Markus Söder: Fiatalabb, nőiesebb és nyitottabb CSU-t kell építeni az új évben

2019. január 3. 21:28
Idén a konstruktív kormányzati munkára és az együttműködésre összepontosít a bajor Keresztényszociális Unió.

A testvérpárt német Kereszténydemokrata Unióval (CDU) folytatott viták után az idén a konstruktív kormányzati munkára és az együttműködésre összepontosít a bajor Keresztényszociális Unió – hangoztatták a párt vezetői csütörtökön a München melletti Seeon kolostorban tartott évnyitó tanácskozásukon.

A CSU-nak az idén meg kell mutatnia, hogy „erős és konstruktív partner", és tudomásul kell vennie, hogy az állandó vitatkozás „gátol, untat és idegesít" mindenkit, ezért nem szabad „csak a vita kedvéért" vitákba bocsátkozni – nyilatkozott a háromnapos tanácskozás kezdetén Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök, a párt következő elnöke. A politikus, akit a január 19-i rendkívüli kongresszuson választanak meg az elnöki tisztségből távozó Horst Seehofer helyére, hozzátette, hogy a CSU-nak jobban kell reagálnia a társadalmi változásokra és szélesítenie kell bázisát, ezért egy "fiatalabb, nőiesebb és nyitottabb" CSU-t kell építeni az új évben. 

Alexander Dobrindt, a tanácskozást szervező szövetségi parlamenti (Bundestag-) CSU-csoport vezetője kiemelte, hogy 2019 „a döntések éve" Németországban, hiszen májusban európai parlamenti választást tartanak, négy tartományban helyi választás lesz, a CDU/CSU pártszövetség és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szövetségi kormánya pedig a törvényhozási ciklus közepéhez érkezve felülvizsgálja a koalíciós szerződést és dönt arról, hogy miként folytassák a kormányzást. 

Hangsúlyozta: a CSU-nak az az érdeke, hogy folytatódjék a sikeres kormányzás, ezért is változásra van szükség, a konfliktusok és viták után azt kell a középpontba helyezni, hogy a CDU és a CSU kapcsolata „sorsközösség".

Hasonlóan fogalmazott Horst Seehofer is, a pártelnöki tevékenysége végeztével a kormányzati munkára, a szövetségi belügyminiszteri tisztségre összpontosító politikus aláhúzta, a CDU és a CSU szövetségében az összetartás a legfontosabb érték.

Tavaly a pártszövetség a szakítás széléig sodródott a menekültügyi szabályozás körüli vitákban. A konfliktus mindkét pártnak károkat okozott, a CSU a bajor tartományi választáson elveszítette abszolút többségét, a CDU pedig több tartományi választáson rosszul szerepelt. Végül mindkét párt vezetője - Horst Seehofer és a CDU-nál Angela Merkel kancellár - arra kényszerült, hogy távozzon az elnöki tisztségből.

(MTI)

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Markus Söder: Fiatalabb, nőiesebb és nyitottabb CSU-t kell építeni az új évben.

Öregecskedik az asszony?

Nőiesebb CSU-t... Anyátok picsáját, azt!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés