Ha rajtam múlik, akkor Magyarország számára az EU-n kívül nincs élet

2020. február 2. 14:51

Tóth Bertalan
Facebook
Nem engedhetjük, hogy a szélsőséges jobboldali populizmus romba döntse a jövőnket.

„»A britek kilépése és az, hogy ma mindenki életben van Nagy-Britanniában, azt mutatja, hogy az Európai Unión kívül is van élet« – mondják egyes szélsőséges jobboldali populisták. Lám, a britek megmutatták, nem haltak bele, hajrá, lehet menni utánuk – mondják.

Cinizmus ez a javából, színtiszta cinizmus. Persze, van élet, a kérdés, hogy milyen.

A magyar miniszterelnök nem először lebegteti, hogy teljes szövetségi rendszerünk, az Európai Unióval való szoros gazdasági és kulturális kapcsolataink, a nyugatos fejlődés útja feladható. Új, követendő mintaként ajánlja Putyin Oroszországát, Erdogan Törökországát, vagy más, illiberális önkényuralmi rezsim berendezkedését. Sőt, nemcsak ajánlja, hanem el is kezdte megvalósítani egyes elemeit: az igazságszolgáltatás elleni támadásokkal, az oktatási, egészségügyi és szociális rendszer leépítésével, a civil szervezetek jogainak és a különböző szabadságjogok csorbításával, valamint a rendszerszintűre emelt korrupcióval.

Köszönöm, nekem ez nem jön be, ezen változtatni akarok. Én nem ilyen jövőt szeretnék a gyermekeimnek.

Ha rajtam múlik, akkor Magyarország számára az Európai Unión kívül nincs élet.

Amikor az MSZP kormányzása idején – az emberek 83,76 %-ának támogatásával – csatlakoztunk az Európai Unióhoz, tagságunkkal értékközösséget is választottunk: többpárti demokráciát, jogállamiságot és értékteremtő piacgazdaságot, amely szociális biztonságot nyújtva teremt jólétet polgárai számára. Akkor azt vállaltuk: egy demokratikus, esélyteremtő közösség részeként Magyarország is előmozdítja a kontinens integrációját, fejlődését, hozzátesz értékeihez és nem elvesz azokból. Magyarország és a közösség többi tagállama számára az Európai Unió fejlődése garantálja a demokratikus berendezkedésen és jogállamiságon alapuló békét, a kölcsönös előnyöket nyújtó gazdasági fejlődést és a felemelkedésre lehetőségeket nyújtó, szolidaritáson alapuló társadalmi fejlődést. Azt gondolom, hogy Trianon 100 éves traumáját is az Európai Unión belüli valós nemzetegyesítéssel, a határok jelképessé tételével lehet meghaladni.

Nem állítom, hogy az Európai Unió tökéletes. Nap mint nap küzdenünk kell azért, hogy az Európai Unióban is jobban érvényesüljenek a munkavállalói jogok, megszűnjön Európában a szegénység, valamint a természet kizsákmányolása.

De nem engedhetjük, hogy a szélsőséges jobboldali populizmus a pillanatnyi elégedetlenséget kihasználva romba döntse a jövőnket. Ez a politika ugyanis semmit sem épít, de annál többet rombol: elveszi a reményt, elhazudja a jövőt, lerombolja a küzdőképességet, és hosszú távon beláthatatlan károkat okoz. S minél magasabb posztot foglalnak el szélsőséges populisták, annál nagyobb károkat okoznak felelőtlen kijelentéseik.

Ez az a politika, amely ellen minden erőnkkel küzdenünk kell itthon és a világban, ez az a politika, amelynek a leleplezésére képessé kell tennünk az embereket. Ehhez pedig az emberekbe kell beruházni: az ő tudásukba, képzésükbe, egészségükbe, szociális biztonságukba. Nem véletlen, hogy az orbáni szélsőjobboldali populista politika itthon éppen ezeket a területeket építi le, mert rövidtávú hatalmi érdekeit ez szolgálja.

Mi azon dolgozunk, hogy Magyarország az Európai Unión belül tudja megvalósítani a jóléti társadalmi modellekhez való visszatalálás XXI. századi útját.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 164 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fő kereskedelmi partnerünk az EU-s Németország. Egyelőre. Az EU nem úgy fejlődik, ahogy lehetne. A KGST árnya leng felette.

Nem fog rajtad múlni...Másrészt: Orbán számos alkalommal jelezte elkötelezettségét az EU mellett, és a britek kilépése kapcsán tett kijelentése tényszerűen igaz. Persze, az ellenzék nem lenne ellenzék, ha nem akarná kiforgatni inkorrekt módon Orbán szavait.

A cseppnyi párbeszéd üléséről kiszivárgott iromanyban szerepel, hogy az mszp-hagyni kell kimulni és amennyire lehet, profitálni kell a kimulasabol. Miért nem erről beszél a Berci?

A Fidesz és az általad értelmezett Fidesz messze nem ugyanaz! Az itt leírt szövegedben veled lehet találkozni, nem a Fidesszel.

Nem azt írtam, hogy "mellébeszélsz", hanem azt, hogy a magad Fidesz-képét bírálod, s ezért magadat bírálod, nem a Fideszt.

Ha rajtad múlik, akkor Magyarország számára nincs élet! - ezt tudtuk eddig is, nem mondtál újat.
Illetve: ha Rajtatok múlik, így helyes.
Gyurcsány, Fekete Győr, Cseh K., Karácsony G., és a többi elb.szott garnitúra...

Berciről van szó, aki megint "magyarkodik"...
Most ismét, sokadszor a "jövőnkért", azért, hogy visszataláljunk a
"jóléti társadalmi modellekhez való visszatalálás XXI. századi útjára".
Mer ott már jártunk, mindigr, mikor kifosztás-eladósítás volt Magyarország neve.

Vitézmunkásőr kopj már le!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés