Ha a Fidesznek nem tetszenek a bírósági ítéletek, forduljanak Polt Péterhez

2016. február 2. 9:54

Jámbor András
Kettős Mérce
A vörösiszap-katasztrófa kapcsán első fokon lezárult pernél ugyanis egyértelműen a nyomozati tevékenységet végző, a vádiratot összeállító ügyészség a hibás az elmarasztó ítélet hiányáért.

A vörösiszap-katasztrófa kapcsán első fokon lezárult pernél ugyanis egyértelműen a nyomozati tevékenységet végző, a vádiratot összeállító ügyészség a hibás az elmarasztó ítélet hiányáért. A bíróság ugyanis az indoklásban jelezte is, bár a zagytározót üzemeltető MAL Zrt.-t is terheli felelősség, de büntetőjogi felelősség nem állapítható meg, ugyanis a szabályok szerint minden rendben volt, az ellenőrzések során a hatóságok egyszer sem marasztalták el a céget. Viszont az ügyészség vádiratában csak és kizárólag a MAL Zrt.-t nevezte meg felelősnek. A hatóságokat, a mindenkori kormányszerveket nem. Hogyan lehetséges ez?

A vörösiszap-katasztrófa másnapján Orbán Viktor kimondta a verdiktet: a MAL Zrt. a hibás, nekik kell lakolniuk a katasztrófáért. Ennek a gyors és határozott véleménynek pedig volt oka is. Ugyanis 2001-ben, az első Orbán-kormány idején született egy kormányhatározat, amely lehetőséget adott a MAL Zrt.-nek, hogy önmaga minősítse, hogy veszélyes hulladék van-e a tározóiban. És láss csodát, 2003-ban, amikor felül kellett vizsgálni azt, van-e veszélyes hulladék a tározóban, a MAL Zrt. átminősítette olyan kategóriába a tározóban lévő hulladékot, amely ezután már nem számított veszélyes hulladéknak. Innentől kezdve pedig a MAL Zrt.-nek és a tározónak sokkal gyengébb ellenőrzéseken kellett átesnie.

Minden törvényes volt? Igen. Ezt a törvényes és egyben veszélyes mulasztást pedig az első Orbán-kormány tette lehetővé.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" 2003-ban, amikor felül kellett vizsgálni azt, van-e veszélyes hulladék a tározóban, a MAL Zrt. átminősítette olyan kategóriába a tározóban lévő hulladékot, amely ezután már nem számított veszélyes hulladéknak"

Akkor mar meg is van miert kell oket megbaszni. Eleg behivni egy szakertot es meghallgatni hogy veszelyes e a natronlugos vorosiszap, aztan a szakertoi velemny alapjan meg is van hogy hol hibazott a Mal

Az, hogy onmaga minositi meg nem a legnagyobb baj, a bakj az hogy rosszul, aztan mikor szorulnia kene a hibaert, akkor ugy mutogat masokra, hogy sajat magara mutat vissza.

Hat en nem tudtam kerem hogy veszelyes, nekem azt mondtak nem az, en magam mondtam.

Ha nem felel a tarolasert a minosites miatt, akkor felel a minositesert. Az is o volt, tehat ebbol is az jon le hogy a MAL a hibas.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés