House of Cards Ausztriában: kenőpénz és fenyegetőzés az osztrák szocdemeknél

2017. október 10. 16:35

Írta: Kereki Gergő
Tudta? Sorosozva támadta az osztrák szocdemek izraeli tanácsadójának csapata a Néppárt kancellárjelöltjét, Sebastian Kurzot. De aztán bebukták ezt. És még sok minden mást is. Az osztrák választási kampány utolsó napjaiban House of Cards-mélységű politikai dráma alakult ki piszkos praktikákkal, korrumpálni próbálkozó sms-ekkel és megfenyegetett tolmácsnőkkel nyugati szomszédunknál.

A House of Cards amerikai politikai drámához hasonló jelenetek zajlanak az osztrák választási kampány hajrájában. Ugyan újságíró még nem került a bécsi metró kerekei alá, de az már kiderült, hogy az osztrák szociáldemokratáktól sem áll távol a lejáratás, a fenyegetőzés és a vesztegetés eszköztára. Cikkünkben bepillantást nyerhetnek az osztrák belpolitika legsötétebb boszorkánykonyhájába. Frank Underwood csettintene.

Szeptember végén derült ki Tal Silbersteinről, az Osztrák Szociáldemokrata Párt volt tanácsadójáról, hogy ő áll az Osztrák Néppárt kancellárjelöltje, Sebastian Kurz lejáratása mögött. Az osztrák Die Presse és a Profil írta meg, hogy Silberstein izraeli kampánytanácsadó csapata áll két Kurzot (és közvetetten az Osztrák Szabadságpártot) lejárató Facebook-oldal mögött. 

Elöljáróban le kell szögezni, hogy a szocdemeknek azért jött volna különösen jól Kurz és az Osztrák Szabadságpárt lejáratása, mert Ausztriában jelenleg három párt rivalizál a hatalomért, és a szocdemek ebben a versenyfutásban nem állnak túl jól. A legnépszerűbb párt a kutatások szerint Sebastian Kurz pártja, az Osztrák Néppárt 33 százalékkal. Őt a bevándorlás-ellenes Osztrák Szabadságpárt követi 27 százalékkal. A harmadik legerősebb párt pedig az Osztrák Szociáldemokrata Párt 22 százalékkal.

A néppárti Kurzot és a Szabadságpártot akarták hitelteleníteni

De visszatérve a lejárató kampány kitervelőjére: Silberstein csak augusztus közepéig volt az Osztrák Szociáldemokrata Párt kampánytanácsadója. Menesztésére azért került sor, mert Izraelben pénzmosás és korrupció miatt letartóztatták. A Kurzot támadó kampány azonban már augusztus elején elkezdődött, tehát Silberstein még bőven az Osztrák Szociáldemokrata Párt alkalmazásában állt akkor, amikor megindult a néppárti jelölt lejáratását célzó akció.

Tal Silberstein izraeli kampánytanácsadó, korábban dolgozott az MSZP-nek is

A Kurz hiteltelenítésére szánt egyik oldal a „Sebastian Kurzot támogatjuk” nevet viselte. Ezen az oldalon Kurz támogatójának adták ki magukat, miközben rendszeresen olyan bejegyzéseket osztottak meg, mintha Kurz szélsőségesen idegenellenes nézeteket vallana. Ezzel azt a célt kívánta elérni Silberstein csapata, hogy azok a mérsékelt választók, akik Kurzot eddig szimpatikusnak tartották, a neki tételezett populista, szélsőséges bejegyzések miatt elpártoljanak tőle. 

A másik Silbersteinék által működtetett oldal az „Igazságot Sebastian Kurzról” nevet viselte. Ezen az oldalon egyrészt azzal vádolták Kurzot, hogy a magyar származású amerikai milliárdos Soros György áll mögötte. Valamint azt is terjesztették róla, hogy valójában bevándorláspárti politikus. A szociáldemokraták kampánygurui ezekkel a bejegyzésekkel két legyet akartak ütni egy csapásra. Az üzenetek ugyanis egyrészt alkalmasak voltak Kurz lejáratására. Ugyanakkor a bejegyzések tartalma és a támadások iránya azt a látszatot keltette, mintha a Facebook-oldal mögött a bevándorlás-ellenes Osztrák Szabadságpárt állna. Ettől a húzástól – Kurz lejáratása mellett – a Szabadságpárt gyengülését várták Silbersteinék, arra gondolván, hogy az a kép fog kialakulni a pártról, hogy negatív kampányt folytatnak egy politikai ellenfelükkel szemben.

Ahogy azonban a Die Presse és a Profit írásaiból kiderült, hogy

a két oldalról is támadó lejárató kampány mögött nem a Szabadságpárt, hanem Silberstein és csapata állt.

A szociáldemokraták az ügy kirobbanása után nyilvánosan is elhatárolódtak volt tanácsadójuk akciójától. Maga Christian Kern szociáldemokrata kancellár is megszólalt az ügyben, azt állítván, hogy ő nem tudott ezekről a tervekről és azokra a párt nem adott megbízást Silbersteinnek.

Christian Kern, Ausztria jelenlegi kancellárja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltje

Christian Kern semmiről sem tudott

„Christian Kern tényleg nem tudott semmiről” – ezt már Silberstein csapatának tagja, Peter Puller nyilatkozta a Die Presse osztrák lapnak múlt hét csütörtökön. Peter Puller az interjúban lényegében beismerte, hogy Silberstein stábjában dolgozott, valamint azt is, hogy ő kezelte a Kurzot lejárató oldalakat. Puller azt állította, hogy a fizetését Silberstein GCS International nevű cége utalta és nem az Osztrák Szociáldemokrata Párt.

Kitért arra is, hogy miután Silbersteint letartóztatták Izraelben, megkereste őt az Osztrák Néppárt, hogy nehogy leálljon az oldalak működtetésével. Állítása szerint Sebastian Kurz néppárti kancellárjelölt irodájából érkezett megkeresés, és azt kérték tőle, hogy működtesse a továbbiakban is az oldalt annak érdekében, hogy a választási kampány finisében a néppártiak majd leleplezhessék a szociáldemokraták „piszkos módszereit”, ezzel nagy kárt okozva nekik. Puller szerint ezért 100 ezer eurót is ajánlottak neki Kurz emberei. Puller azt is elmondta, hogy állításait bizonyítékokkal tudja igazolni.

Az Osztrák Néppárt szerint azonban semmilyen ajánlatot nem tettek Pullernek. A Néppárt közleménye szerint ugyan egyszer tényleg kapcsolatba léptek Pullerrel, de akkor nem ajánlatot tettek neki, hanem meggyanúsították azzal, hogy a szocdemeknek és Silbersteinnek dolgozik, de Puller „ez ellen vehemensen tiltakozott”.

Már épp csillapodtak volna a kedélyek, amikor a Kronen Zeitung szombaton megírta, hogy Christian Kern szociáldemokrata kancellár egyik beszédírója, Rudi Fußi a múlt héten előbb megfenyegette, majd megpróbálta megvesztegetni azt a nőt, akit a Silberstein-botrány kirobbantásával vádolnak.

A történet középpontjában álló

Anna J. nevű hölgynek volt a feladata, hogy a Silberstein és az Osztrák Szociáldemokrata Párt közötti levelezésben tolmácsként járjon el,

így ő volt az egyetlen személy, aki minden Silbersteinnel folytatott levelezésre rálátott. A nőt most azzal gyanúsítják a párton belül, hogy ő szivárogtatta ki azokat a belsős információkat a Silberstein-botrányt kirobbantó lapoknak, amelyek alapján az újságírók feltárták, hogy Silbersteinék állnak a Kurzot lejárató oldalak mögött. 

Fenyegetés, kenőpénz

Rudi Fußi, a szociáldemokrata kancellár beszédírója ennek a nőnek kezdett el fenyegető SMS-eket írogatni a kiszivárogtatási üggyel kapcsolatban. Anna J. azonban eljutatta a Kronen Zeitung újságíróihoz a neki címzett SMS-eket. Az üzenetekből kiderül, hogy Rudi Fußi kancellári beszédíró előbb megfenyegette Anna J.-t, majd kenőpénzzel próbálta rávenni a nőt arra, hogy terítse ki lapjait. 

Rudi Fußi, a kancellár egyik tanácsadója és beszédírója

Fußi csütörtökön a következőket írta SMS-ben a tolmácsként dolgozó hölgynek: „Anna, csak érteni akarom. Miért? Ezzel elsüllyeszted az egész pártot. Miért? A privát e-mailjeim nálad vannak. Miért adtad ki őket? Nem értem. Csak egy lehetőséged van: feltárni, hogy kinek adtad ki őket. Minden más a katasztrófába vezet.”

Ahogy a SMS-ekből is kiderül Rudi Fußi lehetett a szociáldemokraták részéről az, aki a kapcsolatot tartotta Tal Silberstein izraeli tanácsadóval. A kettejük levelezését pedig csak Anna J. szivárogtathatta ki, hiszen csak ő látott rá arra. A kancellár beszédírója így folytatta Anna J. burkolt fenyegetését: „Ebből soha nem fogsz kijönni. Te vagy az egyetlen, aki az összes e-mailt megkapta. Higgy nekem, nem akarsz ilyen életet élni. Vagy azt hiszed, hogy a párt majd nyugton hagy, ha elsüllyeszted? Szét fognak perelni és a nyilvánosság elé fognak ráncigálni.”

Miután Anna J. nem válaszolt a kancellár emberének, ő újra próbálkozott: „Gondoskodhatok arról, hogy jogi úton semmi baj ne érjen. De már nem sokáig. Nézz magadba ember, ck nem ezt érdemelte.” Az üzenetben emlegetett ck valószínűleg a szociáldemokrata kancellár Christian Kern monogramja. Mivel Anna J. továbbra sem reagált Fußi üzeneteire, a kancellár beszédírója stratégiát váltott, immár nem csak jogi sérthetetlenséget ígért a tolmácsnak, hanem valamiféle ellenszolgáltatást is:

„Mindegy mit adott neked ezért a Néppárt. Én a dupláját adom neked és gondoskodok róla, hogy jogilag ne legyen bajod.”

Később még magasabb fokozatba kapcsolt a fenyegetés terén Fußi: „Vagy megcsináljuk holnap vagy elment a vonat. Megvan nekik a híváslistád. És tényleg szét fogják perelni a segged. Javaslatom: te kipakolsz, nem történik veled jogilag semmi és én bevédelek. Anna, haladj már. Egyébként sosem fognak téged nyugton hagyni. Holnap deal vagy többet nem tudok segíteni.”

A szocdemek szerint Fußi csak egy „kabarészínész”

Fußi egyébként a Kronen Zeitung megkeresésére megerősítette az SMS-ek hitelességét. A Die Pressének pedig azt nyilatkozta, hogy a tolmács megfenyegetése „csak blöff” volt, és amúgy is csak személyes ügyben járt el, amikor „blöffölt” a tolmácsnak, a szociáldemokrata pártnak tehát ehhez semmi köze.

Azt is elmondta, hogy ő nem kenőpénzt ajánlott fel a tolmácsnak, hanem jutalmat ígért neki bizonyos információkért cserébe (az osztrák szocdemek meglehetősen leleményesen bánnak a szavakkal, emlékezzünk csak egykori kancellárjukra, aki az osztrák határvédelmi kerítésre mondta azt, hogy az nem kerítés, hanem „ajtócska oldalelemekkel”). Hozzátette azt is, hogy az ajánlata még mindig áll: „ha valaki bizonyítani tudja, hogy az e-mailjeimet ki és kinek adta el, akkor kész vagyok akár 30 ezer eurót is fizetni neki”.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt nyilvánosan elhatárolódott Rudi Fußi SMS-eitől. A párt ügyvivői – Andrea Brunner és Christoph Matznetter – azt nyilatkozták, hogy megbocsáthatatlan Fußi fenyegetőzése. Az ügyvivők ugyanakkor kijelentették, hogy Fußi nem tagja a pártnak és nem állnak vele szerződéses kapcsolatban sem. Szerintük Fußi csupán „kommunikációs tanácsadó és kabarészínész”.

Az ügynek még nincs vége, ugyanis a szociáldemokraták bejelentették, hogy pert indítanak az e-mailek kiszivárogtatása miatt. De pert indított az Osztrák Néppárt is, ők a hamis lejárató kampány miatt fordultak a bírósághoz.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az osztrák szocialistáknak is van zöld páncélszekrényük?
Ők hol tarják a titkos pénzeiket? Netán a magyarországi bankokban?

"Silberstein csak augusztus közepéig volt az Osztrák Szociáldemokrata Párt kampánytanácsadója. Menesztésére azért került sor, mert Izraelben pénzmosás és korrupció miatt letartóztatták."

Akkor az Osztrák Szociáldemokrata Párt tele van korrupcióval?

A magyar ellenzéki pártoknak van még mit tanulnia az osztrák sógoroktól.

Kurz?

Talán Kern-t, Christian Kern-t akartál írni.

LOL
Te összekevered a neveket. Esetleg a szocialistáknak drukkolsz?

Új magyar átok: "tanítsanak téged demokráciára az osztrák szocdemek!"

Jut eszembe!
Itt lehet kitölteni a konzultációs lapot.
https://nemzetikonzultacio.kor..

Csak ironizáltam. Biztos voltam, hogy tévesen írtad. Először én is összekevertem őket, de időben észrevettem.

Most beszél a katalán elnök. Szerintem nem fogja bejelenteni a függetlenedést.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés