Belső határok

Románia és Bulgária hamarosan csatlakozhat a schengeni övezethez

2018. december 11. 19:50

Az uniós parlament képviselői bizalmat szavaztak Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásának, és hitet tettek az azonnali felvétel mellett. Jelenleg a kétlépcsős csatlakozás van tervben, amely azonban a képviselők szerint biztonsági kockázatot jelent.

A képviselők kedden ismét felszólították az uniós állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsot, hogy mihamarabb hozzon pozitív döntést Bulgária és Románia schengeni tagságáról. A nem törvényerejű állásfoglalást 514 szavazattal, 107 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett fogadták el.

A kétlépéses módszer, amelynek értelmében az első körben a belső vízi és légi határellenőrzést, majd a belső szárazföldi határellenőrzést számolnák fel, számos kockázatot hordoz és kedvezőtlen hatással van a schengeni zóna további bővítésére, vélik a képviselők.

A Parlament ma túllépett a már többször hangoztatott kérésén, amelyben Románia és Bulgária azonnali felvételét kérte a schengeni zónába. Most azt kértük, hogy az azonnali csatlakozás a földi, vízi és légi határon egyszerre történjen meg. Kategorikusan elutasítjuk a részleges csatlakozást, mert az nem pusztán nélkülözi a jogi alapot, hanem számos gazdasági, társadalmi és politikai hátránnyal is jár az egész Unió számára” – mondta a témáért a Parlamentben felelős bolgár szocialista képviselő, Szergej Sztanisev.

A Parlament már 2011 júniusában zöld utat adott Bulgáriának és Romániának a schengeni zónába, és álláspontját azóta több ízben megerősítette. Bulgária és Románia jelenleg részben alkalmazza a schengeni övezetre vonatkozó szabályokat, a határaikon még van ellenőrzés. A két ország schengeni tagságáról szóló végső döntést az EU miniszterei hozzák meg egyhangúlag.

(Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/140017

Ajánljuk még a témában