Csak a véletlen műve a hasonlóság Czeglédy és „Az ördög ügyvédje” szóhasználatában?

2019. december 4. 9:40

Írta: Kereki Gergő
Kielemeztük Czeglédy Csaba és „Az ördög ügyvédje” írásait: a két szövegíró hasonló helyesírási hibákat vét, kísértetiesen egyforma szófordulatokat használ, de még a mondatokat is hasonlóképpen kezdi. Véletlen lenne?

Az elmúlt hetekben egyre több közvetett bizonyíték került napvilágra a Borkai-botrány hátterével kapcsolatban. A jelek arra utalnak, hogy a Demokratikus Koalíciónak köze lehet a botrány kirobbantásához, egyes sajtóhírek pedig egyenesen Gyurcsány Ferenc ügyvédjét, Czeglédy Csabát feltételezik a háttérben. Mi megpróbáltunk utánamenni az ügynek: kapcsolható-e bármilyen módon Czeglédy Csaba „Az ördög ügyvédjéhez”.

Vettük a fáradságot, összehasonlítottuk Czeglédy Csaba Facebook-bejegyzéseit „Az ördög ügyvédje” írásaival. Munkánkból jól látszik: a két szövegíró hasonló helyesírási hibákat vét, kísértetiesen egyforma szófordulatokat használ, de még a mondatokat is hasonlóképpen kezdi. Hogy ez csupán a véletlen műve, vagy annál több, azt olvasóink megítélésére bízzuk.

***

Lássuk a részleteket!

Czeglédy Csaba és „Az ördög ügyvédje” egyaránt helyesen ír. Az ikes igék ragozását azonban egyes szám első személyben mindketten elrontják:

A két írás közötti további hasonlóság például a „hm” szócska, aminek helyesírása nem kötött, mégis mindkét esetben ugyanabban az alakban szerepel. 

Egyezés még, hogy a mindennapi nyelvhasználatunkból szinte teljesen kikopó „mihelyst” régies, népies szavunkat Czeglédy Csaba és „Az ördög ügyvédje”  is egyaránt használja.

A „bort iszik, vizet prédikál” kifejezés – ha eltérő alakban is, de – mindkét helyen előfordul ugyanazzal a sajátossággal. A hagyományos használat helyett ugyanis a „vizet prédikál” résszel kezdik:

Hasonlóság, hogy mindketten gyakran használnak bizonyos szófordulatokat. Ilyen például a „nincs itt semmi látnivaló”, a „jobb sorsra érdemes” és az „így mulat egy magyar úr”.

További mindkét írásban előforduló, de a köznyelvben ritkán használt szavak: „győri polip”, „Fidesz-csicska” és a „szolgálati közlemény”.

Czeglédy Csaba és „Az ördög ügyvédje”  szövegeit olvasva szerintünk feltűnő, hogy a szokásosnál jóval gyakrabban kerülnek mondatkezdő helyzetbe az „azonban” és a „ráadásul” kötőszavak:

Lehet, hogy csak a véletlennek köszönhető, de Czeglédy Csaba és „Az ördög ügyvédje”  is használ a köznyelvben ritkábban elhangzó szavakat. Ilyen például a „pincsikutya” és a „golyófogó”.

(Ebben a videóban 4:35-től Czeglédy Csaba az ATV-ben beszél arról, hogy sokszor töltötte be a „golyófogó” szerepét)

Összesen 298 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyértelmű.
Más adat is alátmasztja, higy Czeglédy az ördög ügyvédje.

Ennyit a fideszes belháború stb. narratíváról.

Ennyi véletlen egybeesést!

Nem a fénykép, hanem a szöveg volt gyilkos, a csepegtetés módja és nem ért volna ennyit, ha nem teríti a mobilokon a Facebook és a gugli.

Mindig sok a bizonytalan, és volt olyan fideszes szavazó is, aki fölhorkant. Aki NEM realizálta, h. mire megy ki a játék, az átszavazott a fiatal és ártatlan, mert még sohasem kormányzott,

Momentumra.

Nagyon szeretném, ha lenne valami rendcsinálás forma, mert ez, így nagyon veszélyes, végső soron tényleg a pokol szabadulhat el a belpolitikai vetélkedésben. Ez NEM verseny, vetélkedés, hanem iszapbirkózás volt.

A szöveg teljesen gátlástalan, gyűlölettől túlfűtött volt. Milyen sokan voltak rá vevők és a Momentum is hogy kihasználta, h. ütősebb legyen a szavazókörök elé kirakott tábláival!

A gazdaság teljes lerablása, tönkretétele kezdődik a torzsalkodó és pénzéhes újak által.

Ráadásul az önkormányzatok és kormány háborúját az ellenzék kiviszi a nemzetközi kűzdőtérre is, semmi sem fontos, csak az, h. a kormányt alázzák.

Ez így van. Mindenesetre, itt volt egy fantasztikus építkezés, fejlődés, egy nagyon nehéz, az előzők által létrehozott helyzetből kiindulva.

Rossz nézni, ahogy kárbavész. Talán mégsem. A remény hal meg utóljára.

Elfolyt víz....nem mindegy, hogy ki volt az ördög ügyvédje, ezen a gumicsonton rágódik a Fidesz és a médiája. Mármint egy része. Borkai megérdemelten bukott, és kész, ennyi.

Ma reggel Bencsik András a rádióban beszélt a legfontosabbról, mégpedig arról, , hogy szerinte /is/ a Fidesz, a kormány, Orbán Viktor a Polgári Körök szétverésével lezárta a kapukat a társadalom felé.

Amikor már egy Bencsik András is így látja, az talán üzenetértékű. A Fidesz elveszítette tömegkapcsolatait, nem vonzó a fiatalok számára - juj, miket írok, mindjárt jön az okos Becskereki, az a típus, amely sokat segíti önteltségével, mindent tudásával, hajbókolásával a Fidesz bukását -, a Polgári Körökbe szerveződött generációkat pedig gőgösen, nagyképűen, öntelten, bután az út szélén hagyta.

Bencsik mellett, már a Karc FM is így látja, szóval ébredezik a kormányzati lakáj média is, itt a nyakukon 22. Kérdés, hogy üzenetük eljut-e Orbán Viktor elefántcsont tornyába.

Magam már régóta írtam a Polgári Körök szétverésének stratégiai bűnéről, tegnap írtam az olaszországi folyamatokról - amiket Becskereki csak lefitymált, mivel nem illik bele a fideszes vakhitébe - , s Zdenkó korábban egyszerűen vén hülyének nevezett. Hol vagy Zdenkó barátom, eltűntél. A dolgok folyása engem igazol.

Igazából sok kedvem nincs is vitázni az elvakult fideszesekkel, de az ugyancsak demagóg DK-s trollokkal sem. A mandineren alig maradt néhány gondolkodó, s nem zsigeri gyűlöletből, vagy vakhitből nyilatkozó ember.

Viktor! Ti meg magatokra vessetek, a plebs szólt, Itáliában, egyre több meghatározó nyugati országban a tereket betöltő fiatalok fogják meghatározni a politikai rezont is. S ez a hullám az ablakotokon kopogtat, miközben letapostátok saját talpasaitokat.

Izé, de azt ugye tudod, hogy amit Borkai elkövetett az bűncselekmény?? (Csak ha már a bűnözőket emlegeted.)
Ehhez képest olcsón megúszta.
Még szerencse, hogy egy egykori fideszes képviselő a legfőbb ügyész...

Mondjuk a droghasználat és a prostituáltak "szolgáltatásait" igénybe venni a legtöbb országban bűncselekmény. Vagy szerinted nem? Merthogy a horvát rendőrség másképp gondolja:

https://24.hu/kulfold/2019/10/..

https://magyarhang.org/kulfold..

Te fordítva ülsz a lovon ha azt hiszed, hogy nekem van "gatyalacim".
Csak azért mert bírálom kedvenc Pártodat és Vezéredet, én ugyanúgy a jobboldalon állok mint te.
Csak az én szemem nincs leragasztva narancslével.
Ami meg a bűncselekményt illeti, nem a megcsalás, hanem a drog és a prostik igénybevétele a bűncselekmény, még a horvát rendőrség szerint is:

https://magyarhang.org/kulfold..

Nincs mentelmi joga egy önkormányzati képviselőnek.

Shakespeare utolsó darabját ( VIII. Henrik?) biztos, hogy nem egyedül írta. Az alkalmazott software, azt is valószínűsítette, hogy a feltételezett két személy közül melyik volt a társszerző. Egy ilyet kellene ráengedni a szövegekre. Ehhez persze kellettek a szövegminták.

Amit a Mandiner most meggyőzően megtett, azt tudományosan tartalomelemzésnek hívják. Biztosak lehetünk abban, hogy Czeglédy az Ördög Ügyvédje.

Pontosan ez az, amit nem értek: miért nem bassza ki a kamara? Egy ismerősömet, nagyon
helyesen, ennek a tizedéért elmeszelték el.

Végigolvastam. A mihelyst, az azonban, az ikes ige dunántúli nem megkülönböztetése a többitől és a többi szófordulat elég meggyőző.

Vszg. fel sem fogja, ha tényleg ő volt, h. amit tett, az a hivatás rendjére, a politikai táborára is dehonesztáló.

Azt hiszem, hogy jól érzékeled a motivációkat, de én nem vagyok optimista a tanulást illetően.

A fiúk bebetonozták magukat a hatalomba, s azt hitték, hogy az uralkodás holtodiglan tart. Kiépült az intézményi klientúra, a visszhangtalan, érdektelen, mozgósítőerő nélküli média, amely naponta visszaigazolta, hogy minden a legnagyobb rendben zajlik, mint anno a Szabad Nép, majd a Népszabadság.

Az egykori sovány, agilis, mindenre, így az ellenvéleményekre is nyitott ifjakból pocakos intézők, jószágigazgatók, bárók lettek. A hatalmi mámorban észre sem vették, hogy a hozzájuk csapódott érdekemberek milyen gyakran csak az egyéni haszonszerzésre használták fel a hatalomba történt beágyazódást.

Államtitkárként, vagy városi polgármesterként már nem figyeltek a kisemberek véleményére. Szemfényvesztően épültek ki helyi kis királyságok, söpörtek be magas tisztségben lévők családtagjai zsákszámra dohányboltokat, olyan városban, ahol Viktor maga adta át az adott üzemet, mindenki tudta, hogy az csak azért épülhetett meg, mert a polgármester az építési engedélyt a jövedelem egy bizonyos százaléka folyósításához kötötte.

vagy egy adott körzetből származó államtitkár csak a saját gyarapodását szolgálta, s az Őt országgyűlési képviselőnek megválasztó településekre nem jutottak fejlesztési pénzek.

A főváros közvetlen agglomerációjában estek el egymás után, korábban fideszes vezetésű városok. lehet játszani a számokkal, de a Fidesz a főváros mellett, igenis a vidéken is súlyos vereséget szenvedett.

A Fidesz, Orbán Viktor vezetésével elvágta a széles társadalmi rétegekhez vezető politikai köldökzsinórt. nem érdekli Őket a saját tábor hangja/sem/, nincsenek tömegkapcsolataik, tehetségtelenek a médiában, a fiatalság többsége elfordult tőlük, képtelenek a kommunikációs innovációra.

Az olasz szardínia Mozgalom szervezők a fiatalok, a középkorosztály érzelmeire hatnak, a Fidesz a száraz statisztikai adatokkal riasztja a sajátjait is. A Polgári Körök döntő szerepet játszottak a Fidesz győzelmi pajzsra emelésében, majd ahogy az lenni szokott, szétzavarták Őket. hatalomra kerültek, nehogy már a konzervatív civilek beleszóljanak a felnőttek dolgába. A Fidesz teljes egészében átadta a kultúra kérdését a balliberális tábornak, deklaráltan, ugye emlékszünk Gulyás Gergely nyilatkozataira, a korábban jelentős érzelmi motiváltságot indukáló zenekari hátországot - Kormorán, s a többiek - is ellehetetlenítették, kiherélték.

Orbán Viktor, a Fidesz amputálta saját karjait, lábait. Most politikai tolószékben gurulnak a nagy számonkérés, 22 felé. Amit ugye Ők elfelejtettek végrehajtani, s máig nem tudjuk, hogy az összefonódások, vagy külső ajánlások miatt.

Az óra ketyeg, s nem látni, hogy a Fideszt felrázta volna bármi is a tespedésből, a hatalmon belüliek önteltségéből. Miközben az ellenzék a hajó csáklyázására készül nagy elánnal.

A magam részéről fricskának szánt üzenet nélkül is elfogadom a Te eltérő véleményedet. Ugyanis nincs alapom arra, hogy ilyen szempontból minősítselek, s az igazság kizárólagos birtokosának tekintsem magamat, meg a jó neveltségem is tiltaná. Meg azt hiszem, hogy itt mindenki szabadon közzé teheti a véleményét, pályaválasztási tanácsok nélkül.

Egyébként meg nem tudom, hogy mond-e valamit Popper Péter neve, még nála hallgattam pszichológiát . Igaz, pályaelhagyó lettem, de azért még maradt valami emlékem e szakterületről, az emberekről.

Hát egyre több jobboldali ember teszi fel a kérdést, hogy akkor most ki van kormányon? Egyszer talán ez is kiderül.....

Látod, neked ilyen emberek az idoljaid, akik mindent feltesznek a Fidesz elpusztítására.
Nem számít, ha elítélt bűnöző vagy csődbe döntötte az országot, csak utálja a Fideszt.

Vélelmezem, hogy az érdektelen kategóriába tartozik, mi a véleményed Popper Péterről. Miként az is érdektelen, hogy Jackson Pollock, vagy Marcel Duchcamp alkotásait szeretem-e jobban. Szóval ezek az egyedre tartoznak.
No, de nem is erről szólt a történet. Igaz, a lényegre, felvetéseimre érdemben nem válaszoltál, azt megkerülted, leragadtál a személyeskedésnél. Azért köszönöm, hogy megengeded az eltérő vélemények megfogalmazását olyanoknak is, akik szerinted nem rendelkeznek emberismerettel. S Te beszélsz Popper narcisztikus megnyilvánulásairól? Több szerénységet.

Mint ismeretes, Popper elvállalta a tanácsadói szerepet Horn Gyula mellett, ezt nem kellett volna. Ha erre gondolsz, akkor ebben egyetértünk.

Mily meglepő! Ebből az következik, hogy a Gyurcsány kormánynak sajnos nem volt ELLENZÉKE!

Tipikus, lebuktok, és akkor nekiálltok fintorogni meg megsértődni.
A MIT-ből mi lett bebizonyítva?
Nyilvánvalóan hazugság volt, kezdve azzal, hogy végig Borkai stábjában volt, és onnan ugrott ki az "ördög ügyvédje"

Ennyi gyűlölködés után úgy nézhetsz ki, mint egy Paul Lendvaival keresztezett Heller.

Igazad van. És a nagy baj az, hogy nincs oldalfüggetlen (tényfeltáró) sajtó, mindegyik a másik oldalra keni a felelősséget. Így nem igazán lesz változás.

Persze, ezek nem közvetlen bizonyítékok, de maga például ezeket a szófordulatokat szinte sohasem írtam még le, vagy legalábbis elvétve, ezeknek a maníroknak az együttes előfordulása, pláne az elég árulkodó "ördög ügyvédje" álnév alatt, ad alapot annyi alapos gyanúra, mint az azonos oldalon elhelyezkedő azonos hibák Gyurcsány és sógora szakdolgozatában.

Nem bántalak, de összevissza írsz. A tartalomelemzés kellő bizonyosságot ad, olyan fokút, olyan mértékűt, ami a megalapozott döntéshez-értékeléshez kell / lásd: itt a konkrét szövegelemzés támpontjait/. Kényszerítő erejű bizonyítás pedig elvileg nem létezik, mert a konkrét megismerő alany a saját tulajdonságaival kikapcsolhatatlan.

"Enélkül a világon minden kormány ilyen ostoba, korrupt, hazug szarrá válna, mint a miénk."

Nem akarom tudni, hogy milyen vagy, amikor már te is tudod magadról, hogy gyűlölködsz.

jav. magam
Egyébként sok egyéb stiláris hasonlóság van a szövegekben, ugyanaz a magamutogató, igen agresszív, pökhendi attitűd jellemzi mind a kettőt. Van egy szintén érdekes az utalás azokra az időkre, "amikor friss meleg pitével vártatok a vasárnapi ebédre..." Gondolom, ezeknek az embereknek a köre elég szűk, és azonosítható.

Szorul a hurok. Persze várható volt mert véletlenek nincsenek.

A "főhős" Borkai már lemondott. Czeglédyt mikor hallgatják ki?

Meg fogsz lepődni, de a korrupt, hazug szarozás nem szokása az átlagembernek, különösen ha volt gyerekszobája.

Elolvastam. Igaz! Czeglédi Csaba "Az ördög ügyvédje".

Ezek nem lehetnek véletlen szófordulatok, mivelhogy nincsenek véletlenek.

Javaslom nézd meg a linket, hogy a horvát rendőrség mit gondol a prostikról.

Én csak egy modern, tudományos, összehasonlító nyelvészeti módszert javasoltam, ami objektív módon képes a kérdést eldönteni. Nem hittem volna, hogy kiveri egy számítógépes eljárás egyeseknél a biztosítékot.

Köszönöm kedves soraidat, , osztom a véleményedet, valóban nagy a baj. Igazából 23-ban is Orbán Viktort miniszterelnöki minőségében szeretném időnként, amikor szükségét érzem, kritikával illetni. De ehhez Nekik a jelenleginél jóval többet kell tenniük.

A Fidesz meghirdethetne egy ötletbörzét, hogyan győzzünk 22-ben.....Biztosan sok értelmes gondolat születne, széles társadalmi bázison. Sokszor egy nyolc általánost végzett parasztember bölcsebb tud lenni több diplomás küldetéstudatos embereknél. Ja, s Viktor elkezdhetne közvetlen kapcsolatba lépni a bázisával, potenciális szavazóival a közösségi terekben.

Figyu, itt most nem arról van szó, hogy ki mit gondol a másikról, hanem arról, hogy egy hatóság mit fog tenni.
És itt most nem Czeglédyröl van szó, hanem Borkairól, miután nem Czeglédy, hanem a fideszes Borkai mulatott kurvákkal és a horvát rendőrség is e miatt fog nyomozni.

Ebből él, ez a munkája. Évek óta.

Szépen levezetted, és ezzel meg is adtad a választ. Természetesen az ördög. :))

A drog számomra sem pálya, az meg nem igazán érdekel, hogy a Momentum mit mond erről.
Azt pedig nagyon remélem, hogy még a könnyű drog sem lesz soha engedélyezett Magyarországon, mert véleményem szerint -bármit is mondanak erről az ifjú titánok-, a könnyű drog után jön a "nehéz".
Szóval semmi drog nem lehet engedélyezett az országban!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés