Ökológiai katasztrófa fenyeget Erdélyben

2017. október 21. 9:45
A tiszai ciánszennyezés után 17 évvel újabb ökológiai katasztrófa fenyeget Erdélyben. A Máramaros megyei prefektúra beszámolója szerint több tonna mérgező iszap ömlött a nagybozintai derítőből a Lápos folyóba. A nehézfémeket és egyéb mérgező anyagokat tartalmazó víz akár a Szamosba is eljuthat. A jelenlegi eset nem csak a magyarországi érintettség miatt hasonlít kísértetiesen a 2000-es katasztrófára.

Több tonna mérgező iszap ömlött a nagybozintai derítőből a Lápos folyóba az észak-erdélyi Máramarosban. A balesetről a Máramaros megyei prefektúra számolt be csütörtökön.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a Remin bányavállalat derítőjének leeresztésére használt vezetékek egyike kedden megrongálódott, és így több tonna erősen mérgező zagy került falu mellett futó Lápos folyóba. A hibát szerda hajnalban szakemberek elhárították. A prefektúra tájékoztatása szerint eddig sem a Láposon, sem a Szamosban nem észleltek halpusztulást. Szerdán mintákat vettek a Lápos és a Szamos vizéből, amelyek kielemzése még folyamatban van.

A mostani esethez hozzátartozik, hogy a Remin bányavállalat résztulajdonosa volt annak az Aurul nevű román-ausztrál részvénytársaságnak, amely gondatlansága okán felelős volt a 2000. január 30-i ciánszennyezésért. A zazari üzemi derítőjéből akkoriban a megengedettnél hozzávetlőlegesen 800-szor nagyobb ciántartalmú szennyezés került a Láposba, majd onnan a Szamosba, és végül a Tiszába.

A ciánszennyezés nyomán akkor drámai méretű halpusztulás ment végbe a Tiszán, a folyó őkoszisztémáját a szennyezés komolyan károsította. A most keletkezett esetleges károk és veszélyek felderítésére még várni kell, azonban a megoldás az lenne, ha Romániában szigorúbban ellenőriznék a nagy kockázatot jelentő ipari létesítmények biztonságát. 

Nemrégiben Magyarország felajánlotta, hogy segít megvédeni Románia határait, ha a román hatóságok képtelenek meggátolni, hogy a határain illetéktelenek úgy járjanak át, mint szitán a víz. A környezetvédelmi együttműködésen is elgondolkothatnánk. Hazánk számára környezetbiztonsági szempontból a román szomszédság legalább annyira nagy kihívás, mint az atomerőművünk.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés