Lelőttek egy migránst a bolgárok? Nincs itt semmi látnivaló, nem történt semmi

2015. október 19. 12:55

Pintér Bence
Mandiner
Lelőttek egy afgán migránst a bolgár-török határon. Juncker annyit közölt: „Bulgáriával vagyunk”. El sem akarom képzelni, mi lenne, ha a „diktátor” Orbán Viktor „fasiszta” Magyarországán lőttek volna le „véletlenül” egy migránst.

Lelőttek egy afgán migránst a bolgár-török határon − adtuk hírül pénteken. A hivatalos történet szerint a huszonöt éves afgán férfit a tarkóján érte egy gellert kapó lövedék, mikor bolgár határőrök a határtól harminc kilométerre megtalálták az előlük menekülő csoportot és figyelmeztető lövéseket adtak le. Egy bolgár hírügynökség beszámolt róla, hogy az EU-csúcsról kiérkező Jean-Claude Juncker az üggyel kapcsolatban azt mondta: „Bulgáriával vagyunk”.

Rákérdeztünk az Európai Bizottság elnökének stábjánál, hogy tényleg elhangzott-e ez a mondat, amelyről semmilyen egyéb híradásban nem számoltak be. Juncker sajtóosztálya szerint valóban elhangzott a mondat, de a következő kontextusban. „Nem informáltak az incidensről, szóval nem tudom kommentálni. Már az is nehéz, hogy olyan dolgokról nyilatkozzak, amelyekről tudok. Lehetetlen dolog olyan ügyekről nyilatkozni, amelyekről nem hallottam. De Bulgáriával vagyunk” – mondta Juncker.

Tehát, hogy tisztázzuk: a bolgár határőrség egy tagja a hivatalos jelentés szerint véletlenül lelőtt egy, a határon átlépő migránst. Nem kigáncsolta; nem ételt dobált neki; nem az volt, hogy nem adott neki ágyat, asztalt, tévét; hanem lelőtte. Az afgán migráns pedig meghalt.

A friss és ropogós hírről Juncker mindössze annyit tudhatott, hogy állítólag meghalt egy migráns a bolgár-török határnál; de miután kijelenti, hogy nem nyilatkozik, mégis azt mondja, csak úgy látatlanba, hogy „Bulgáriával vagyunk”.

Micsoda jóindulat ez! Hiszen ha rosszindulatúak lennénk, még azt is feltételezhetnénk, hogy a bolgár határőrök tarkón lőttek valakit, nem véletlenül, hanem direkt. Ahogy Juncker mondja: nem tud az ügyről semmit, ahogy mi sem.

Nem is nagyon foglalkozik vele a nemzetközi média sem. Nincs vele tele a Twitter, nem vált az európai migrációs válság szimbolikus ügyévé. Nem ítélték el európai politikusok kígyózó sorai azt, hogy Bulgáriában éles lőszerrel lőnek migránsok körül, annál a falnál, amit egyébként szintén sokkal kisebb hírverés mellett sikerült felhúzniuk, mint Magyarországnak.

A kérdés mindössze annyi, hogy miért maradt el ez a jóindulat az elmúlt pár hónapban Magyarországgal kapcsolatban? Magyarország falat épített: mindenki a vasfüggönyről beszélt. Magyarország igyekezett nem továbbengedni a migránsokat, ahogy az szabályszerű: Magyarország volt a mumus a nemzetközi médiában. Magyarország továbbengedte a migránsokat: megint csak Magyarország volt a gonosz. László Petra rúgásait és gáncsolási kísérletét az egész világ látta; ahogy az ételdobálós videót is. Magyarország egy szemernyi jóindulatot sem kapott sem az EU-vezetőktől, sem a többi országtól, sem a médiától.

Félreértés ne essék: ez a külső szereplők rosszindulata mellett a magyar külügy, a magyar kormány elmúlt éveit is jellemzi. Az EU elleni „harc” évei, a migránskérdésben mutatott határozott, bevándorlásellenes álláspont remekül megalapoztak annak, hogy a magyar kormány minden egyes lépését két lépés távolságból, összevont szemöldökkel figyelje mindenki.

Mégis: szeptember eleje óta Németországban is teljesen megváltozott a széljárás, Horvátország pedig maga is kerítés építését fontolgatja. Ha nem is értettek egyet Orbánnal, most úgy tűnik, mégis egyetértenek.

El sem akarom képzelni, mi lenne, ha a „diktátor” Orbán Viktor „fasiszta” Magyarországán lőttek volna le „véletlenül” egy migránst. Odaszólna lazán Juncker, hogy „Magyarországgal vagyunk”? 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Némethnek írt kommentem:
Tündér_Lala 2015. október 19. 12:40
1 Csak szólok: Németh nem ennyire ostoba, hanem aljas.
Nem hiszem, hogy be tudná, hogy egy vezető megítélése nem attól fogg, hogy nő vagy férfi, hanem attól, hogy mennyire képviseli jól a rá bízott közössség - hivatalosan Németország, nem hivatalosan az EU érdekeit - és emiatt van közünk hozzá, hogy mit tesz.
Az aljasság pedig abban áll, hogy megpróbálja a vér primitiv femministákat manipulálni és nem az érdemi kérdésről beszélni.

Csak az első mondat változik:
Szabó ennyire ostoba.

"El sem akarom képzelni, mi lenne, ha a „diktátor” Orbán Viktor „fasiszta” Magyarországán lőttek volna le „véletlenül” egy migránst. "

Apró Piroska lenne a miniszterelnök.

Most mondták, hogy a horvát-szlovén határon a migránsok megrohanták a rendőröket a kajáért és a rendőrök ÚGY DOBÁLTÁK NEKIK!!!!!!!!!
Ilyet már hallottam, kemény kritika lett belőle, hogy úgy etetjük a migránsokat, mint az állatokat. És most mi lesz? Nemzetközi sajtó bemutatja a II.kaja dobálást?

Költői kérdésnek szántam, lehet, hogy nem jött át.

Ha egy három tagú járőr 40-45 elszánt betolakodóval találja magát szemközt a kerítésen belül, akkor mit kéne tenni. Biztosító kar sorozatra, ebből az első volt a figyelmeztető, a többi az éles, mert nem álltak meg elég gyorsan.

Ez másképpen nem megy.

Semmi nem lesz. Merkelnek nem hiányzik, hogy még egy országot pellengérre állítson. Neki a magyarok a programja.

Már nem annyira. Szétválogatjuk a politikát+médiát a közvéleménytől, sokkal jobb lesz az eredmény. Nem is beszélve arról, hogy a sors ismétli önmagát. Lassan minden megtörténik valahol máshol, ami nálunk már megtörtént.

Akárki ne is szeressen.
Az európai közvélemény egyre jobban elszakad a saját politikusaitól és egyre jobban látják, hogy mi cselekedtünk helyesen.

Nem értek ehhez (sem:-) ), de a golyónak van egy hegyesebb vége, ez a hidat találta el és visszapattan. Megfordul? Vagy a vastagabb vég is öl, miután már lassult?

Bulgáriának nincs kollaboráns értelmisége és sajtója, ha arról van szó, akkor összezárnak, liberális-konzi-náci egyaránt, nem pedig világgá kürtölik az ilyen eseteket, hogy ezzel is lejárassák az országukat.
Sehol a világon nincs akkora hagyománya a saját országunk lejáratásának, mint amekkora Magyarországon van, így a az idegen szellemi métely itt jól érzi magát, nem csoda, hogy itt dekkol a világ összes sajtó munkása, és nem pedig Bulgáriában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés