Húszmillió palack pezsgő fogy Magyarországon évente

2017. december 23. 9:44
Az hány hekto?

Magyarországon évente húszmillió palack, megközelítőleg 150 ezer hektoliter pezsgő fogy, az idén mennyiségben enyhe, értékben két számjegyű növekedést prognosztizálnak a szakemberek – közölte a Törley Pezsgőpincészet Kft. ügyvezető igazgatója az MTI érdeklődésére.

Kovács György szerint az elmúlt években a mennyiségét tekintve stabil volt a pezsgőfogyasztás, értékben pedig két számjegyű volt a növekedés. A Törleynél már a 2014-es szezontól az tapasztalható, hogy a fogyasztás a magasabb minőségű magyar pezsgők irányába tolódik el, a vásárlók egyre inkább a kiváló minőségi kategóriájú pezsgőket keresik – mondta.

A magyar pezsgőfogyasztásra továbbra is jellemző a szezonalitás, az éves pezsgőmennyiség több mint felét november-decemberben vásárolják meg. A karácsonyi szezonon kívül a második legerősebb időszak a három nyári hónap. A pezsgő azonban ma már nem hiányzik a magyar családok életéből, a különböző ünnepekkor és különleges alkalmakkor is fogyasztják – közölte az ügyvezető igazgató.

Az alsó árkategóriájú termékeknél nincsenek pontos piaci adatai a cégnek, ebben a szegmensben ugyanis a Törley nincs jelen – közölte az ügyvezető igazgató. Közepes árfekvésű termékekből mintegy tízmillió palack, prémiumból több mint egymillió, szuper-prémiumból százezres nagyságrendű palack fogy a magyar piacon – tette hozzá. A közepes árkategóriájú pezsgő 800-1200 forintba kerül, míg a prémium kategóriát 1500-2500 forintért adják, a szuper-prémium kategóriáért pedig 3000-5000 forintot kell fizetni palackonként.

Magyarországról évente 7,5-8,0 millió palack pezsgő kerül a külföldi piacokra. A Törley számára Európán belül Skandinávia, és a Baltikum nagyon jelentős exportpiac pezsgőben. A környező országok szinte mindegyikébe szállítanak, Európán kívül pedig Észak-Amerikában, főleg Kanadában van komoly piaca a magyar pezsgőnek. Emellett vannak szállítások még Ázsiába is Vietnamon kívül Kínába és Japánba, csakúgy mint Afrikába, illetve Dél- és Közép-Amerikába is – közölte.

A pezsgőimportról nincsenek pontos adatok, de maximum egy-kétmillió palackra tehető a külföldről származó pezsgők mennyisége, amely leginkább Olaszországból érkezik az országba – mondta az ügyvezető igazgató.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Á, az Orbán család issza meg az egészet, illetve Anikó asszony nem iszik, mert őt naponta kétszer bénára veri a felcsúti rém.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés