Német belügyminiszter: 2015-nél is nagyobb menekülthullám érkezhet

2019. október 6. 15:43

Az eddiginél is nagyobb menekülthullám érheti el az Európai Uniót (EU), ha nem kapnak több segítséget a külső határon fekvő tagállamok – mondta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak.
A miniszter kiemelte, hogy

az EU-s partnerek „túl sokáig magukra hagyták” a külső határon fekvő tagállamokat.

Több segítséget kell adni nekik a határellenőrzéshez, mert ha ez elmarad, „olyan menekülthullám érkezik, mint 2015-ban, vagy talán még nagyobb”.

Horst Seehofer aláhúzta, hogy Ursula von der Leyen megválasztott európai bizottsági elnökkel mindent megtesz azért, hogy ezt elkerüljék, és törekvéseit teljes mértékben támogatja Angela Merkel kancellár.

„Ha nem történik valami hamarosan, humanitárius katasztrófa következhet be!”

A Bild am Sonntag összeállításában Gerald Knaus, a leginkább az EU-Törökország menekültügyi megállapodás ötletgazdájaként ismert elemzőközpont, az Európai Stabilitási Kezdeményezés (ESI) vezetője a Törökországból a görög szigetekre érkező menedékkérők számának emelkedésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy „ha nem történik valami hamarosan, humanitárius katasztrófa következik be télen”.

Mint mondta, a következő hónapokban tízezrek érkezhetnek, akik embertelen körülmények közé kerülnek a görög szigeteken, majd a görög szárazföldön és a balkáni migrációs útvonalon Németország felé áramlanak. Nem tudja senki megmondani, hogy pontosan mennyien lesznek, de az biztos, hogy „sokkal többen, mint most” - mondta az ESI vezetője.

Seehofer: Új, közös EU-s menekültügyi rendszer létrehozásán dolgozunk

Horst Seehofer egy másik vasárnapi lapban, a Welt am Sonntagban egy interjúban elmondta: azért is dolgozik, hogy létrejöjjön egy új, közös EU-s menekültügyi rendszer, amelynek alapja a külső határ hatékony védelme. Elképzelése szerint a külső határon kell eldönteni, hogy ki jogosult menedékjogi kérelem benyújtására, és a jogosultakat szét kell osztani a tagállamok között a menekültügyi eljárás lefolytatására. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen közös jogi szabályozás nélkül lehetetlen rendet vinni a migrációs mozgásokba.

A Földközi-tengeren hajókra felvett és olaszországi kikötőkbe szállított emberek szétosztására tervezett ideiglenes mechanizmusról szólva kiemelte,

el akarja kerülni, hogy a rendszer úgynevezett szívó hatást gyakoroljon.

Ezért szerepel az EU-s belügyminiszterek keddi ülésén bemutatni tervezett javaslatban egy kilépési záradék. „Ha a szükséghelyzeti mechanizmus rossz ösztönzőként működik vagy visszaélnek vele, Németország nevében bármikor felmondhatom egyoldalúan, minden további konzultáció nélkül, és feltett szándékom, hogy szükség esetén ezt meg is teszem” – mondta a miniszter.

Hozzátette: nem csak a kormányokon múlik, hogy a rendszer ne keltsen szívó hatást, ezért igaza van az új olasz belügyminiszternek abban, hogy ki kell dolgozni egy "viselkedési kódexet" a NGO-k – civil szervezetek – hajói számára.
Kiemelte, hogy ezeknek a szervezeteknek a bajba jutott emberek mentésére kell korlátozniuk a tevékenységüket, és nem szabad együttműködniük az embercsempészekkel.

Azzal kapcsolatban, hogy egy korábbi interjúban jelezte, Németország hajlandó befogadni a Földközi-tengeren felvett emberek 25 százalékát, kiemelte, hogy még nem rögzítették a kvótákat, mert nem ismert a mechanizmushoz csatlakozó országok száma.

Megjegyezte, hogy Németország eddig is az emberek 25 százalékát fogadta be, és ha lenne közös menekültügyi rendszer, a közös terhek elosztását szabályozó előírások szerint 22 százalékos részarány jutna rá, „vagyis az utóbbi hónapokban gyakorlatilag nem mozdultunk el attól, ami egyébként is a kötelezettségünk lenne” – mondta Horst Seehofer.
(MTI)
 

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

E gy nulla, egy senki vagy......

A múltkor a liba bizottságban azt mondta az a Carola Rakéta, vagy hogy a bánatba hívják "kapitány asszony, hogy meg kell teremteni az Európába bejutás legális formáját!!!???

Nyuszika! Az már rég ki van találva. Útlevél, és akinek kell, vízum. Ez hol él, hogy még soha nem hallott róla?
Esetleg arra gondol, hogy a törvénysértőket kell legálisan beengedni? És gyorsan?
Akkor javaslom, hogy éjszakára a bankok hagyják sarkig nyitva a széfek ajtaját, és a biztonsági őrök legyenek kötelesek fúróval felszerelkezve segíteni bemenni a bankrablóknak.
Legalább olyan jó ötlet, mint ez a bevándoroltatási őrület. Nem?

Mondjuk ez elég "sovánka" gumicsont ahhoz, hogy mindenhova beírd, akár hozzátartozik a témához, akár nem. Bár... lehet, hogy meg is köszönné neked, hogy ilyen módon népszerűsíted! :DDD

A németek a tartományaik közt osztogathatják az aranynál értékesebbeket.

A kispesti maffiózókat mikor fokod megkérdezni? vagy jön az omertá?

Sírnivaló, hogy négy éve "akarjuk" a közös európai megoldást, de nem találjuk.
Pedig egyszerű lenne: kívül tágasabb!

Nem számít. Jön a szép új világ, azaz:mindent lehet!

Strauss forog a sírjában, lezárjuk a határokat, egyenként fogjuk beengedni hozzánk a német menekülteket.....

Az EU készen áll (?), hogy megvédje magát, némi NATO segítséggel, egy orosz támadástól. Miért nem tudja elhárítani a lélekvesztőkön érkező inváziót?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés