Ritter Judit, a székesfehérvári Szárcsa Hotel ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegihez még csak hasonló helyzetre sem emlékszik. „Hiába robbant ki a délszláv háború, történt meg a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás, tört ki az izlandi vulkán, érkeztek más vírusok, vagy ért el bennünket a 2008–2009-es válság, ennyire prompt és kilátástalan még sosem volt a helyzet.” A lemondási hullám nem fokozatosan, hanem hirtelen, egy-két nap leforgása alatt futott le, most pedig a szállásadók célja már nem a fejlesztés, ahogy eddig minden évben, csak a vállalat megmentése. „Nem arról van szó, hogy visszaesett a forgalom, hanem hogy a nullához közelít. Az ilyen kiesés nem finanszírozható. Mintha kihúzták volna a kád alján a dugót, és lefolyt volna minden. Nagyon nehéz visszaszerezni, ami lefolyt. Mindössze egy-két hónap likviditásuk van átlagban a szektor cégeinek” – elemzi a helyzetet Rasztovits Dávid.
Ugyanilyen nehézségekkel küzdenek a légitársaságok is, az Alitaliát már nemzeti tulajdonba is vette az olasz állam. Rasztovits kifejti: „Lehet, hogy véget ér az az utazási kultúra, hogy összevissza repkedek, egyik nap New Yorkba, a másik nap Sanghajba megyek. Nem biztos, hogy megmaradnak a légitársaságok ehhez, nagyon sok fapados nem fogja túlélni ezt az időszakot. Hogyan is élnék túl, a likviditásuk nem elegendő.”
Európai Marshall-terv kell
Hegyi Attila elmondása szerint most a pénz nem számít, csak a vállalatok túlélése és a dolgozók megtartása. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint ha május végére lecsengene a járvány, még lehetne esély egy szerényebb nyári szezonra is, Hegyi azonban most már rengeteg elbocsátásra számít. Úgy véli, a terheket a cégek, a dolgozók és az állam közösen viselheti, állami segítség nélkül lehetetlen a fennmaradás. Sokan szorgalmazzák az ételkiszállítás és az elvitel áfájának csökkentését is. Nemzetközi tapasztalatok alapján a helyi turizmusban elkölthető utalványok is segíthetnek, rövid távon pedig esetleg az, hogy a hotelek karanténná alakulva kapjanak forrásokat e szolgáltatásért.