Népességkutatás

KSH: 370 ezer magyar vágyódik külföldre

2017. május 20. 11:17

A Központi Statisztikai Hivatal kutatása az itthon maradtak preferenciáit vizsgálta, és kimutatta: 370 ezer ember komolyan gondolkozik azon, hogyan költözhetne el Magyarországról. Nagy részük legalább évekre tervez, és minél képzettek, annál inkább elmennének.

A Központi Statisztikai Hivatal legújabb kutatása szerint a fiatalok és a középkorúak jelentős hányada elmenne Magyarországról, sokan már szervezik is külföldre költözésüket – foglal össze egy tanulmányt a Magyar Nemzet. Ha valóra váltják a terveiket, további 370 ezer ember hagyhatja el az országot néhány éven belül, ez a 18-40 évesek valós „migrációs potenciálja”. A Népességtudományi Kutatóintézet munkatársa, Gödri Irén által jegyzett tanulmányból az derül ki: minden harmadik ember gondolkozott azon a 18–40-es korosztályból hogy más országban folytassa az életét, ez pedig 680 ezer ember.

Azt vizsgálták a közel 1500 fős reprezentatív felmérésben, kik és miért akarnak ideiglenesen vagy végleg elvándorolni Magyarországról. Az eredmények alapján a 18–40-es generáció csupán egyötöde mondta, hogy eszébe sem jutna külföldre menni. Akik eddig egyébként még nem gondolkodtak elvándorláson, azok harmada sem zárta ki ezt a lehetőséget. Akik pedig gondolkodtak rajta, 35 százaléknak komolyak a szándékai, 19 százalékk pedig már meg is hozta a döntést.

Egy 370 ezres csoport kifejezetten komolyan gondolja a szándékait: 86 százalékuk tájékozódott a külföldön tartózkodás, 87 százalékuk a külföldi munkavállalás feltételeiről,  54 százalékuk pedig egy éven belül már költözni is akar, nem húzná tovább céljainak megvalósítását, 52 százalékuk már jelentkezett is valamilyen állásra. A külföldi életet tervezők 27 százaléka pár hétre, esetleg hónapokra, 28 százaléka 3–5 évre települne ki, 6 százaléka pedig azt mondta, ha elmegy, nem fog többé visszaköltözni Magyarországra.

A képzetteket érinti legerősebben a kivándorlási szándék. Az egyetemet végzett magyarok 33 százaléka, a szakmunkások 34, az idegen nyelven magas szinten beszélők 55 százaléka fontolgatja – ha átmeneti időre is –, hogy külföldre költözik. Ez pedig várhatóan még inkább növeli majd a képzett munkaerő hiányát Magyarországon – amelyről egyébként a Mandiner riportsorozatot készített.

A kutatás azonban egyúttal arra is rámutat: „Ha az elvándorlást, illetve a külföldi munkavállalást visszatérés követi, a negatív demográfiai következmények mérséklődnek, és amennyiben a visszatérők itthoni munkaerő-piaci beilleszkedése sikeres, a külföldön szerzett tudásukat, képességeiket, tapasztalataikat kamatoztatni tudják, hosszú távon pozitív gazdasági hatásokra is számítani lehet.”

 

(Gödri Irén (2016): Elvándorlási szándékok – álmok és konkrét tervek között. A migrációs potenciál jellemzői és meghatározó tényezői a 18–40 évesek körében Magyarországon. Kutatási Jelentések 98. KSH Népességtudományi Kutatóintézet, Budapest.)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/112042

Ajánljuk még a témában