Kirgiz menekültnek adta ki magát, elítélték az Index újságíróját

2018. március 6. 12:59

Nyilas Gergely, az Index újságírója 2015-ben riportkészítés céljából kirgiz állampolgárnak adta ki magát a határrendészet munkatársainak, a Győri Törvényszék most döntött az ügyben.

A Győri Törvényszék kedden jogerős ítéletében megrovásban részesítette, és a perköltség megfizetésére kötelezte Nyilas Gergelyt, az Index újságíróját – számol be az Index. Nyilas ellen azért emelt vádat az ügyészség, mert 2015-ben a menekültválság csúcsán kirgiz állampolgárnak adta ki magát a határrendészet munkatársainak, így készített riportot az előállításáról, a röszkei átmeneti táborról, a buszútról és a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóságának győri udvaráról. Az újságíró aláírt egy papírt, ami alapján a menekültügyi hatóság nyilvántartásba vette a kitalált kirgiz férfi menedékkérelmét.

Az Index cikke szerint Nyilas nem öncélúan adta ki magát kirgiznek: ezt az indokolta, hogy a menekültügyi hatóság nem engedélyezte a sajtónak, hogy a helyszínen vizsgálja a migránsok hatósági kezelését, az idegenrendészeti eljárás lefolytatását, a táborokban uralkodó körülményeket. Nyilas azzal védekezett, hogy a sajtótörvény értelmében nem vonható felelősségre olyan – nem súlyos vagy aránytalan – jogsértésért, melynek elkövetése nélkül egy bizonyos közérdekű információ nem lett volna megszerezhető. 

Nyilas panaszt emelt a Győri Nyomozó Ügyészség a nyomozást megszüntető, őt megrovásban részesítő határozata ellen, így az ügy a bíróságon folytatódott, itt azonban az újságíró szintén megrovásban részesült. Az ítélet szerint Nyilasnak Győrben már felesleges volt kirgiznek kiadnia magát, mivel addigra minden fontos információ a birtokában volt. Nyilas szerint viszont nem láthatta előre, hogy később milyen információkhoz jut vagy nem jut majd. Nyilas és ügyvédje fellebbeztek, a Győri Törvényszék kedden reggel helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Bodolai László, Nyilas ügyvédje elmondta: úgy érzékelte, az ügyészség mindent megtett, hogy az ügyben az Index újságíróját elítéljék, Nyilas pedig szomorúnak tartja, hogy a sajtótörvény nem nyújt védelmet a hasonló helyzetekben. Nyilasék most a Kúriától kérnek felülvizsgálatot, és szükség esetén az Alkotmánybíróságon, valamint az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán keresnek jogorvoslatot.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126136

Ajánljuk még a témában