Az ombudsmanhoz fordult a Magyar Helsinki Bizottság a kórházak kényszerkiürítése miatt

2020. április 20. 13:47
Jelenleg megoldatlan az elküldött betegek megfelelő ellátásának biztosítása – állítják a civil jogvédők.

A kórházak kényszerkiürítése miatt ombudsmanhoz fordult a Magyar Helsinki Bizottság – írják a közleményükben. Miniszteri utasításra tízezres nagyságrendben tesznek ki kórházi betegeket gyógyító intézményekből. Az intézkedés és a végrehajtás módja alapvető jogokkal összefüggő súlyos, tömeges visszásságokat okozhat. Ezért a Magyar Helsinki Bizottság arra kéri az alapvető jogok biztosát, hogy hivatalból sürgősen vizsgálja ki, a kórházak tömeges kiürítése során megfelelően érvényesül-e a betegeknek az élethez és emberi méltósághoz, testi és lelki egészséghez fűződő joga – szerepel a dokumentumban.

A Magyar Helsinki Bizottság támogatja a rendkívüli járványhelyzet gyors és hatékony leküzdését, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az ennek érdekében hozott állami intézkedések ne sértsék a jogállamiságot és az alapvető emberi jogokat – állítják.

Kevesebb mint két hét alatt, mintegy 33 ezer kórházi ágyat kellett szabaddá tenni az intézményvezetőknek, és további közel hétezret kell még felszabadítaniuk ismeretlen határidővel. Ez derül ki röviden a sajtó híradásaiból és a sokszor ellentmondásos kormányzati kommunikációból – fogalmaz a bizottság közleménye.

Kásler Miklós miniszter pontos utasítását eddig a közvélemény nem ismerhette meg, de az nyilvánvaló: a miniszteri utasításnak csak úgy lehetett eleget tenni, hogy tízezres nagyságrendben tesznek ki a kórházból betegeket, hiszen másik gyógyintézetbe való áthelyezés a pácienseknek csak kis részénél jöhet szóba, mivel minden kórházban csökkenteni kell a betegszámot az előírt jelentős befogadóképesség megteremtése érdekében. Márpedig, ha eddig nem indokolatlanul volt kórházban 10–20 ezer ember Magyarországon, akkor bizonyos, hogy a kórházaknak a legnagyobb jóindulat és szakmai gondosság mellett is több ezer olyan embert kell elküldeniük, aki orvosi egészségügyi ellátást és felügyeletet igényel – vélekedik a Magyar Helsinki Bizottság.

A dokumentum szerint szakemberek szerint az otthoni szakápolási és otthoni hospice ellátási rendszer jelenleg nem alkalmas annak a több ezer betegnek az ellátására, aki így egyszerre a szakápolási rendszerre zúdul – egyrészt a munkaerőhiány, másrészt az egészségbiztosítás által finanszírozott vizitszámok korlátozottsága miatt. Így jelenleg megoldatlan az elküldött betegek megfelelő ellátásának biztosítása.

A tragikus helyzetről tanúskodnak a híradások is: olyan beteget is elküldtek kórházból, aki tüdőrákos, combnyaktörése miatt járásképtelen, akit így 69 éves, szintén daganatos betegségben szenvedő feleségének kellene otthon ellátnia. Olyan beteget is kiraktak a kórházból, akit két és fél héttel lábszárközép-amputációja után kellett hazavinnie a családnak alig-alig gyógyuló, váladékozó sebbel, varratokkal. És a sor hosszan folytatható – szerepel a közleményben.

A Magyar Helsinki Bizottság ezért levélben fordult Kozma Ákos ombudsmanhoz, hogy haladéktalanul és átfogóan vizsgálja ki a történteket. A civil jogvédők kérelme így fogalmaz: „Nem fér hozzá kétség, hogy a rendkívül gyors ütemű és jelentős (a nyilvánosság számára megismerhető számításokkal alá nem támasztott) volumenű kórházi ágykapacitás-felszabadítás felveti az alapvető jogokkal – közöttük veszélyhelyzetben is korlátozhatatlan alapvető jogokkal – kapcsolatos, tömeges visszásság okozásának veszélyét, és ez a veszély kellően közvetlen ahhoz, hogy az alapvető jogok biztosának sürgős hivatalbóli vizsgálatát indokolttá tegye.

A Magyar Helsinki Bizottság már április 3-án is megkereste az ombudsmant. Akkor azt kérte Kozma Ákostól, hogy vizsgálja ki, a speciális járványügyi intézkedések nyomán mennyiben érvényesülnek az elítéltek és őreik alapjogai a börtönökben  – fogalmaznak.

(Magyar Helsinki Bizottság)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,, Dr. Ledia Lazeri szerint ezek a lépések nagyon következetesek, hiszen a magyar kormány már kezdetekkor megtette azokat az intézkedéseket, amik a szociális távolságtartásra vonatkoznak, tájékoztatta a közösséget a védekezés és a higiénia szabályairól és már a járvány kitörése előtt fenntartott kórházi ágyakat a betegek számára, valamint a tesztelések is időben megkezdődtek, melyek száma exponenciális növekszik az elmúlt hetekben. Amit Magyarország tesz az összhangban van WHO és az ECDC javaslataival, ajánlásaival.

Elmondta továbbá, hogy a kapcsolattartás folyamatos a kormány és WHO között, mind a magyarországi iroda mind a nemzetközi iroda folyamatosan kommunikál több fórumon is, gyakran tartanak online konzultációkat, melyeken szakértők és politikusok egyaránt részt vesznek.

Arra a kérdésre, hogy mennyire jogosak az ellenzék részéről a tesztek mennyiségét érintő kritikák Dr. Ledia Lazeri közölte, hogy ez a kérdés számos más országban is felvetődik, de a WHO stratégiai útmutatása, amely leírja mi alapján kell priorizálni a teszteket, kerül itthon is alkalmazásra. Különböző forgatókönyvek léteznek, amelyek országonként változnak, sőt egyes országon belül több forgatókönyv is elképzelhető az ország területi adottságai alapján. A WHO szerint a tesztelés módszertanát az adott helyzethez kell alakítani, ezért nem indulhatnak ki a tesztek számából és oszthatják le egy ország teljes területére, hiszen a fertőzés mértéke területenként változik. Hangsúlyozza azonban, hogy megfelelő az az arány, ha minden pozitív esetre 10 negatív teszt jut.

A korlátozások feloldásával kapcsolatban a WHO óvatosságra inti az országokat, hiszen nem tudható, hogy pontosan mi várható, mivel ez az első koronavírus világjárvány. Elképzelhető, hogy lesz még egy hullám, de lehetséges forgatókönyv az is, hogy a vírus jelen marad egy bizonyos szintig, amíg nem lesz meg a megfelelő vakcina, illetve a legpozitívabb eshetőség, ha sikerül teljesen legyőzni.,,
https://hirtv.hu/magyarorszage..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés