Lemondunk!

2016. augusztus 13. 16:29

4K! elnöksége
4K!
Nincs sok értelme részt venni ebben a komédiában, és komoly képpel eljátszani, hogy ez egy nyílt versenyre épülő, valóban működő többpártrendszer.

„A 4K! Elnöksége október 1-jével lemond a tisztségéről, és ugyanerre a napra tisztújító kongresszust hív össze.

A lemondásunk nem csak technikai jellegű, ami a tisztújítás összehívására szolgál: egyikünk sem kíván elnökségi pozícióért újraindulni.

A 4K! abban az időszakban alakult politikai mozgalommá, majd párttá, amikor a NER kiépülése még csak elkezdődött, és tömegek mozdultak meg és álltak ki ellene. Mint tudjuk, azt a csatát Orbán nyerte: az érdemi politikai ellenállás azóta felmorzsolódott, a NER pedig kiépült. A hatalom centralizálásával eltűnt az ellenzék intézményi háttere, a médiája, és még az egykori oligarchái is megkötötték a maguk különbékéit a rendszerrel.

Mára a parlamenti ellenzéki pártok láthatóan ugyanolyan kényelmesen elhelyezkedtek a rendszerben, mint Putyin Oroszországában az ellenzéki pártok. Nem tűnik úgy, mintha valós ambícióik lennének a Fidesz leváltására. Nincs is nagyon miért ugrálniuk. Expolitikusaik, családtagjaik, vagy a szakértőik sorra kapják a pozícióikat a NER-ben.

Ez a helyzet elsőre akár úgy is hangozhat, mint ami teret nyithat egy parlamenten kívüli pártnak, valójában azonban demoralizálja a potenciálisan aktivizálható embereket is, és az apátiát növeli. Ezt tapasztaljuk a saját szimpatizánsaink és a párttagjaink körében is: kevesen hajlandóak aktívan részt venni és cselekedni.

A rendszerváltás óta létező pártundor pedig tovább ront a helyzeten: bár papíron a pártok lennének a közakarat kialakításának eszközei, az emberek többsége a pártokban való részvételt nem állampolgári aktivitásnak, hanem valamilyen gyűlöletes és gyanús tevékenységnek tekinti. Aki ismeri a belső viszonyokat, tudja, hogy még a legnagyobb ellenzéki párt is elképesztő káderhiánnyal küszködik.

A pártépítés szándékának hiányában maradnak a néhány hónapra felfutó civil tiltakozások, amelyek a kiállás és az összetartozás nagyszerű élményét kínálják. Izgalmas pillanatokat meg némi önbecsülést ad az érzés, hogy az ember kiállt az igazságtalanságok ellen, a NER ellen azonban ezek y megmozdulások mégsem érnek a gyakorlatban semmit sem.

A csapda tökéletes: a NER-t csak egy párt tudja legyőzni, pártot csinálni viszont nem lehet a NER-ben.

A ciklus felénél vagyunk, a következő választás már látótávolságra van. Ha egy szervezet indulni akar a választáson, akkor innentől neki kell állni rendesen tolni a szekeret.

Ez az a pont, amikor mindenkinek el kell döntenie, hogy számára értelmes tevékenység-e a mostani körülmények között a pártpolitika vagy nem.

Mi a magunk részéről úgy gondoljuk, hogy nincs sok értelme részt venni ebben a komédiában, és komoly képpel eljátszani, hogy ez egy nyílt versenyre épülő, valóban működő többpártrendszer.

Emiatt október 1-jével lemondunk a tisztségünkről.

A kongresszuson szeretnénk, ha arról is szó lenne, hogy magát a pártot fenn kívánjuk-e tartani, és csak akkor tartanánk meg a tisztújítást, ha erre egyértelmű igen a válasz.

 

Bassa Zoltán
Györki Zsuzsa
Istvánffy András
Nagy András
Völgyesi Krisztián”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kik az aláírók? Ismeretlenek.

Rasszizmusért neked X.
További kellemes gyűlölködést:-))))))

Csá! Mondjuk a nevüket sem hallottam soha...

A hiányuk sem tűnne fel:-))))
Ennek alapján nem a lemondást kellett volna választani, hanem a megszűnést.

"pártot csinálni viszont nem lehet a NER-ben."

És miért nem?

Hurrá! Ez az egyetlen értelmes dolog, amit eddig tettetek.

Siralomvölgye marad utánuk.
Vigaszul: 4 "k"-t bármikor kitud állítani az ellenzék.

Válaszok:
Morgen | 2016. augusztus 13. 21:37

--ki tud állítani---

Ez a közlemény egy kb. 10 éves , veszteni nem tudó kisgyerek színvonalán fogalmazódott meg , aki azt állítja , azért veszített , mert lejtett a pálya a bírói szék felé...

Csak ürügyet keresnek, hogy feloszlathassák a "pártot", merthogy a támogatóik láthatóan ráuntak az eredménytelenségre. Ez van, RIP 4K!, nem fogtok hiányozni.

Szabó Timi, nincs kedved követni a példájukat?

A 4K logójában a két cirill betű:

ЧК – чрезвыча́йная коми́ссия

angolos átiratban: chrezvychaynaya komissiya

CseKa.

(Itt a mandi szörnyű kommentdzsungelében olvastam..)

4 farkú kutyapárt.

"zé... Tudna valaki segíteni abban, hogy mi a brékó az a 4K?"

Negyedik Köztársaság Párt

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés