Jacob Rees-Mogg: a két lábon járó konzervativizmus

2019. május 21. 15:42

Cilindert hord, ősi udvarházban él, öreg Bentley-vel jár, hat gyermeke van, pelenkázni és főzni viszont nem tud. Jacob Rees-Mogg a reakciós konzervativizmus szinte már parodisztikus képviselője – akit mégis komolyan kell venni. A brit tory politikus a Brexit-pártiak hangadója, akit sokan miniszterelnöknek is el tudnának képzelni – igaz, ő mostanában hűti az ezzel kapcsolatos kedélyeket.

2019. május 21. 15:42
Szilvay Gergely

„Egyszerűen csak nem cserélek pelenkát.Szerintem sok férfi próbálja elkerülni, hogy pelenkát kelljen cserélnie. Nem hiszem, hogy egyedül lennék ezzel.” Jacob Rees-Mogg, a brit Konzervatív Párt utóbbi években felbukkant, új véleményvezére büszkén vállalja legódivatúbb, reakciós, konzervatív életfelfogását, a családi élettől az öltözködésig. És pont emiatt népszerű, olyannyira, hogy egyre többször spekulálnak lehetséges majdani brit miniszterelnökségéről is.

A Daily Mail most színes portrécikkben mutatja be ezt a különcködő, mégsem naiv és elveszett figurát, aki annyira adja a brit gentleman karakterét, hogy az már szinte karikatúra – mégis komolyan kell venni őt.

„Sosem veszem le a zakót, csak a hálószobában”

– mondja a képviselő a Daily Mailnek. Nemhiába szoktak azzal viccelődni, hogy a 18. század tiszteletbeli tagja a „kirívóan régimódi ős-brexit-párti” politikus. Sosem vasalt magának, nem mosott magára és sosem volt farmere.

Ellenben van neki egy nyugat-angliai kúriája, egy westminsteri városi háza, egy Bentley-je és sok millió fontja.

Rees-Moggfeleségével, hat gyermekévelés gyermekeinek nevelőjével él egy háztartásban. A nevelő, Veronika régótaa család szolgálatában van, hiszen magának Jacob Rees-Moggnak is ő volt a dadája. Családtagnak tekintik őt.

A Daily Mail szerint Rees-Mogg meglehetősen biztos a saját véleményében, amit persze sokan reakciósnak tartanak. Kétségkívül a toryk konzervatívabb szárnyának vezetője, bár az is kérdés, a mérsékeltebb szárny konzervatív-e egyáltalán. Mindenesetre Rees-Mogg

tudatos régimódisága és engesztelhetetlen Brexit-pártisága már hírnevet szerzett neki a brit politikában.

Folyamatosan próbálta rávenni Theresa May kormányfőt arra, hogy legyen keményebb Brexit-ügyben.

Pater familias

A konzervatív politikusnak nemrég jelent meg negyedik köteteThe Victorians: Twelve Titans who Forged Britain címmel.Könyve tizenkét viktoriánus személyiségről szól, akik híresen kemények voltak a gyermekeikkel. Vajon ő maga is viktoriánus apa? – teszi fel a kérdést a brit lap.

„Nem. Mielőtt gyermekeim lettek volna, úgy gondoltam, viktoriánus pater familias leszek: teaidőben találkozom a gyermekeimmel, és elmondom nekik, milyen gyönyörűek. De a gyermekeim körbefontak kis ujjaikkal. Mindent megteszek, amit mondanak nekem, például a motorháztetőre ülnek és úgy autókázunk, vagy órákig tekergetem a kormányt a két kisebb fiúval. A nagyobbakkal krikettet játszunk. Vagy elviszem a lányomat a Cruftsba, mert imádja a kutyákat.” (A Crufts egy nagyszabású brit kutyafesztivál.)

A katolikus vallású Rees-Moggék

gyermekeiket bibliai és történelmi személyiségek, köztük pápák után nevezték el.

Peter Theodore Alphege 11 éves; Mary Anne Charlotte Emms 10; Thomas Wentworth Somerset Dunstan 8; Anselm Charles Fitzwilliam 6; Alfred Wulfric Leyson Pius 3; Sixtus Dominic Boniface Christopher Rees-Mogg pedig 1 éves.

Édesanyjuk Sixtus születése után állítólag kijelentette: „nem lesz sem Septimus, sem Octopus”.Helena De Chair, Rees-Mogg felesége Lady Tadgell versenylótenyésztő földbirtokos örököse. Canterbury katedrálisában házasodtak össze 2007-ben, latin mise keretében.

A milliomos, aki nem tud főzni

Városi házuk közelebb van a londoni Parlamenthez, mint a miniszterelnök rezidenciája, a Downing Street 10. Így legalább Jacob Rees-Mogg láthatja a gyermekeket lefekvés előtt, és tud nekik mesélni. A képviselő szeret apa lenni: „Nagyon szeretek apa lenni! Apának lenni gyönyörű dolog és kivételezett helyzet! Szinte bármit megcsinálnék! Csak pelenkázni ne kelljen!”

Rees-Mogg főzni sem tud. A gyerekekkel legfeljebbteázik,

s legénykorábansajton és kekszen élt.

A képviselő apja William Rees-Mogg volt, a The Times szerkesztője, aki írt egy könyvet The Sovereign Individual címmel. Ebben megjósolta, milyen kaotikus lesz a digitális világ, amelyet úgy lehet kezelni, ha magabíróak vagyunk, felügyeljük a technológiát és kiválunk a tömegből.

Az ifjú Rees-Mogg – írja a Daily Mail – igencsak magára vette az apai tanácsot. Egy alapkezelő társalapítója, melynek Szingapúrban is van irodája, és befektet az orosz és a kínai piacba is. Rees-Moggék vagyona most már 150 millió fontot ér.

Jacob egyébként pontosan olyan, mint az apja volt. Úgy öltözködik,és a hangja is ugyanolyan. „Míg apám élt, nem tudták megkülönböztetni kettőnk hangját a telefonban.” Sőt, Peter, az egyik fia is ugyanúgy öltözik, de ezt senki nem kényszerítette rá, Rees-Mogg szerint Peter maga szeretett volna így öltözni. A Rees-Mogg-családban nincs kényszerítés, sem fizikai büntetés, amit ugyan nem tiltana be a képviselő, de nagyon rossz ötletnek tartja. És azt az elképzelést sem osztja, hogy a gyermekeknek hallgatnia kell – sőt, szereti, ha van önálló véleményük. Pár szabály persze van, például hogy naponta 31 percet iPadezhetnek. A plusz egy percet a gyermekek kérték, hogy bárhová odaérjenek a házban, ahol az iPadjüket hagyták.

Lesz-e miniszterelnök?

A családi ebédnél

jellemzően a katekizmus a téma,

kérdéseket tesznek fel egymásnak a katekizmusból, és válaszolnak rá. Például hogy mi a negyedik parancsolat. A válasz: „Tiszteld anyádat, nevelődet, testvéreidet…” De valahogy a „tiszteld apádat” nem jön a szájukra.

Tévét néznek, többüknek van kedvenc sorozata, de Rees-Mogg egy részt sem látott a Trónok harcából. Inkább a Bodyguardot kedveli. És James Bond-filmeket néz a gyerekekkel, főleg a Roger Moore-féle verziókat szereti.

Jacob Rees-Mogg

11 éves korában elhatározta, hogy 20 éves korára milliomos lesz,

40 éves korára multimilliomos, 70 éves korára pedig miniszterelnök. Utóbbi fogadalmát azonban már nem tartja érvényesnek: „egy 11 éves terveit nem kell annyira komolyan venni”.

Hogy miért nem akar mégsem kormányfő lenni? „Nos, mert egy alsóházi képviselő vagyok, akinek nincs kilátása oda kerülni. És lesz egy vezetőválasztás a közeljövőben, és világossá tettem, hogy nem lesz ott a nevem a jelöltek között. Ilyen nemzeti válságok idejében olyasvalakit szeretnének az emberek, aki már betöltött magas pozíciókat.” És a jövőben? „Az öregek, mint én...” – kezdi a választ, miközben még csak ötvenéves.„Egyszerűen nem hiszem, hogy ez reális terv lenne, ez a véglegesválasz.” Rees-Mogg, mint azóta kiderült, jelenleg Boris Johnsont támogatja.

Vannak-e viktoriánus értékek?

A viktoriánusokról szóló könyvben négy miniszterelnök (Sir Robert Peel, Lord Palmerston, William Gladstone, Benjamin Disraeli), két katona (Charles Gordon és Charles Napier), egy gyarmati hivatalnok (William Sleeman), egy építész (Augustus Pugin), egy alkotmánytörténész (Albert Dicey), egy krikettjátékos (W G Grace) és Viktória királynő hitvese (Albert) szerepel. Rees-Mogg szerint

részint ők teremtették meg a modern világot.

Benjamin Disraeli szerint figyelni kell a választókra és helyzetükre; aRobert Peel által felállított pénzügyi rendszer a mai napig meghatározza a brit kormányzást; Viktória királynő pedig máig meghatározza a brit monarchiát.

De vajon osztja-e a viktoriánus értékeket Jacob Rees-Mogg? Mint mondja, a viktoriánus értékek úgy élnek az emberek agyában, mint a szigorú erkölcs és az érzéketlenség szinonímája. „Ez elég unalmasnak hangzik. De ők nem voltak unalmasak. Sokuk nem vallotta magáénak a viktoriánus értékeket úgy, ahogy mi azokat elképzeljük. Palmerstont úgy emlegették, mint Lord Cupid. Nem volt épp a viktoriánus értékeket megtestesítője…”

A fő viktoriánus érték Rees-Mogg szerint az volt, hogy javítani kell az emberek életkörülményein. Ebben a korban nőtt a britek átlagéletkora, nőtt a demokratikus részvétel, csökkent a világban a rabszolgaság elterjedtsége, biztonságosabbá vált a gyári munka. Sőt, szerinte még a Brit Birodalom miatt sem kell szégyenkezni:hiszen a birodalom gyakran jó ügyetképviselt.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vainamoinen
2019. május 24. 12:45
"annyira adja a brit gentleman karakterét, hogy az már szinte karikatúra " Sajnos a magyar uriember karakter is szinte karikatura.
Senki Alfonz
2019. május 23. 14:28
"Nem lehetsz okosabb, mint a tapasztalataid." - írod. De, hiszen az egyetemes tudást nem saját tapasztalataidból szerzed meg. A szibériai mama helyben él és mindent tud az ott szükséges életéhez. Nem kell neki több. Az emberiség viszont nemcsak ő és nemcsak ott él. Az emberiségnek szüksége van minél több tudásra, ezért ennek megszerzése érdekében minél alaposabban megismeri a térben és időben keletkezett tudást. Persze ezeket - feldolgozás után - tovább is adja.
Harangláb
2019. május 22. 09:16
Valahol szimpatikus a dolog, de próbálna meg így élni, ha sima közembrr bolna, pl. buszsofőr, bolti eladó vagy villanyszerelő... Fontban mért milliós vagyon birtokában könnyen élheti színházként a mindennapjait...
Bell & Sebastian
2019. május 22. 00:30
Olyan ez, mint egy családi egyház. Amíg be nem zörget hozzá egy kommunista géppisztolysorozat, azt hisz el, amit csak akar. De utána már nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik