A vidék (ön)kormányzata

2019. október 28. 15:12

A nyomorba züllesztett borsodi és szabolcsi  kistelepüléseken nem beszélhetünk demokráciáról.

2019. október 28. 15:12
Rézműves Benjámin Dániel
Mérce.hu

„Az elmúlt két hónapban tudatosan figyeltem az urbánus-népi törésvonal kikristályosodását több 5000 fő alatti vidéki településen. Elég meredek kijelentés, de azokon a borsodi és szabolcsi  kistelepüléseken, ahol a szélsőségesen egyenlőtlen társadalmi és gazdasági mutatók »Európa harmadik világát« teremtik meg, nem beszélhetünk demokráciáról.

A nyomorba züllesztett vidéki mindennapokban a politikai szabadság nem tud autonóm módon érvényesülni, mert az egzisztenciális félelem és az önkormányzattól való gazdasági függés a közmunkán keresztül gátat szab a szabad választásnak.
A jelen vidéki közösségek állapotát nem érthetjük meg a közmunka hatásainak ismerete nélkül. Hiába csökkent 2014-2017 között közel tíz százalékkal a gyermekszegénységi arányszám, bármennyire is növekszenek a bruttó átlagfizetések, a gazdaság javaiból, előnyeiből több nagy társadalmi csoport kimarad. Ők azok, akik a rossz oktatásuk eredményeképpen és a lakhatási válság miatt még a munkaerőhiányt sem tudják kihasználni. Így a 22.600 forintos álláskeresési járandóság helyett a relatíve magasabb közmunkabér jelenti számukra az egyetlen munkalehetőséget.

Pár mondat erejéig nézzünk vissza néhány kormányzati szociálpolitikai intézkedésre a közelmúltból, amikről az ellenzéki pártok szakpolitikusainak határozottabban kellett volna a közvéleményt informálniuk. Az utóbbi időkben a kormány, hogy a piaci munkák felé terelje az embereket, szándékosan igyekezett növelni a jövedelmi különbségeket a közmunkások és a társadalom többi tagja között. 2011 óta 63%-kal emelkedett a bruttó minimálbér, míg a közmunkásoké csak 15%-kal. Az még szomorúbbá és elfogadhatatlanabbá teszi a helyzetet, hogy ha a jövedelmek vásárlóerejét nézzük, 2011-2018 között 17,7%-kal növekedtek az árak, így hiába emelték 15%-al a közmunkások fizetését, az jelenleg kevesebbet ér.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2019. október 29. 08:16
Miért van az, hogy a cigók nehéz helyzetét a belpesti romkocsmából a rablott lajásba hazavánszorgó belpesti komcsizsidók akarják megszakérteni, akik annyira nem ismerik őket, viszont a magyart gyűlölik?
kérdés
2019. október 29. 01:14
Az egy főre jutó fűfogyasztásról nincs adat?
annamanna
2019. október 29. 00:30
Nem olvastam el a szöveget, de ez a dk-s roma volt az, aki azt állította, hogy Pesten megverték őt és a nejét, mert arab bevándorlónak nézték őket. Muhaha, hát képzelem, hogy a pestiek a cigányokról azt hiszik, hogy arabok :)))))) Még fordítva inkább elhinném (mármint hogy arabról hitték, hogy cigány). De ez a mesüge beás így akarta meglovagolni a migránsválságot; részemről nagyon viccesnek tartom. De legalább a Gyurcsány Feri biztosan elhitte neki, hogy szórul szóra minden úgy történt, ahogyan azt állítja, kiskezicsókolom instállom.
Andilla
2019. október 28. 23:09
"Európa harmadik világa" nem itt van, hanem a svédeknél, ahol az utóbbi 15 napban 20 robbantás volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik