Városliget: változtatási tilalmat rendelt el a Fővárosi Közgyűlés

2020. február 26. 13:09
Több mint 124 milliárdos hiánnyal vág neki 2020-nak a főváros.

Változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a testület.

A változtatási tilalmat azért rendelte el a közgyűlés, hogy a városligeti építési szabályzat korábban kezdeményezett módosítását végre lehessen hajtani, illetve a Városliget „Budapest kiemelt jelentőségű legnagyobb kiterjedésű közparkjaként történeti, tradicionális, használati szempontból további visszafordíthatatlan változtatások ne érjék és városi közpark funkciójának megfelelő szerepét betölthesse”.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakciójának vezetője a vitában arra hívta fel a városvezetés figyelmét, hogy a közfejlesztési tanács ügyrendjét és szerepét eddig senki sem kérdőjelezte meg. A tanács működését szabályozó kormányhatározat szerint a testület megtárgyalja és véleményezi a fővárosi településfejlesztési és településrendezési eszközök, illetve azok módosításainak tervezeteit, ideértve a városligeti építési szabályzatot is – mutatott rá a kormánypárti politikus, hozzátéve, ez egy olyan pont, amit most tisztán felrúgnak, hiszen a jogszabály kimondja, egyeztetni kell. Láng Zsolt javasolta, hogy a városvezetés vonja vissza a javaslatot, és akkor nem kezdeményez „állóháborút”.

MSZP: komoly alapja van a bizalmatlanságnak

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője, zuglói polgármester arról beszélt, hogy a bizalmatlanságnak komoly alapja van, a Városliget beépítésével kapcsolatban számos kérdést nem tudnak. Szeretnék pontosan látni, hogy mit és hova akarnak építeni. Ha ez megvan, akkor kezdeményezik, hogy vegyék le a Városligetről a változtatási tilalmat – közölte. V. Naszályi Márta (Párbeszéd) I. kerületi polgármester azt mondta, úgy születtek meg a beépítések, hogy senkit nem kérdeztek meg, építési területnek kezelték a Városligetet. A terület zöldfelülete védelemre szorul, és erre alkalmas a változtatási tilalom - tette hozzá.

Karácsony Gergely közölte, hogy a közfejlesztési tanács jó intézmény, sok kérdésben egyezségre jutottak a kormánnyal, de a Városliget nem tartozik ezek közé. A főváros és a kormány másként tekint erre a beruházásra. Azt mondta, úgy gondolja, hogy ez egy olyan ügy amit nem tudnak konszenzussal megoldani. Nincsenek közeledő álláspontok, ezért született ez az előterjesztés – közölte a főpolgármester.

Változtatási tilalom a helyi építési szabályzat – jelen esetben a városligeti építési szabályzat – készítésének, illetve módosításnak időszakára, annak hatálybalépéséig, de legfeljebb három évre rendelhető el. Az ez alá eső területen nem szabad telket kialakítani, új építményt létesíteni, meglévőt átalakítani, bővíteni, elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani.

Van költségvetés

Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2020-as összevont költségvetését a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A rendelet az önkormányzat költségvetési bevételét 284 milliárd 97 millió 500 ezer forintban, kiadásait 408 milliárd 550 millió 332 ezer forintban állapítja meg.

Az így keletkező 124 milliárd 452 millió 832 ezer forintos hiányt az előző évek maradványának – 17 milliárd 558 millió 905 ezer forintos – igénybevételével, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 31 milliárd 299 millió 124 ezer forintból, belföldi értékpapírok 81 milliárd 997 millió 116 ezer forintos bevételeiből, valamint bankbetétek – 50 millió forint – bevételeiből finanszírozzák. Ugyanakkor 6 milliárd 94 millió 37 ezer forintos összeget hiteltörlesztésre, illetve 358 millió 276 ezer forintot további belföldi finanszírozás kiadásaira kell fordítani.

A Fővárosi Közgyűlés 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett fogadta el az idei büdzsét.

(MTI)
 

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elkezdődött a Főváros teljes eladósítása. 2022 évben jöhet a csőd, ha csak a tavaszi áradat el nem viszi őket.

Városliget: változtatási tilalmat rendelt el a Fővárosi Közgyűlés

Ism.: Le kell önteni a Városligetet benzinnel, felégetni.
majd, ha a tűz mindent elégetett, a területet sóval behinteni.
És attól fogva nem lesz gond többé a Liget, nem lesz mit és nem lesz hová Orbánéknak építeni, pénzek pedig mehetnek szétosztásra Karácsonyhoz, Draskovicshoz, DK-hoz, Momentumhoz ecetera. És akkor Mindenki Budapestje nagy győzelmet arat, Szabad Város, Budapest Mindenkié lesz, ahogyan Karácsony megígérte. Onnan kezdve: NINCS VÁLTOZTATÁS.

Ráadásul: minden hajléktalan, vagy bárki: szabadon igénybe vehetné a kiégetett Városliget bármely részét, bármennyi ideig, hiszen értelmes ember oda a lábát már nem tenné be.
Így minden elnyomott, segítségre szoruló megvalósíthatná végre önmagát a Liget egykor volt helyén.
Szabó Timike, Széll Berni, Bangóné, Kunhalmi és a többi nagyasszony heti váltásban mehetnének modern markotányosnőkként jótékonykodni az elesetteket.
CsehKatka botmíxerével "filmezné" őket az utókornak.
Karácsony pedig félévente a legjobb segítőt kitünteti az őt megválasztók tapsa közepette.
Még egy táblát is kitesznek:
"Itt volt egykor a Városliget, amelyet a Fidesz el akart rabolni a budapestiektől, de: nem törtek át!"
"Átadtuk a budapestieknek!"

A kormánynak minden egyes alkalommal CSAK annyit kell világosan egymondatos hírben leszögezni:

Karácsony Gergely Budapestje egy forinttal nem kap kevesebbet, mint kapott Tarlós István alatt.
Tarlós alatt a magyar főváros az utóbbi 70 év legnagyobb fejlődését érte el.

Nem kell belemenni semmiféle vitába, magyarázkodásba, ennyi kell és ennyi: elég!

Budapestet felszabadították:-)))))

Ez abszurdnak tűnik, de elgondolkodni - legalábbis - lehetne rajta...

Világbank projektek jönnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés