Maróth Miklós: Szigorúbban számon kell kérni a munkát a kutatókon

2019. augusztus 3. 11:24
Senki nem darálta be az MTA-t Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Magyar Hírlapnak nyilatkozó elnöke szerint, aki ugyanakkor úgy látja, szigorítani és egyértelműsíteni kell az elvárásokat a kutatókkal szemben.

„Tudom, méhkaptárba dugtam a fejem, ám az, hogy a tudományban eddig nem túl nagy eredményeket felmutató, annál nagyobb öntudattal rendelkező emberek kvázi halállal fenyegetnek, inkább csak növeli a munkakedvemet”nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Maróth Miklós akadémikus, akit öt évre nevezett ki az MTA-ról leválasztott kutatóintézeteket tömörítő Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot irányító testület elnökének Orbán Viktor miniszterelnök Lovász László MTA-elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter konszenzusos javaslata alapján. 

Maróth a lap kérdésére válaszul kifejtette: „a kormányzatban tudatosult, hogy a magyar tudomány vezető szerepe megingott a térségben. Elkezdtünk lecsúszni. Ezzel párosult az a felismerés, hogy az Akadémia állami támogatásán lényegesen, nominálisan nem módosítottak a rendszerváltoztatás óta. Jellemzően egyébként a baloldali kormányok inkább elvettek belőle, a polgári kabinetek pedig hozzáadtak.”

Az akadémikus, az MTA volt alelnöke arra is emlékeztetett: „Kóka János lényegében fel akarta számolni, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter pedig az innovációt kérte számon rajtunk. A jelenlegi kormány most jelentősen megemelte a támogatást, cserébe azt várta el, hogy ne lyukas hordóba öntse a vizet. Ez abszolút legitim kívánság.”

Maróth Miklós kifejtette: nem tudja értelmezni azokat a megjegyzéseket, amelyek szerint a kormány „bedarálta” az akadémiát, minthogy „az MTA áll, ahogy az intézeti hálózat is sértetlen”, és „csak a szervezeti forma változott meg. Kétségtelen, az Akadémia ennek nyomán kénytelen újraértelmezni a szerepét, illetve visszatérni az eredeti küldetéséhez. Ebben azonban inkább lehetőséget kellene látni.”

A jövővel kapcsolatban a frissen kinevezett elnök azt mondta a Magyar Hírlapnak: „a kutatás töretlenül folytatódik az intézetekben, az ott dolgozók keveset fognak érezni a változásból. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy a munkát szigorúbban számon kell kérni, mint eddig, egyértelműsítve a követelményrendszert. A kutatás szabadsága azonban nem sérülhet.”

Végül Maróth Miklós rámutatott: nem távoznak tömegesen külföldre a fiatal kutatók. „Tömeges elvándorlásról nincsen szó, hiába hangoztak el erre vonatkozóan bizonyos jóslatok. Jómagam támogatom a külföldi tapasztalatszerzést, sőt, minden érintettet erre buzdítok. Egyúttal arra is, hogy utána jöjjenek haza, folytassák itthon a kutatást.”

 

Összesen 290 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A 24.hu szokásához híven már megint átment habverőbe. Alattomos egy firkász társaság.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. augusztus 3. 12:22

Csak annyit a szószedeteidre, amit tegnap a futballról írtam, bár elismerem: a futball és a tudomány: nem egyazon dimenzió...
"Az 1950-es évek végétől a magyar futball annyira elmaradottá vált, hozzáadott érték, képzés, minőségi munkamorál tekintetében, mint amikor valaki mérőszerszám nélkül, szemre épít házat, az alaptól a kémény tetejéig...
Ugyanakkor egyértelmű: állami támogatás nélkül a kelet-európai futball: versenyképtelen.
Az állam viszont, ha nem készít ár-érték viszonyrendszert és azt nem követeli meg a kifizetésekkor: egyszerűen meglopja az adófizetőket!"

"A magyar középiskolai reáltárgyak oktatása elismert volt régebben, remélhetőleg nem devalválódik."
Alapok, alapfogalmak, alap-összefüggések, kölcsönhatások rendszere.
Ez 100 oldalon elsajátítható, megtanítható az említett három természettudományos tantárgyból. Biológia, fizika, kémia.
És az ált. isk. 8 osztályának ennyi lenne az alapfeladata.
Igazán nem nagy kívánság, ráadásul élvezetesen tanítható is, mert kaput nyit minden gyermek világlátására...

Van, akinél a saját kérdései is ájulást okoznak?

2009. jan. 21. 13:52

„Elájult a Kereszttűz kérdezője

A Nap-kelte csütörtöki élő adásában a kimerültségtől elájult a Kereszttűzben című műsor egyik kérdezője, Nagy József újságíró. Rövid ijedtség után magához tért, ezután a stáb tagjai kikísérték a stúdióból.”
https://www.blikk.hu/sztarvila..

A tőkehiány miatt, ill. a megfelelő pénzmennyiséget Kelet-Európában jelenleg, és még sokáig generálni nem képes struktúra miatt kell az államnak beavatkoznia.
Spanyolország, amely szinte mindent nyer futballban, bennszülöttekkel teszi mindezt.
Nem vitatható a fizikai erő szerepe, mellesleg ezzel teszik a futballt halottá.

A magyarok termékenységi rátája: 1,3.
A romáké: 2,3.
A magyarok 25-35 év között szülnek.
A romák 14-44-ig.
Amíg a kormány akár csak egy Ft-tal is támogatja 19 éven aluliak szülését, azzal a magyar lakosságot, az adófizetőket lopja meg... És... a magyar nemzet kihalását segíti elő.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés