Gulyás: A magánéleti videók kikerülése a magyar közélet mélypontja

2019. október 10. 11:04
Csak kiszállítási kvótát támogat Budapest – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A magyar kormány továbbra is elutasít minden kvóta szerinti elosztást az Európai Unióban – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Csak kiszállítási kvótát tart érdemesnek Budapest

Úgy értékelte, hogy az elmúlt hetekben újra és újra felmerülő kvóta szerinti szétosztási mechanizmus a távozó bizottság „utolsó elkeseredett kísérlete” arra, hogy a saját kudarcait részben feledtesse legalább azok előtt, akik egy kvóta szerinti elosztást pozitívnak értékelnek. Hangsúlyozta: Magyarország legfeljebb „kiszállítási kvótát” tud támogatni, abban hajlandó részt vállalni.

2 milliárd forint a nagycsaládosok autóvásárlására

Gulyás Gergely elmondta: eddig majdnem 16 ezer kérelmet nyújtottak be az autóvásárlási támogatásra, ezért is volt szükség a további 2 milliárd forintos forrás biztosítására. Eddig közel 9 ezer határozat született 2,1 milliárd forint értékben, ugyanakkor a folyósítással el vannak maradva, ezért ezt gyorsítani próbálja a kormány.

Beszámolt arról is: eddig több mint 40 ezer igénylést nyújtottak be a babaváró támogatásra, és már mintegy 30 ezer megkötött szerződés van. Az összesített szerződéses összeg 285,5 milliárd forint, az átlagosan felvett támogatás 9,6 millió forint – ismertette.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kérdésre válaszolva elmondta: nem tud arról, hogy Orbán Viktor Győrbe látogatna. Egy másik kérdésre azt válaszolta: nincs elképzelése arról, miért posztolták a lejárató videót, de valószínűleg politikai ok lehet mögött. Azt hangsúlyozta, hogy nem tudott arról, házaltak volna-e a videóval.

Nincs szó hivatalosan portfólió-cseréről

Az ATV kérdésére azt válaszolta: Borkai Zsolt nem osztott uniós pályázati pénzt, és nem hiszi, hogy ellenszolgáltatásért cserébe kapott volna uniós támogatást a felvételeken látható egyik hölgy. A televízió egy másik kérdésére elmondta: Borkai városvezetői képességét mindenki ismerik, reméli, hogy ezt fogják nézni a győri választók, minden kiderül majd napok múlva. Simonka-üggyel kapcsolatban felmerült vesztegetéssel kapcsolatban elmondta: mindenkit megillett az ártatlanság vélelme, így a képviselőtársát is. 

Budapesttel kapcsolatban kijelentette: úgy gondolja, hogy magabiztosan fog nyerni Tarlós István vasárnap, de százalékos jóslásba nem menne. Orbán Viktor miskolci és gödöllői kijelentéseivel kapcsolatban úgy fogalmazott: a kormányfő szavait félremagyarázzák, az ellenzék háborús hídfőállásokat akar szerezni vasárnap, hogy felkészülve a 2022-es választásokra, ezekből induljanak ki, de így velük nem lesz könnyű együtt dolgozni.

Várhelyi Olivér jelölését megerősítették a Von der Leyennek, a sajtóban keringő információk ellenére nem kaptak hivatalos jelzést portfólió-cseréről – jelentette ki Gulyás.

Egyetért Tarlóssal

Egy másik kérdésre, amit a Hír TV tett fel, a baloldal által pedzegetett uniós támogatással kapcsolatban érkezett, elmondta: hosszabb idő óta nem számítanak arra, hogy a magyar baloldal nemzeti érdekek mellé állna – szögezte le.

A kispesti videóval kapcsolatban elmondta: egyet ért Tarlós Istvánnal, aki szerint ezek a korrupciós ügyek rendkívül károsak a politika világára. Megjegyezte, hogy eddig fideszes polgármester csak morálisan elítélhető dolgot cselekedett, de korrupció gyanúja csak a baloldalon merült fel.

Karácsony alkalmatlan

Új adókat kivethet a főváros, azonban úgy és olyan formában, ahogy azt Karácsony Gergely kijelentette, nem lehet, a többi ígérete pedig újfent bizonyítja alkalmatlanságát – fogalmazott a Magyar Nemzet kérdésére adott válaszában. A gazdasági válság elleni lépésekkel kapcsolatban: bármikor kész a kormány új intézkedéseket bevezetni a gazdaságvédelmi akcióterv keretén belül, de egyelőre az adatok erre nem adnak okot, mérsékelten optimista a magyar kormány.

Az önkormányzatokkal kapcsolatos botrányokkal kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt: a közbizalmat az önkormányzatiságban az olyan jelöltek erősíthetik meg, akiknek tisztességével kapcsolatban semmi sem merülhet fel.

Ha a Fidesz megkívánja vitatni Borkai ügyét, akkor megfogja

Az Index kérdésére elmondta: nincs feladata a kormánynak Borkai Zsolt ügyében, és nem számít arra, hogy választási sikere esetén ne töltené ki ötéves ciklusát Győr városának élén.

Azzal kapcsolatban, hogy szembemegy-e a Fidesz morális mércéjével Borkai Zsolt esete, úgy válaszolt: eddig el nem döntött kérdése volt a közéletnek, hogy arra a magánélet mennyire hat, ha a Fidesz mint közösség meg akarja vitatni a választások után, akkor meg fogja vitatni. A német-magyar gazdasági kapcsolatokra egyelőre nincs hatása az ügynek, leginkább a ferihegyi repülőtér kapcsán voltak eddig ügyek.

Nem akartuk megbontani az Unió és a V4 egységét, ezért fogadtunk el egy kompromisszumos javaslatot, de a magyar diplomácia számára elsődleges szempont, hogy a törökországi 4 millió menekült visszatérjen hazájába – jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy sajtójelentések szerint nem akarta megszavazni Magyarország a törököket elítélő uniós nyilatkozatot. A Hableány-tragédia kapcsán lezárult nyomozással kapcsolatos kérdésre azt válaszolta Gulyás: fontos határozatok születtek, ezeket a kormány megfogja vitatni, és erről fogja tájékoztatást adni.

Nem készül Karácsony győzelmére a kormány

Nem tart mindenkit a NER ellenségének Gulyás, bár nem is tudja, mi a NER, mert nem használja a kifejezést – jelentette ki az Azonnali kérdésére, aki úgy fogalmazott: egy alaptörvény-revízió indulhat az önkormányzati választás után, ezt az igazságügyi minisztérium fogja végezni. Újabb kérdést tett fel az Azonnali: Karácsony Gergely megválasztása esetén fővárosi kompetencia felülvizsgálat lesz-e? Erre úgy fogalmazott ironizálva Gulyás, hogy nem készülnek katasztrófa-forgatókönyvekre.

Az utóbbi által bejelentett alternatív szavazatszámláló rendszerrel kapcsolatban feltett Magyar Hírlapos kérdésre úgy válaszolt, hogy ha bírni fogják, akkor megtehetik, ahogy azt is, hogy kétszázezer embert hívnak majd fel a választás előtt, ugyanis kampánycsend nincsen, csak a szavazóhelyiségek körül kell 150 méteren túl minden kampánytevékenységet betiltani.

Egyelőre nincsen javaslat a banki ügyfelek azonosításával kapcsolatos határidő módosítására – válaszolt egy kérdésre.

Elfogadhatatlan a romániai hadgyakorlat

Az Új Fórum kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: egyetért Kelemen Hunorral, elfogadhatatlan a román kormánynak az a döntése, hogy a hibrid háborúra Székelyföldön készülnek a román katonák. A médium másik kérdésére úgy válaszolt: nem tervezik a választási törvény megváltoztatása a mohácsi eset miatt.

A Klubrádió kérdésére, miszerint a kormány együtt fog működni-e Karácsony Gergellyel, úgy fogalmazott: ha ő a kormány ellen kíván harcolni a főváros éléről, akkor az bonyolulttá teheti az esetleges együttműködést.

Cikkünk folyamatosan frissül!

(MTI, Mandiner)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez most elég reális cikknek tűnik az indexről, Borkai-ügyben.

https://index.hu/belfold/2019/..

Szavazni fognak rá.

Ahogyan Budaörsön is Wittinghofra.
És PLÁNE, ahogyan Kispesten a DK-MSZP-Momentum-LMP logóval ellátott, Karácsony-féle összefogásos szoci Gajda Péterre és csapatára (Lackner Csabával az élen.)

Most akkor hol is van a mélypont?

Ez nekem is megutotte a fulemet... mint mikor a hiradoban a rablorol mondjak hogy « az uriember a rendorokre tamadt »

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés