Trump: „Hadd védje meg Szíria és Bassár el-Aszad szíriai elnök a kurdokat!”

2019. október 15. 08:13

Az amerikai elnök arra hivatkozott, hogy ők 7000 mérföldre vannak.

2019. október 15. 08:13

Elutasította a szíriai kurdok megvédését Donald Trump amerikai elnök hétfői Twitter-áradatában.

Rövid üzeneteiben azt írta, hogy az Egyesült Államoknak nem kellene szerepet játszania a kurdok megvédelmezésében az Északkelet-Szíriában indított török offenzívával szemben, de Washington üdvözöl bármely államot, amely volt szövetségese segítségére kel.

„Hadd védje meg Szíria és Bassár el-Aszad szíriai elnök a kurdokat, és harcoljon a saját földjéért Törökországgal szemben” – hangsúlyozta az elnök egyik bejegyzésében. „Részemről rendben, ha valaki segíteni akar Szíriának megvédeni a kurdokat, legyen az Oroszország, Kína vagy Bonaparte Napóleon. Remélem, jól megy majd nekik, mi 7000 mérföldre vagyunk!” – írta egy másik mikroblogos üzenetben.

Trump újfent hangsúlyozta azt az álláspontját, hogy a migrációs hullám feltartóztatását szolgáló amerikai-mexikói határon építendő falra kellene összpontosítania, nem pedig a kurdokra Szíriában. „Miért harcolnánk Szíriáért és Aszadért; azért, hogy az ellenségeink földjét védjük meg?” – fűzte hozzá Trump.

Donald Trump hétfői Twitter-üzeneteiben azt is állította, hogy az északkelet-szíriai kurd erők szándékosan futni hagyhatják az Iszlám Állam terrorszervezet korábban foglyul ejtett harcosait, hogy így csalogassák vissza az amerikai csapatokat a térségbe.

A kurdok néhányukat szabadon engedhették, hogy közbeavatkozzunk, de könnyűszerrel elfoghatja őket Törökország vagy azok az európai országok, ahonnan jöttek. Gyorsan kell cselekedniük ehhez. Jönnek a nagy szankciók Törökországgal szemben. Az emberek valóban azt gondolják, hogy háborút kellene vívnunk a NATO-tag Törökországgal? A véget nem érő háborúknak véget kell vetni!” – hangsúlyozta az amerikai elnök a mikroblogján.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított offenzívát a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A hadművelet célja, hogy biztonsági övezetet hozzon létre a határ mentén, ahová a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérhetnek. A térségből a török katonai műveletek megindulása előtt kivonultak az amerikai csapatok, megnyitva az utat a török offenzíva előtt. Az SDF szerint az Egyesült Államok ezzel „hátba szúrta” szövetségeseit, akiket kiképzett és modern fegyverekkel látott el az Iszlám Állam ellen folytatott harcában.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2019. október 15. 18:36
Eddig a szíriai elnök megbuktatásán dolgoztak az amerikaiak, most hirtelen humanitárius feladatot adnának neki. Ezek se lesznek hülyébbek.
Akitlosz
2019. október 15. 15:35
"Trump: „Hadd védje meg Szíria és Bassár el-Aszad szíriai elnök a kurdokat!”" :-))) Háborúnak kabaré, kabarénak háború ez a mindenki mindenki ellen deathmatch háborúmód.
polnemkor
2019. október 15. 14:08
Trump úgy tűnik komolyan gondolja, hogy Amerikának le kell állnia a háborúzással távoli földrészeken. Helyes.
Megtalálta
2019. október 15. 13:42
Gyakorlatilag átengedi a terepet Asszadnak, és az oroszoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik