Szijjártó a CNN-nek: Más a jövőképünk, mint Soros Györgyé

2019. május 15. 11:01
Több hírtelevíziónak adott interjút egyesült államokbeli tartózkodása során a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Hétfőn, az Trump-Orbán találkozó után adott interjút Szijjártó Péter a CNN Hala Gorani nevű műsorában, ahol a névadó riporter arról kérdezte a magyar külgazdasági és külügyminisztert, hogy milyen volt a találkozó a megfigyelő szemével. Szijjártó szerint nagyon barátságos és nyugodt légkörben zajlottak a megbeszélések, ami nem is csoda, ha azt nézi, hogy a két vezető hasonló megközelítésekkel él „a világ nagy dilemmái terén”.

Arra a kérdésre, miszerint miért kell megvédeni a keresztényeket Európában, a magyar miniszter úgy fogalmazott, nem az európai keresztényekről beszélt a magyar kormányfő, hanem arról, hogy a világ más tájain kell megvédeni a keresztényeket, ezt Magyarország a Hungary Helps nevű programmal segíti elő.

Trump kijelentette, hogy nagyon jó munkát végzett Orbán a migráció megállításával, ezzel pedig a magyar határkerítésre utalt; Magyarország ezzel pedig a keresztény Európát védi – hangzott el a műsorvezetőtől. Szijjártó Péter szerint a határkerítés a szigorú magyar migrációs szabályozás megvalósítása, azé az elvé, hogy csak legálisan lehet Magyarországra belépni. Hozzátette: megvan a jogunk hozzá, hogy azokkal éljünk együtt, akikkel szeretnénk.

A Sorossal való vitának nincs köze a valláshoz

Őszintén és nyíltan kell arról beszélnünk, hogy a keresztény kultúrának Európában elsőbbséget kell biztosítani, már csak azért is, mert Európa egy keresztény kontinens, és ezt meg szeretnénk őrizni – folytatta a magyar miniszter, aki hozzátette: nem csak a migráció, hanem a szekularizmus is veszélyes.

A magyar kormányzatot antiszemitizmussal vádolta meg a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, Elliot Engel demokrata képviselő és az Orbánnal való találkozó lemondását kérte Trumptól – hangzott el a műsorban (a felirat ezen a ponton azt jelenítette meg  – 4:10 körül – hogy Orbán ellentmondásos viszonyban van az antiszemitizmussal - a szerk.). Szijjártó szerint Engel hazudott, mind a magyar demokráciával, mind Orbán Viktorral kapcsolatban, és úgy fogalmazott: még neki is tisztelnie kell a magyar emberek döntéseit.

Az „Anti-Soros” törvénnyel kapcsolatban tett műsorvezetői felvetésre a magyar külügyminiszter válaszában úgy fogalmazott: „Ez fake news, a Soros Györggyel kapcsolatos vitáinknak nincs köze a vallásához, nem vagyunk kíváncsiak a vallására, vele vagyunk komoly vitákban.” Hozzátette: Soros György és a magyar kormány jövőről alkotott víziói nagyban különböznek egymástól.

Végezetül megjegyezte: nagyon tisztelik az amerikai nép döntését, hogy Donald Trumpot választották meg, és magát az amerikai elnököt is, azonban nem vesznek részt abban a hisztériakampányban, amit ellene folytatnak Európában.

Izrael mellett, az Egyesült Államok oldalán

Az i24 News nevű izraeli hírcsatornának közép-európai idő szerint kedd éjjel Szijjártó úgy fogalmazott: Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a világot foglalkoztató számos nagy kérdésben teljesen hasonló megközelítést alkalmaz, ilyen a migráció, a terrorizmus, a hazafias politika és a keresztény közösségek támogatása.

A műsorvezetők egyebek mellett a hétfőn Washingtonban tartott amerikai-magyar csúcstalálkozóról kérdezték a magyar diplomácia vezetőjét, aki válaszában emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok Magyarország stratégiai szövetségese, emellett legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Unió után és a második legnagyobb befektető is. A Fehér Házban tartott egyeztetés nagyon fontos volt Magyarország számára, és egyértelműen mutatta a két vezető között működő „kémiát”– emelte ki Szijjártó Péter.

A tárgyalás hangvétele barátságos és fesztelen volt, a szűk körű megbeszélés az ilyenkor szokásosnál jóval tovább tartott - hangsúlyozta.
A miniszter arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok és Magyarország ugyanazon az oldalon áll, ha arról van szó, hogy Izraelt illetően tisztességes és kiegyensúlyozott álláspontra kell helyezkedni. Úgy vélte, hogy az Európai Unió számos témában nem ilyen álláspontot foglal el, és Magyarország ilyenkor kész megtörni az egységet, és vétót emel.

Szijjártó Péter példaként hozta fel az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, ahol Magyarország szintén többször szembehelyezkedett a többséggel, ha az nem foglalt el kiegyensúlyozott álláspontot szerinte Izraelről. Felhívta a figyelmet annak jelentőségére is, hogy Magyarország nemrégiben kereskedelmi képviseletet nyitott Jeruzsálemben.

Kérdésre válaszolva azt mondta, egyelőre nincs napirenden, hogy a nagykövetséget is átköltöztessék Tel-Avivból. Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország Izraellel is stratégiai szövetséget és baráti kapcsolatokat ápol. Az antiszemitizmussal szemben a zéró tolerancia politikáját alkalmazza, és „büszke is lehet ennek eredményeire”. A holokauszttagadásért Magyarországon börtön is járhat, továbbá a kormány nemcsak Magyarországon, hanem a határokon kívül is támogatja zsinagógák újjáépítését, felújítását – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

(MTI)

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ebben segíthetnének is valakik nekünk, ugye? Egyenlőre mi teszünk a legtöbbet. Gondolok itt sok országra, vagy akár a pápára.

Nem hittem volna, hogy így megállja a helyét.

Megengedhetetlen szemétség Trump részéről, hogy ilyen szemérmetlenül beavatkozik az EU politikájába, hogy pont az EP-választási kampány hajrájában hívja meg Orbán Viktort a Fehér Házba. Ez a kiszámítottan galád gesztusa hátrányosan érinti és visszaveti Orbán diktatúrájának - máskülönben győzelemre esélyes - demokratikus ellenzékét. Már megint Orbánnak lejt a pálya.

Már megint elfelejtettem, hogy az iróniát nem mindenki érti.

Te valószínűleg a földhöz vered magad mérgedben, de csak óvatosan, és vigyázz a fejedre, mert meglátszik a hozzászólásaidon! :)

Mondjuk a lájkjaid arányán is látszik, hogy így igaz, még ha Bástya et. ironizál is rajta. Sajnos a realitásokat, ha lassan is, de ők is kénytelenek lesznek felfogni. :) Nem egy öröm számukra, de nincs mit tenni.
Esetleg el kellene zavarniuk a saját ellenzéküket az utolsó szálig, és valahonnan(?), értelmes, tehetséges emberekből álló új arcokat beszerezni. Amíg ez nem lesz, addig marad ez a helyzet hosszú-hosszú időn át. Ez van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés