Németország és Franciaország 500 milliárd eurós alapot javasol a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására

2020. május 18. 18:18
A német-francia javaslat szerint az alap forrásait a hatályos EU-s szerződések, mindenekelőtt a költségvetési előírások keretei között teremtenék elő.

„Németország és Franciaország egy 500 milliárd eurós (180 ezer milliárd forint) európai uniós alap felállítását javasolja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására” – jelentette be a német kancellár és a francia államfő hétfőn.

„Az úgynevezett helyreállítási alap célja, hogy az Európai Unió megerősödve, összetartóan és szolidárisan emelkedjen ki a járvány miatt keletkezett gazdasági válságból” – mondta Angela Merkel német kancellár Emmanuel Macron francia államfővel tartott online tájékoztatóján, aláhúzva, hogy a koronavírus-járvány az EU eddigi legnagyobb megpróbáltatása. A német-francia javaslat szerint az alap forrásait a hatályos EU-s szerződések, mindenekelőtt a költségvetési előírások keretei között teremtenék elő. Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság a tagállami kormányok felhatalmazása alapján felvesz 500 milliárd euró hitelt, amelyet az EU 2021-ben kezdődő hétéves költségvetésének részeként használnak fel.

A pénzt a költségvetési ciklus első éveire összpontosítva kellene elkölteni, hogy a gazdaság minél hamarabb túljusson a válságon. A hitelt a tagországok közösen, több költségvetési periódusra elnyújtva fizetnék vissza Berlin és Párizs elképzelése szerint.

(MTI)

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

azt jelenti, hogy az Európai Bizottság a tagállami kormányok felhatalmazása alapján felvesz 500 milliárd euró hitelt...

Kell még vmit mondanom Ildikó?

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. május 18. 19:12
pollip | 2020. május 18. 19:27

No, ebből az 500 milliárdból Magyarországnak nem szabad elfogadnia egyetlen eurocentet sem.
G. Sorostól jön, és bűnözőtől, aki pénzt fogad el, maga is bűnözővé válik.
Minden külső, nem választással, ellenőrizhetetlen pénzeléssel támogatott és fenntartott jogvédő, NGO-szervezet, amely a szabad választással szerzett állami jogra befolyást szerez, erre kísérletet tesz: bűnszervezet.
Soros ennek a feje, az első számú terrorista bűnöző.

Azt nem írják, ki a hitelező???? Gondolom direkt hallgatják el.
Csak nekünk ne kelljen belőle.....

Ebből ki kell maradni! Ha vkinek 2..3 (6?) hónap nem fér bele, és kell, lehet, tud felvenni hitelt tegye meg - egyénlieg! Talán prudensebb lesz, mint az EB hitelfelvétele, meg az EKB kötvénykibocsátása, meg eszközvásárlása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés