horda az angolokra veti rá magát, miközben a németek sorra szarják le azokat az állítólagos EU-s szabályokat, amelyeket ők kényszerítenek másokra. Pld. a nemzeti légitársaság állami támogatása, EU-s bírósági szabályozás alkotmánybíróság általi felülbirálása. Amit egyébként helyeslek, de természetesen a mi esetünkben is.
tölgy
2020. június 01. 09:30
Hallatlan és döbbenetes, hogy az ángílusok a kilépés után is ragaszkodnának a zEu egyik "alapértékéhez", a munkaerő szabad áramlásához. Hallatlan merészség, hogy el akarják fogadtatni az ángílus oskolákban okítottak végzettségét mindenféle herce-hurca - és bürokratikus packázás - nélkül a zEu-ban a kölcsönösség elve alapján. És... és nem köll nekik a fantasztikus, páratlan, felülmúlhatatlan zEu bíróságok joghatósága! Mecsoda TELJESÍTHETETLEN követelések ezek a galád, cselszövő, áruló britektől!
Palepoli
2020. június 01. 09:20
Az EU bürokrata egy ocsmány állatfajta. Nincs szükség eu bíróságra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik