Strache ezt megúszta…

2019. május 20. 21:55

Stefka István
Az Öreg

Nem úgy mint Haider, aki egy titokzatos autóbaleset áldozata lett 2008 októberében.

„Nem úgy mint Haider, aki egy titokzatos autóbaleset áldozata lett 2008 októberében.

Jörg Haider karintiai tartományi elöljáró egy jó ideig a Szabadság Párt (FPÖ) elnöke, majd a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt elnöke volt, nézeteivel szemben állt a liberális-zöld Európai Unióval és az osztrák szociáldemokrata kormányzattal. Tartományi miniszterelnökként törvényben betiltotta a mecsetek és minaretek építését tartomnyában, továbbá ellenezte a muzulmán nők fejkendőviselését.

2008 tavaszán az osztrák-olasz határ fokozott ellenőrzését követelte. Kitoloncoltatta a tartomány azon bevándorlóit, akik bűncselekmény elkövetésének gyanújába keveredtek. Egyszóval volt indok kiiktatni ezt a nagyszabású politikust Ausztriából és Európából. A balesetről mindenféle zavaró feltételezések keltek lábra, mint a gyorshajtás, a túlzott alkoholfogyasztás és így tovább.

Holott szemtanúk bizonyították, hogy a végzetes estén Haider nem fogyasztott alkoholt. Halálával az osztrák politikai élet felbolydult, hiszen eltávozott egy olyan ember, akinek volt bátorsága nevükön nevezni a dolgokat, és világos álláspontokat képviselt.

A BZÖ-vezető egykori ellenlábasa, későbbi politikai örököse, a szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache szerint Haider személyében egy nagy politikust vesztett el az ország. Amikor ezt a kijelentést tette Strache, nem gondolta, hogy tizenegy évvel később ő is lapátra kerül. És valószínűleg ugyanazok az erők teszik majd politikailag lehetetlenné, mint egykor Haidert.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148728

Ajánljuk még a témában