Merkel: Az EU külső határán fekvő országoknak át kell adniuk nemzeti hatáskörük egy részét a Frontexnek

2018. szeptember 12. 10:59

A külső határon fekvő országoknak át kell adniuk nemzeti kompetenciájuk egy részét a Frontex EU-s határ- és partvédelmi szervezetnek – jelentette ki Angela Merkel.

Az illegális migráció elleni harc jegyében meg kell erősíteni az EU külső határának védelmét, és ehhez a külső határon fekvő országoknak át kell adniuk nemzeti kompetenciájuk egy részét a Frontex EU-s határ- és partvédelmi szervezetnek– jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár hangsúlyozta, hogy támogatja az Európai Bizottság javaslatait a Frontex megerősítéséről, és kiáll amellett, hogy a szervezetet széles hatáskörrel kell felhatalmazni. Az illegális migráció elleni harchoz „egy adag szolidaritás" is szükséges, amikor emberek érkeznek hozzánk, vagy amikor meg kell teremteni a „legális migráció" lehetőségeit, hogy ezzel „segítsünk bajba került országoknak" – mondta.

Továbbra is a szolidaritás a „gyenge pont" az EU-ban – jelentette ki Angela Merkel. Aláhúzta: a migráció kihívása „lerombolhatja vagy széttördelheti" az EU-t, és a jövő májusi európai parlamenti választáson éppen az lesz a kérdés, hogy ez megtörténik-e.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135493

Ajánljuk még a témában