Hátráltatta a védekezést az EU járványügyi hivatalának hibás helyzetértékelése

2020. március 29. 14:00
Még február 14-én sem fogta fel az uniós egészségügyi hivatal, hogy milyen veszélyt jelent Európában a koronavírus-járvány.

Másfél hónapig nem kezelte kellő komolysággal a koronavírus-járvány potenciális veszélyeit az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), derítette ki a V4NA nemzetközi hírügynökség az EU-s intézmény kockázati jelentései alapján – számol be az Origo. Az ECDC a vírusfertőzés kockázatát még az első európai haláleset napján is „mérsékeltnek” nevezte az Európai Unió és az Egyesült Királyság lakossága számára.

***

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2020. január eleje óta készít rendszeres kockázatelemzéseket a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, amelyeket a szervezet honlapján jelentetnek meg. A szervezetet a SARS-járvány 2003-as kitörése után hozták létre, működését az Európai Unió finanszírozza. Az ECDC elemzéseit az EU intézményei és a tagállamok is megkapják. A tanulmányok a járvány terjedésének körülményeit és jellemzőit írják le, továbbá kockázatelemzést tartalmaznak a vírus terjedéséről.

Az ECDC január 9-ei első kiadványában a következő megállapítások szerepeltek a járvány esetleges európai elterjedéséről: „Az előttünk álló kínai újévi ünnepségek január végén nagyobb volumenű utazással járhatnak Kína vonatkozásában, amely felerősíti a járvány esetleges (Európába) érkezését. Mindemellett ugyanakkor nincs bizonyíték arra, hogy a vírus emberről emberre terjed, így az utazókkal kapcsolatos kockázatok alacsonyak.” Mivel a kínai Vuhan városán kívül nem észleltek új megbetegedéseket, „a vírus európai megjelenésének valószínűsége alacsony. Ebből következően a vírus EU-n belüli továbbterjedésével kapcsolatos esetek azonosításának kockázati szintje az alacsony és a nagyon alacsony fokozat között mozog” – áll az ECDC első jelentésében.

***

A január 17-i jelentésben az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiba utazók megfertőződésének valószínűségét még a Vuhanba történő látogatás esetén is alacsonynak értékelte az ECDC, „mivel eddig nincs jele a vírus terjedésének az európai közösségben”. Az ECDC szerint az EU-ban és az EGT-n belül a koronavírus további terjedésének becsült kockázata „nagyon alacsony". Utóbbit a következő, január 22-én kiadott ECDC-jelentés egy fokkal komolyabbnak („mérsékeltnek"), a 2019-nCoV járvány kitörésének lehetőségét magasnak értékelte.

Európában az első halálos áldozat egy 80 éves kínai turista volt, aki február 14-én halt meg egy párizsi kórházban. Azon a napon 11 regisztrált eset volt Franciaországban, míg Kínában már több mint 65 ezer vírusfertőzöttet tartottak nyilván. Az ECDC február 14-i jelentésében még ekkor is az szerepelt, hogy „a SARS-CoV-2 fertőzés kockázata az EU/EGT és az Egyesült Királyság lakossága számára alacsony”. Az Egyesült Királyságban az azóta eltelt hat hétben megközelítette a 15 ezret a fertőzöttek száma, és háromnaponta megduplázódik az új betegek aránya. Vagyis: nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy még február 14-én sem fogta fel az uniós egészségügyi hivatal, hogy milyen veszélyt jelent Európában a koronavírus-járvány.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na ja!
Jól maszkolta magát a koronavírus az EU intézményeknek meg nem tellett új szemüvegre.

Válaszok:
emhem | 2020. március 29. 15:43

EU következtetés.
Meg kell emelni az EU dolgozók javadalmazását és több bizottságot kell létrehozni.

,,A rendkívül kritikus balliberális virológusok biztosan pálcát törnek majd felettük.,,

Majd Szél Bernadett feljelenti őket az Európai Bíróságnál.

az hagyján!
magyarországon még március közepén is simán elengedtek koronavírusos betegeket, mert az érvényes protokoll szerint nem lehetett őket tesztelni.

https://www.direkt36.hu/gyurcs..

Hallgattam Tisztifőorvos asszony válaszát. Látták Kínát és nem az Unióra, hanem már korábban is a WHO-ra figyeltek, akik viszont idejében felismerték a veszélyt. Az Unió elbaltázta volna a dolgot, lassú a döntéshozatala, mint egy növényevő dinónak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés