Manfred Weber: Közvetlen EU-s ellenőrzés alá kell vonni a helyreállítási alap forrásainak felhasználását

2020. május 17. 19:40
Az Európai Számvevőszék, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közvetlen ellenőrzése alá kell vonni a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására tervezett helyreállítási alap forrásainak felhasználását - mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője egy vasárnapi lapinterjúban.

A politikus a Welt am Sonntag című német lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a számvevőszéknek, a bizottságnak és a parlamentnek hozzá kell férnie a támogatási alapból folyósított összegek tagállami könyveléséhez. Az EU így nem csak a támogatott országok által biztosított adatokra támaszkodhatna.

„Ebben az összefüggésben például a cseh miniszterelnökbe, Babisba vetett bizalmam erősen korlátozott” 

– fejtette ki Manfred Weber.

Az Európai Bizottság május végén ismerteti javaslatát a tervek szerint ezermilliárd eurónál (355 ezer milliárd forint) is több támogatást biztosító helyreállítási alapról, amellyel kapcsolatban az EPP frakcióvezetője szerint az a legfontosabb, hogy a jövőbe mutató ügyeket finanszírozzanak. Mint mondta, „nem szabad a friss pénzt régi problémákra fordítani”, és meg kell akadályozni, hogy a járvány miatt keletkezett költségvetési lyukak betömésére vagy a nyugdíjak kifizetésére használják a közösségi forrásokat az olyan tagállamok, mint Olaszország vagy Spanyolország.

Az EU jövőjét szolgáló ügyekbe kell beruházni, például egy összeurópai újgenerációs (5G) mobil távközlési hálózat kiépítésébe, amely „hatalmas lökést adna a digitális szolgáltatásoknak és sok új munkahelyet teremtene”, és egy olyan utasszállító repülőgép kifejlesztésébe, amelynek üzemeltetése révén igen csekély mértékben, vagy egyáltalán nem is jutna a légkörbe szén-dioxid. A régóta pusztító és az új betegségek elleni „innovatív eljárások” kidolgozását is támogatni kell – mondta Manfred Weber, kiemelve, hogy a betegségek elleni küzdelem „nagyon nagy európai téma lesz a következő években”.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a többi között arról is szólt: 

„Kína lesz az EU legnagyobb versenytársa gazdasági, társadalmi és politikai értelemben".

Kína „stratégiai konkurens”, egy „tekintélyelvű társadalmi modellt” képvisel és le akarja váltani az Egyesült Államokat mint vezető hatalmat.

Az EU nem szemlélheti tétlenül, hogy a pekingi vezetés „szisztematikusan kiüresíti a véleményszabadságot” az országban, és fel kell lépnie a koronavírus-járvány miatt legyengült európai társaságok megkaparintására törekvő kínai vállalatokkal szemben. Fel kell ismerni, hogy kínai cégek, esetenként állami pénzekkel megtámogatva egyre erőteljesebben igyekeznek felvásárolni a válság révén alacsonyabb áron megszerezhető vagy nehézségekkel küszködő uniós vállalatokat. Ennek a „bevásárló körútnak” véget kell vetni, az európai vállalkozások védelmében legalább egy évre átvételi moratóriumot kell bevezetni – mondta Manfred Weber.

(MTI)

Összesen 144 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez ugyanazon Frédi, aki leszállt a Franz List reptéren, megállt a Zsinagónál, a beszántott CEU-nál, felhajtatott a Várba Gyuri bá 3 ultimátumával és elérte a délutáni Lufthanasa gépet.

"Manfred Weber: Közvetlen EU-s ellenőrzés alá kell vonni a helyreállítási alap forrásainak felhasználását"

Inkább NE! Ha vki el akar/tud/kell adósodni, egyénileg tegye! Adja el vagyonát, menjen el fuvarosnak árufeltöltőnek!

Van a régi vicc. Paleszztin tank kiteszi a fehér zászlót, elfogyott a lőszer. Izraeli: adok!

Már az egész világ:-))) te ezt hiszed is???

Hány hadosztálya van az EU-nak?

Nem kell bővíteni az EP döntési jogosultságát, hanem meg kell szüntetni az EP-t.
Az EP működése felesleges, nincs szükség pártpolitikai ideológiai alapon való működésre. Megszüntetése költségmegtakarítást jelentene, mely összegnek sokkal jobb helye lenne a gazdaságfejlesztésben. Ugyanakkor lényegesen csökkentené a bürokráciát és felgyorsítaná az intézkedéseket.

A jogállamiság kritériumát pedig taxatíve rögzíteni kellene, mert jelenleg általánosan van meghatározva és mindent belemagyaráznak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés