Megalapozatlannak tartják a románok, hogy 2020 a nemzeti összetartozás éve lesz

2019. június 22. 14:16
Szerintük Trianon nem jelent megoldandó problémát, sem tragédiát, miként azt Budapest „beállítja”.

A román külügyminisztérium tudomásul vette, de megalapozatlannak tartja, hogy a magyar Országgyűlés kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum (a román fél terminológiája szerint Trianoni Békeszerződés) 100. évfordulóját.

Geopolitikai valóság

Az erről szóló, az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében a bukaresti külügyi tárca leszögezi: elfogadhatatlannak tart minden olyan próbálkozást, amely „a történelem átírására és revizionista álláspontok hangoztatására irányul”, mivel ezek ellentmondanak a 21. századi európai valóságnak és annak az együttműködésnek, amelyről a stratégiai partnerségi dokumentumban, illetve a Románia és a Magyar Köztársaság között 1996. szeptember 16-án Temesváron megkötött alapszerződésben állapodott meg a két NATO, illetve európai uniós tagállam.

A román külügyminisztérium megalapozatlannak tartja és elutasítja az országgyűlési határozat indoklását, mivel Románia szerint nem léteznek olyan „máig megoldatlan politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák, amelyeket a békeszerződés okozott". A román fél szerint a békeszerződés, amely egyebek mellett Románia és Magyarország határát is kijelölte, nem jelent megoldandó problémát, sem tragédiát, miként azt a budapesti parlamenti nyilatkozat „beállítja".

Ez a szerződés a jelenlegi geopolitikai valóság egyik meghatározó eleme, és része azoknak a békeszerződéseknek, amelyek véget vetettek az első világháborúnak, a mintegy 19 millió ember életét kioltó valódi tragédiának, utat nyitva a nemzetállamok – köztük Magyarország – megszületésének és megerősödésének" – olvasható a bukaresti közleményben. Hozzáteszik: a trianoni béke aláírójaként Magyarországnak kötelessége a szerződés valamennyi előírását betartani és jóhiszeműen végrehajtani a nemzetközi jog alapelveinek megfelelően.

„Modellértékű” kisebbségvédelmi rendszer

A román fél nem vitatja el Magyarország jogát, hogy történelme fontos mozzanatairól megemlékezzen, de nem fogadhatja el, hogy ezek a megnyilvánulások megkérdőjelezzék azokat a békeszerződéseket, amelyek a mai Európát meglapozták. Bukarest elfogadhatatlannak nevezi, hogy Magyarország közvetve, vagy közvetlenül megkérdőjelezze azt a módot, ahogyan Románia tiszteletben tartja magyar etnikumú polgárai jogait, azzal a céllal, hogy „egy másik nemzethez tartozásuk nosztalgikus, fiktív határok alapján megrajzolt történelmi eszméjét táplálja, amelyet Európa meghaladott az Európai Unió megalakulása által”.

A bukaresti külügy szerint Romániának és Magyarországnak együtt kell munkálkodnia azon, hogy a béke, az emberi alapjogok, és a társadalmi jólét garanciájaként létrejött EU megerősödjék, és a kétoldalú jogi-politikai kapcsolatokat is erre az értékközösségre kell alapozniuk.

A közlemény szerint Románia mélyen elkötelezett a „nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek” jogainak tiszteletben tartása mellett, és azon van, hogy minden eszközzel óvja nyelvi, vallási, kulturális és etnikai identitásukat, erősítse az etnikumok közti párbeszédet. A kommüniké megerősíti azt a Bukarest által rendszeresen hangoztatott álláspontot, miszerint Románia az utóbbi évtizedeken fejlett, „modellértékű" rendszert alakított ki a területén élő nemzeti kisebbségek jogainak védelmére.

A román külügyminisztérium közleménye végén megerősíti, hogy a kölcsönös tiszteleten alapuló, a jövő felé forduló, a két ország polgárainak érdekeit szolgáló, pragmatikus kapcsolatokra törekszik Magyarországgal és a magyar féltől is ugyanezt várja el.

(MTI)

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ceausescu szövege.

Rajta Tunya, mondd az ötleteidet, mert a pályára bekiabálni könnyű.

Válaszok:
kalotaszeg | 2019. június 22. 14:59

A románok akarják megmondani, hogy mi fájjon a magyaroknak
és mi ne? Ez kicsit bizarr.

Mondjuk nekem sem lenne tragédia, ha Havasalföld Magyarország része lenne.

Majd a Jobbik...

Ööö... izé... na...

"Vitéz P. Faddy Othmár Magyar tízparancs: Hajdanában Sion hegyén Mostanában börtön mélyén Megnyílt az Ég, szólt az Isten! Legyen már rend végre ott lenn!
S adott parancsot, keményet, Nem is egyet, hanem tízet.
Minden élő embernek ott, Amit Mózes kőbe vágott.
Itt meg így szólt: akaratom Új, kemény, nagy a tíz parancsom,
Ezt a Magyar Népnek adom, Rab szívekbe vassal írom:
Első magyar parancs ez: Az ezer év kötelez! Magyar Népem tudod-e? Őseidnek volt hite: Melyet István hirdetett. Más alapot nem adok, Ha ez nem kell, meghaltok.
Második parancsom, halld! Szeresd jobban a magyart! Saját fajtád az első, Itthon élő és külső, Szeresd földed, ez a Hazád S mindent, amit Hazád ád! A trikolórt emelt föl, Soha, senki meg nem öl!
Harmadik parancs, ím: Híd légy népek partjain, Ív legyen az életed, Melyen Nyugat és Kelet, Találkozik s megbékél, Észak, Dél is ebből él. Így lesz boldog ez a táj, Árvaságod így nem fáj.
Negyediknek ezt mondom: A Népé a hatalom, Éljen vele mindig az, Akire a Nép szavaz, De ha ezzel visszaél, Száműzessék amíg él! Ha a néphez hű marad, Áldás száll rá, s nem harag.
Ötödiknek jegyezd meg: A gyermeket ne öld meg! Akarjátok: születni, Segítsétek felnőni, Ép testben, ép lélekben, Nagyságtokhoz épp ez kell, Mert a nemzet elpusztul, Ha a virág mindig hull.
Hatodik is kell ide: Erkölcsöt a véredbe! Olyan ez a magyar vér Mint a jó bor, sokat ér, De, ha piszok, szenny éri, Sátán fürödni kéri. Tiszta erkölcs: szebb jövő, Romlott erkölcs: temető.
Hetediknek, nos itt áll: Tanulj attól, aki száll, Tudós, mester s művész, Kiknél fejlett szív és ész Példának áll előtted, Tanításuk meg ne vesd, Kövesd nagyok példáját! Hagyd el magad hibáját!
Nyolcadiknak sorolom: Becsületért jutalom, Azt illesse tisztesség, Hivatali elsőbbség, Javakból is a nagyobb Aki másnál mindig jobb. A becstelen tűnjön el, Hazátlanul vesszen el!
Kilencedik is fontos: Ne legyen senki rongyos. Ki öreg és nyomorult, Segítségre rászorult, Ne kerüljön utcára, Irt kapjon sok bajára. Koldus magyar ne legyen, Munkás mindig jót egyen.
Tízzel be is fejezem: Lelked adjad énnekem! Vár rád a szép Mennyország Ott lesz igaz boldogság.
Azt meg nagyon jegyezd meg: Ha a végest szereted Jobban mint a végtelent, Csalódni fogsz itt és fent.
Alázattal adjuk át itt Az Úrnak új parancsait, Vegyétek és tanuljátok. Hogyha - adja Isten újra Ráléphetünk az új útra, E parancsok szerint éljünk Boldog jövőt így építsünk. ***"

A lelkiismeret furdalás!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés