Nix Orbán Viktor, nix Fidesz – Vona Gábor Tapolca után a Mandinernek

2015. április 13. 8:04
Vona Gábor – korábbi ígéret ide vagy oda – a győzelem után sem vetkőzik, viszont úgy látja, hogy Tapolcán a 20. századi pártokat legyőzte a 21. század. Pártja 2013 óta polgári modorban politizál, de nem gondolkodik Simicska Lajosban, és se Iránból, se Oroszországból nem jut tisztességtelen forrásokhoz. Telefonon, a győzelmi sajtótájékoztatója utáni percekben értük utol a Jobbik elnökét.

Nem láttuk, hogy a győzelmi sajtótájékoztatón vetkőztek volna Rig Lajossal.

Félmeztelenül állok éppen.

Komolyan?

Nem. Csak vicceltem.

Pedig a vetkőzés konkrét választási ígéretük volt.

Az enyém volt, bocsánat. Lajos ilyet soha nem mondott. Nekem csúszott ki a számon az egyik választási fórumomon az a meggoldolatlan mondat, hogy ha győzünk, mindketten félmeztelenre vetkőzünk. Kívánom magamnak és Magyarországnak is, hogy ez legyen az egyetlen választási ígéretem, amelyet nem tartok be.

Tehát nem is tervezi betartani?

Nem hiszem, hogy a Jobbik elnökeként erre a szintre le kellene mennem.

Nem arról van szó, hogy nem biztos még a győzelemben? Egy urna még hátravan...

A győzelem biztosnak tekinthető. Abban a tapolcai körzetben vannak a még meg nem számolt szavazatok, amely Lajos saját lakókörzete. Minthogy Tapolcán az összes szavazókört nyertük, csupán matematikai esélye van, hogy megfordul az eredmény. Ez a valóságban lehetetlen. Ezt a választást megnyertük. A jövőt nem lehet megállítani - szólt a szlogenünk 2013-ban, s mára ez valósággá vált. A 20. századi pártokat legyőzte a 21. század.

Novák Előd tehát melegíthet a belügyminiszteri székre?

G. Fodor Gábor nevezte meg Elődöt belügyminiszterként, nem én. Én ilyet sosem mondtam. Addig, ameddig 2018-ban meg nem nyerjük a választást, nem is mennék bele ilyen latolgatásba. Ha nyerünk, majd akkor kell megnevezni a minisztereket.


„Már nem csak kormányváltó hangulat, de kormányváltó erő is van”

2012-ben a Fidesz rosszabbul állt országosan, mint ma. Aztán tavaly kétharmaddal nyert. Nem lehet, hogy korai bármilyen következtetést levonni 2018-ra nézve?

Meglátjuk. Én azt hiszem, ma egészen más a helyzet, mint 2012-ben volt, de azt, hogy így van-e, az emberek fogják eldönteni.

Országos jelentőséget tulajdonít az időközinek, miközben ettől még a Fidesz kormányoz, legfeljebb nem 65 százalékkal. Nix ugribugri  ahogy Orbán Viktor fogalmazott.

Mindenki országos jelentőséget tulajdonított ennek a választásnak, legfeljebb volt, aki próbálta ezt tagadni. A Fidesz persze a fenti módon igyekszik majd magyarázni az eredményt, ám ennek a voksolásnak önmagán jócskán túlmutató jelentősége volt. Sokak számára eddig nem volt hihető, hogy megverhető a Fidesz. Hogy megverhető egy párt által is, nem csak különféle pártok által támogatott civil jelölttel. Rig Lajos és a Jobbik azt bizonyította Tapolcán, hogy nem csak kormányváltó hangulat, de kormányváltó erő is van. Szóval: nix Orbán Viktor, nix Fidesz.

Tehát nem Rig Lajosról szólt tehát ez a választás, hanem önről? Úgy érzi, most már hivatalos kihívója lett Orbán Viktornak?

Dőreség lenne ilyet kijelenteni. Az vált ma biztossá, hogy a Jobbik képes legyőzni a Fideszt, s mivel én vagyok a Jobbik elnöke, nyilván tudnom kell az ezzel kapcsolatos felelősségemet és feladataimat.

Az egykori Fidesz-szavazók most már át is szavaztak önökre, vagy ismét csupán otthon maradtak, s ezért nyert a jelöltjük?

Balatonfelvidéki kistelepüléseken is nyertünk, olyan helyeken, amelyek eddig csontfideszesként voltak számontartva. Kékkúton, Szigligeten, Badacsonytördemicen nem is tudom, mikor fordult elő utoljára, hogy nem fideszes nyert. Azok mellett tehát, akik otthonmaradásukkal büntették a kormánypártot, voltak már olyanok is, akik átpártoltak hozzánk.

Éppen három év van a következő országos választásig, addig a Fidesz bőven felkészülhet a Jobbik-veszélyre. Nem lehet, hogy rossz pillanatban, túl korán jött önöknek ez a győzelem?

A Fidesz 2009 óta tisztában van a veszéllyel, amelyet a Jobbik számára jelent és ennek megfelelően is politizál. Akár a kommunikációját, akár a törvényjavaslatait nézzük, azt látjuk, hogy megpróbálták a Jobbik szavazóit magukhoz édesgetni. Az biztos, hogy ezek után át kell gondolniuk a Jobbik-stratégiájukat, de ez legyen az ő problémájuk. Mi megyünk tovább a 2013 őszén megkezdett néppárti úton, amelynek lényege, hogy értékeink megőrzése mellett higgadt, szakmai, ha úgy tetszik, polgári hangnemben politizálunk, amely a legszélesebb társadalmi rétegek megszólítására is alkalmas.


„Nem gondolkodom Simicska Lajosban”

Védelmébe is vette a polgári Magyarország eszméjét, rögtön amikor G. Fodor Gábor politikai terméknek nevezte azt. Ráadásul a Magyar Nemzetben, ahol egyre gyakrabban szerepel. Számíthat Simicska Lajos támogatására?

A Magyar Nemzetben és a Hír TV-ben annyit szerepelünk, amennyi a politikai súlyunkhoz méltó. Semmivel sem többet. Korábban volt az a helyzet, hogy kevesebbet szerepeltünk a súlyunknál, s ha mégis, kizárólag negatív beállításban. Ott tehát csupán helyreállt a világ rendje. Ez azonban nem jelenti, hogy Simicska Lajos Vona Gáborban vagy a Jobbikban gondolkodna. Meglepne egy ilyen fordulat. Én sem gondolkodom egyébként Simicska Lajosban.

Nem egyeztettek?

Nem.

Csak mert terjednek a pletykák, meg logikus is lenne.

Nem tudom, van-e olyan pletyka, amely ne terjedt volna már a Jobbikkal kapcsolatban. Minket ugye pénzeltek már Oroszországból, Iránból, a legújabb meg ez, hogy Simicska Lajos...

Iránban tényleg meg-megfordul.

Egyszer voltam. Nem olyan régen. Éppen egy olyan konferencián, amely Irán új politikájáról szólt. A megbékélésről, a nyitásról.

Amikor az ÁSZ hiányosságokat állapít meg a gazdálkodásukkal kapcsolatban, nyilván terjednek pletykák arról, honnan van a Jobbik pénze...

Nem volt még időm az ÁSZ ilyen jellegű megállapításait tanulmányozni, egy viszont biztos: a Jobbik tisztességtelen módon semmilyen forráshoz nem jut. Sem Magyarországról, sem Oroszországból, sem a világ bármely más országából. Az én lelkiismeretem teljesen tiszta.

Összesen 205 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem vagyok boldog, hogy egy agresszív tagok tömkelegével rendelkező rasszista párt nyert, még ha kis különbséggel is. Messze van még 2018 mindenkinek.

Amennyiben Lázárék így folytatják, fidesz sem lesz 2018-ra.

Válaszok:
Laibach | 2015. április 13. 8:22

Lázárt, Rogánt , Habonyt, szíjártót azonnal el kell takarítani a fidesznek még a környékéről is.

NIX jobbik?
Existimator
"A Jobbik gyakorlatilag már a 2003-as megalakulása óta egy nagyon heterogén és széles politikai spektrumot átfogó párt. Szimpatizánsainak sorában a nemzeti radikálisok, lelkes nacionalisták és mértékletes konzervatívok ugyanúgy megtalálják helyüket, mint a fasiszták, nemzetiszocialisták, neonácik és hungaristák. Sőt újabban a Fidesztől és az MSZP –től leszakadó, rendpártiság felé mozgó populisták is hozzájuk húznak. Bővül tehát támogatottságuk, és színesedik az a tömeg is, mely velük képzeli el Magyarország jövőbeni kormányzását.

A gond ott van, hogy a Jobbik alapköveit jelentő négy alapeszme mellett túl szélesre nyílt már az az ideológiai katyvaz, amely elvben összetartaná az egész társaságot. De előbb a négy alapeszméről. Ezek mindegyike egyszerű, mint a százas szög:

antiszemitizmus
cigányellenesség
trianonizmus
nacionalizmus

Slussz. Ezekhez társul persze a „dekoráció”, a mindezekből levezethető „díszítés”, vagyis az ősmagyarkodás, a heves nyugat ellenesség, az anti-multikulturalizmus, az antiglobalizmus, az idegen gyűlölet és persze a jó öreg sovinizmus, minden árnyalatával és bugyrával. Mégis, mindez csak látszólag alkot egységes egészet. A probléma ott bújik meg, hogy miközben Vona rájött már arra, hogy igazi tömegpárttá csak akkor tudja szervezni a Jobbikot, ha csökkenti a párt radikalizmusát, a szimpatizánsok körének nagyobbik része egyáltalán nem akar „mérséklődni”.

A Jobbik elnöke most arra a bűvészmutatványra készül, hogy egyszerre próbálja egyben tartani eredeti szavazóbázisát – vagyis „kielégíteni” a radikális szólamokra vevő régi gárdát – és közben megszólítani a mérsékeltebb retorikát kedvelő új csatlakozókat. Nem fog menni. Hiába fotóztatja magát kiskutyákkal, hiába beszél néppárti stílusban, angyali mosollyal az arcán, a törzsközönsége és a tőle is jobbra elhelyezkedő ultra radikális nemzetiszocialisták nem fogják örökké elviselni ezt a kettős politizálást."

Messze van még 2018, a jobbik előre iszik a medve bőrére.

Mégis sokan elhiszik a cukiságot nekik, pedig szerintem is báránybőrbe bújt farkasok.

Elképzeltem, ha Volner lenne a pénzügyér:-)))
-Cégtemetőben vált fantommá Volner János vállalkozása. Ennél is szomorúbb, hogy a Jobbik alelnök cégével együtt 21 millió forint közpénz is eltűnt.
-Egyetemi tanulmányait Oroszországban, a nem akkreditált szentpétervári IUFS-en folytatta, 2013-ban szerzett diplomát.
Olyan diplomát írt be magának államilag elismertként a jobbikos Volner, ami nem az


Hogy lehet ez az ember hiteles a jo9bbikosok számára?

Mert szűk gatyeszban olyan, mint egy jóllakott óvodás:-)))) Egyébként nem tudtuk meg, hogy melyik fele volt félmeztelen?

nincs ok a pánikra

HA indul minden párt akkor szépen eloszlanak a szavazatok

és mindenképpen nyer a Fidesz, persze nem 2/3-al de nyer
;-)

vágó "kvízkirály" pista is megmondta!
:DD

a devizahitelesek "átkúrásával" éppen hogy nem tettek utcára 100ezer magyar családot

ebből is látszik mennyire elborult vagy ha a tényeket kellene nézni

Kívülállóként vetek időnként pillantást a pártok harcaira, retorikai teljesítményére.

Kis ország, alacsony szellemi színvonalú politikai elit - kissé nevetséges, amikor a Jobbikot azzal vádolják, hogy nincs kormányképes értelmisége, miért, a ballibnek volt, a Fidesznek van?, ha lenne, akkor nem itt tartana az ország, nem rabolták volna le, s rabolnák folyamatosan, lenne megfelelő egészségügyi ellátás, oktatás és sok más egyéb - , amely huszonöt éve valós intellektuális, érdemi kormányzóképesség hiányában máshoz nem tud nyúlni, mint vagy kommunistázza az ellenfelet - lásd Fideszt, holott tele van egykori bolsikkal, munkásőrökkel miniszteri tanácsadói szinten - , vagy nácizik.

A Fidesz most a kommunistázásról váltott a nácizásra a Jobbik kapcsán. Az egyre katasztrofálisabb kormányzati teljesítményt most ezzel kívánják feledtetni.

Holott az emberek többségét hidegen hagyja, hogy most valakit kommunista, vagy náci jelzővel illetnek, mivel csak azt látják, hogy érvek híján cimkézik az ellenfelet, a teljesítmény szintjén versenyképtelenek.

Szóval a Fidesznek, de a ballibnek sem kellene nagyon a fellegekben járnia, már ami a kormányzati teljesítményüket illeti. Semmivel sem különbek, a kormányzati munkát még nem ismerő LMP, vagy Jobbik virtuális képességeinél. Illetve azt bizonyították, hogy alkalmatlanok a normális kormányzati munkára.

Vége annak, hogy a vidék, az aprófalvak a Fidesz hitbizományai. El kell menni a vidékre, az aprófalvakba, nekem erre is volt módom, ahol az emberek úgy szidják a Fideszt, hogy rossz hallgatni.

Korábbi fanatikus fideszesek Lázár-Rogán-L.Simon- Szijjártó neve hallatán csak géppuskát emlegetnek. Ami ugye nem jut el Orbán füléig.

Orbán meg fog bukni 2018-ban, amennyiben nem váltja le az említett, országos utálatnak örvendő munkatársait, ha nem kezd el végre kormányozni. Ha nem talál végre szakembereket.

A volt algériai magyar nagykövet számolt be a rádióban arról, hogy Szijjártó milyen pusztítást végez a KÜM-ben, a külkapcsolatok terén. Kirúgta a sok tapasztalt diplomatát, s bevitte a sok, semmihez sem értő, de roppant nagyképű fiatal munkatársat. Nem a fiatalítás a kérdőjeles, hanem a tapasztalt munkatársak félreállítása, s az annak nyomán beállt napi működésképtelenség, dilettantizmus.

S a dilettantizmus szövi át az egész kormányzati munkát. No meg a nagyképűség, a gőg. ma reggel az egyik jobboldali politológus arról beszélt a rádióban, hogy Orbánnak kormányátalakítást és stílusváltást kell megvalósítania. Továbbá el kell mondania, hogy mit akarnak, mi a politikai és gazdasági krédójuk. Mivel a mostani kormányzati munka definiálhatatlan. Mondhatni amorf.

Az társadalom többségét felháborítja a gazdagoknak kedvező egykulcsos adó. Jobboldali közgazdászok is tarthatatlannak ítélik, hogy a Fidesz évi 400 milliárdot vesz ki ezzel a költségvetésből. Amit az egészségügybe kellene betenni - az orvosok fizetését azonnal fel kellene emelni egy millió forintra, ez a személyes véleményem - , vagy az oktatásba, a kkv-k támogatásába.

A trafik, a föld mutyik is megtették a hatásukat. A hazugságok sorozata, például nincs elszámoltatás, kedves Viktor.

A Fidesz nem oldotta meg a társadalom legégetőbb problémáját a cigánykérdést. Az egész ország rettegésben él, az emberek félnek tőlük, féltik a vagyonukat, az életüket.

Szavazatokat visz el az Isis elleni háborúban való részvétel is. Miért kell évi húsz milliárdot kidobni? Azért, hogy az USA ne buktassa meg Orbán Viktort?

A baloldal képtelen Orbán leváltására. Nem zárom ki, hogy ebben esetleg külföldön, s itt elsősorban az USA-ra gondolok a Jobbiknak szánnak főszerepet. meg kell figyelni a média szereplésük egyre hangsúlyosabbá válását.

Az USA érdeke, hogy az EU-n belül állandósuljanak a belső konfliktusok, a megosztottság, s ebbe belefér Magyarország állandó destabilizálása is.

Azt, hogy 2018-ban ki kerül kormányra nem a magyar választók fogják eldönteni, hanem azok, akik ma is irányítják a kormányzati elitet, akik irányították a korábbi ballib kurzusokat.

Édes az is, amikor a Fidesz jelentéktelennek tartja a vereséget, de előtte ráfeküdtek, még Orbánt a harcba vetették.

Az egész arra jó, hogy az emberek pótcselekvésként idejüket töltsék a választási harcokkal, de a fejük felett zajlik igazából a lényeg.

Egy tény, a Fideszt egyre többel utálják, s rohamosan veszítik el bázisukat. Szegény Magyarország.

A nép megérti. Amit nem ért meg a nép, az nem az építkezés nehézségei, hanem a sok szükségtelen, kedélyeket borzoló intézkedés.

Az építkezés melyik szakaszában van elengedhetetlen szükség a vasárnapi zárvatarttásra?

Vona kínálta fel magát ebben a cikkben az újságírónak, nem is értettem az indítást.
Rig meg SS tetkós, de nem meri megmutatni.

Te most hogyan érsz rá itt írogatni?
Miért vagy már reggel agresszív? :-))))

Itt az igazság:


"Volner verziója szerint a cégtemetős férfi kereste meg őt azzal, hogy megvásárolná a Gavron Kft.-t. A Jobbik alelnöke azt állította, hogy az eladáskor a Gavron köztartozásmentes, jól teljesítő, „tiszta” cég volt. Hogy ez esetben miért a törzstőke harmincad részéért adták el, az nem derült ki.
A valóság kiderítése érdekében a bíróság megkereste az adóhatóságot, és kikérte a Gavron kft-re vonatkozó adatokat. A NAV dokumentációjából egyértelművé vált, hogy jóval a cég eladása előtt, konkrétan 2006 és 2007 során keletkezett több mint tízmillió forint adóhiány. Éspedig azért, mert Volnerék jogosulatlanul vontak le általános forgalmi adót.

A bíróságnak megküldött adóhatósági vizsgálati jegyzőkönyvből kiderül, hogy a Gavron kft 2006 és 2007 során, tehát a Volner házaspár tulajdonlása és Volner János cégvezetése idején öt esetben vont le általános forgalmi adót jogosulatlanul, összesen 10 millió 906 ezer forintot.

Mindez adóbírságot és késedelmi pótlékot generált. Cégbírósági iratok szerint az adóhatóság összesen 21,4 millió forintot keres a Gavron kft-n."

:-)))))
Keresztben gondoltam, nem hosszában, de jó:-))))

Nem különbek senkinél, hiába híresztelik saját magukról. Meg kéne várniuk, hogy mások híreszteljék róluk:-))))

Agresszív, radikális és rasszista, mint a szimpatizánsai közül oly sokan. Nem kell messzire menni, csak olvasgatni kell a hozzászólásokat.

http://www.atv.hu/belfold/2014..

Volnert utasította el a bíróság! nem az atv keresetét! Az atv megnyerte a pert!

Szerintem az a helyzet, hogy viszonylag alacsony részvétel mellett nyert kevés szavazattal a jobbik. Abban biztosak lehetünk, hogy a jobbikos szavazók mind elmentek szavazni. 55-65%-os részvétel mellett akár más is lehet a végeredmény.

Hamarosan szétválik a jobbik, akkor ott lesz neked a kemény radikális:-)))))

Milyen alapon sorolod más nemzethez honfitársaidat? Ehhez nincs jogod, hogy te határozd meg a nemzetiségüket, nem vagy te az apjuk!
Az ilyen szemlélet már félrevitte európát!

Nem csak olvasni kell, értelmezni is. Volner vesztett. Atv nyert. bíróság bebizonyította, hogy VJ és felesége idejéében keletkezett a tartozás és nem a cégtemetős tulajnál.

Válaszok:
pollip | 2015. április 13. 10:25

Diplomája nem érintett meg? Beírta magának, pedig nem is államilag elismert. Erről meg biztosan nem tudott:-))))

Az azért érdekes, ha valakinek 7 cégét kell felszámolni, merő véletlen.

Megértem Vonát, a Jobbikot, a törzsszavazókat, hogy örülnek jelöltjük győzelmének, viszont nem ártana a valóság talaján maradni. A tegnapi sajtótájékoztatón Vona eléggé túltolta a biciklit és olyasmit vizionált ami nincsen benne a veszprémi és a tapolcai választási eredményekben.

Mi a közös és mi az eltérő a veszprémi és tapolcai választásban?

Szerintem mindkettőre jellemző, hogy a Fidesz nem tudta mozgósítani azokat a pártpreferenciával nem rendelkező a szavazókat akik 2010-ben az MSZP-től elpártolva a Fideszre, Fidesz jelöltre szavaztak.
A veszprémi szavazásnál ez a Jobbiknál is megmutatkozott. Az „egyesült” baloldal a veszprémi szavazásnál meg tudta tartani a 2014-es táborát, sőt egy kicsit növelni is tudta.

A tapolcai eredmények azt igazolják, hogy az „egyesült” a Fidesz sem tudta mozgósítani a 2010-es választásnál a baloldaltól elpártolt szavazókat. Az "egyesült" baloldalnál pedig tovább csökkent a szavazó tábor. A Jobbik esetében az eredmény azt igazolja, hogy sikerült mozgósítani azokat is, akik az MSZP-től és a Fidesztől átpártoltak. Ez arra enged következtetni, hogy az „arculatváltás” pozitívan értékelhető.

pollip 2015. április 13. 08:26 idéz egy blog bejegyzésből http://nemhiszemhogy.blog.hu/2.. de nem idézi az utolsó mondatokat, amely szerintem az elkövetkezendő időszakban lényeges lehet a Jobbik „arculatváltása” miatt. „A szakadás viszont érik a levegőben. Nem tudni, hogy ha bekövetkezik, akkor az addigra méretesre duzzadt Jobbik mekkora hányada fog Vona kezében maradni és ez a hányad elég lesz e ahhoz, hogy komoly győzelmi esélyekkel fusson neki a 2018-as választásoknak. Minden esetre a radikálisok nagy változások küszöbén állnak, melyek jelentősen befolyásolni fogják 2018-ig a hazai pártpaletta erőviszonyait.”

Mindezek előrebocsájtásával nézzük a számokat.

Az MSZP jelöltje a 2014-es választásnál 11.769, a mostani választásnál 7712 szavazatot kapott. A különbség 4057 szavazat csökkenés.
A Fidesz jelöltje a 2014-es választásnál 18570, a mostani választásnál 10093 szavazatot kapott. A különbség 8483 szavazat csökkenés.
A Jobbik jelöltje a 2014-es választásnál 10110, a mostani választásnál 10354 szavazatot kapott. A különbség 244szavazat növekedés.

Az eredmény azt igazolja, hogy az „egyesült” baloldal és a Fidesz szavazatvesztéséből - a kettő együtt 12540 szavazatot jelent - a Jobbik nem tudta növelni a táborát. Ahogy a veszpréminél, úgy a tapolcainál sem tudjuk, legfeljebb csak találgatni lehet a távolmaradás okát. Ami biztos; az eredmény nem azt támasztja alá, hogy kormányváltó hangulat lenne. Azt sem támasztja alá, hogy a Jobbik hatalmas léptekkel megy előre a 2018-as – esetleg korábbi – győzelem felé. Ez annál inkább is igaz, mert nem tudni, hogy hosszabb távon az „arculatváltás” milyen eredménnyel jár.

Ezek szerint te mindenki felett állónak tartod magad? Honnan kaptad a felhatalmazást?
Nem nagyképű vagy, hanem annál sokkal rosszabb lehet ilyen elvekkel élni. Változnod kellene, még nem késő.

Bármilyen szemüvegen nézheted. Egy biztos: Kultur ember nem köpköd és nem pisil cipőkbe még otthon sem.
Vona és Simicska kapcsolata, vagy nem kapcsolata még nem igazán tisztázott, mivel ahhoz, hogy ma valaki választást nyerjen, sok pénz kell, még ha Vona azt is mondja, hogy neki ingyen kampányolnak.

Ilyen kérdések felvetéséhez semmilyen szemüveg nem kell, ahhoz kell szemüvweg, hogy valaki átlássa, mi teszi tönkre, vagy mi húzza fel az országot.
Ehhez tudás és intelligencia kell.
A többit sakkozd ki.

Egyre inkább látszik, hogy a Jobbik egy kreálmány, mindig 19-re húznak lapot, nehogy kifogyjon a tinta az antiszemita bélyegzőből.

A tapolcai és a veszprémi választás az MSZP és a Fidesz számára is tanulságos lehet.

Az MSZP számára az, hogy az „egyesült” baloldal nem hozza a hozzáfűzött reményeket. A szavazótábor vagy stagnál, vagy csökken. Ugyanez vonatkozik az általuk folytatott negatív kampányra. A kettő együttesen azt támasztja alá, hogy a DK-ás kapcsolat inkább taszító, mint előbbre vivő. Mindezek következménye a 4057 távolmaradó szavazó, holott az esetleges győzelemhez ennyi növekedésre lenne szükségük. Ez pedig arra enged következtetni, hogy a jelenlegi vezetés alkalmatlan arra, hogy a korábbi tábort össze tudja hozni. Nagyon gyors és hatékony változásra lenne szükség.

A Fidesz, KDNP számára is lehetnek tanulságot. Először az, hogy kontra produktív a "csakazértis” magatartás és nem szabadna összekeverni a lényegest a lényegtelennel. Lényegesnek azt tartom, ami előre viszi a gazdaságot, a széles tömegek életszínvonalának a növelését. Nem tekinthetők ilyennek a pár milliárdos történetek, amely elég nagy ellenállást váltottak ki és amelyeket az ellenzék, a média maximálisan kihasznált. Ugyanakkor a kommunikációban is változtatni kellene. Jobban össze kellene hangolni, mert a megnyilatkozók sok esetben egymásnak is ellentmondanak. Kevesebb szólam a hivatkozásoknál és több konkrétum, amelyet a választó is érzékel, vagy érzékelni fog. Tapolca esetében a szavazókat nagymértékben befolyásoló kórház, egészségügy témakörben részletesebben és konkrétabban kellet volna szólni. Ugyanez vonatkozik a térség jövőbeni fejlesztésére is. Ez elmaradt, vagy csak részben valósult meg. Mindennek a következménye a 8483 távol maradó szavazó.

Monspart Sarolta mondotta ugye, hogy a kormány tagjainak, beleértve Orbán Viktort is fel kellene szállniuk a buszra, villamosra, metróra, s bemenni a boltba, vagyis oda, ahol az emberek élik hétköznapi életüket, s beszélgetnek egymással. Még a piacot, az uszodát,a színházat, de az orvost is hozzátenném.

Hallgatva az embereket, illetve egyéb forrásokból is tájékozódva, valamint nyitott olvasókönyvként magam előtt látva azt, amit kormányzás gyanánt , s különösen emberileg és szakmailag is vállalhatatlan miniszterekkel próbálnak eladni a nemzet számára, nos ezek alapján nehéz optimistának lenni.

Orbán is becsapta a választók tömegeit, mint minden más politikus. A ballib ugyan úgy alkalmatlan volt a kormányzásra, mint most a Fidesz. Ezért is tartom nevetségesnek az ellentábort jelzőkkel ellátni. Az egyik kommunista, a másik náci.

A borúlátásom legfőbb eredője, hogy Orbán semmit sem ért meg a történésekből, nem érzi a nép hangját, nincs egy hullámhosszon nemzetével. Márpedig a Fidesz egyenlő Orbánnal, ha Orbán kiesik, akkor a Fidesz nem fogja elérni a parlamenti küszöböt sem. Ezt osztja minden komoly elemző is.

Ezért különösen nagy Orbán felelőssége. De egyre jobban felmerül az a kérdés, hogy Orbán képes-e még kormányozni, vagy már csak a végjáték kellős közepén vagyunk, amikor már az autó kormánykerék nélkül robog tovább.

A Jobbik nagyot téved, ha távlatos következtetésekre ragadtatja magát. A mostani eredmény elsősorban a Fidesz tábor kiábrándultságát, rezignáltságát jelzi. S persze nem tagadható az sem, hogy az elégedetlen emberek radikalizálódnak.

Azt, hogy nem hajlandók felvállalni azt, ami ma kormányzás címén zajlik, s különösen nem azzal a vezető garnitúrával, amelyet Orbán maga mellé szervezett. Nem beszélve a háttér emberekről.

Az emberekben egyre inkább az a képzet erősödik, hogy a Fidesz és az MSZP valóban a háttéralkuk révén tartja magát felszínen immáron huszonöt éve. Ezt sugallják a bróker botrányok, a Puch-Simicska paktumok. Amik viszont nem fikciók.

A Fidesz már nem vállalható, de nincs olyan sem, amely megfelelne egy átlag polgár elvárásainak.

Azért a jövőről sokat mond az LMP két százaléka is.

Orbán valóban egy karizmatikus politikus, de megmagyarázhatatlanul már a lovak közé dobta a gyeplőt,a fénye is megkopott.

Azért vannak pozitív hírek is. A méhek porozzák a virágokat, egy darabig talán még nem pusztulnak ki, megújul a természet, a madarak vidáman énekelnek, nem érzik, hogy az ember-állat őket is mennyire veszélyezteti.

Miért vagy ilyen agresszívan durva? Hol hagytad a kultúrált stílust? Vagy nem is volt mit elveszíteni? .-))))))))))))

Nem rendelkezem számviteli ismeretekkel. Varga István közgazdász beszélt ma arról a rádióban - s hozzá hasonló elemzést hallottam már több hazai és külföldön élő magyar közgazdásztól -, hogy az egy kulcsos adórendszer igazságtalan, csak a gazdagokat támogatja. Emiatt 400 milliárd esik ki évente a költségvetésből. Ami mehetne az egészségügybe, oktatásba, kkv-k támogatására.

Laikusként Varga álláspontjával értek egyet.

Amennyiben Ön közgazdász, akkor vele beszélje meg ettől elérő álláspontját. Attól, hogy idézek egy közgazdásztól még nem hiszem, hogy demagógnak kellene minősítenie. Persze ezt szabadon megteheti, a jogában áll, csak stílus kérdése.

Válaszok:
Morgen | 2015. április 13. 12:10
Berecskereki | 2015. április 13. 12:22

Nem kell hozzá számviteli ismeret. Az a helyzet, hogy a nagyok nem vesznek ki munkabért, osztalékban veszik ki a kivehető, adózott (TAO) eredményt. Az osztalék is SZJA köteles.
Aki mégis kivesz bért, az a saját cégben magas TB-t fizet utána.
A közszféra és az alkalmazotti kör pedig rosszul járna a több kulcsos adóval.
Lehet azon lamentálni, hogy a politikusok is ebbe a körbe tartoznak és adóztassák őket agyon, de ez nem reális elképzelés.

Válaszok:
Türelem | 2015. április 13. 16:27

Az általad hivatkozott közgazdász urak sok mindenről elfeledkeznek, amikor az egy és többkulcsos SZJA-ról szolnak. Magyarországon a valóságban nem egykulcsos adó van hanem kettő, ha figyelembe vesszük az adókedvezményeket.

Az összegre pedig mondtak már 300-600 ezer között számtalan számot. Nagy valószínűséggel egyik sem igaz, ha figyelembe vesszük az ÁFA kulcsok változását és a kedvezmények hatását is.

A többkulcsos adó, a 16 % feletti adókulcs pedig azt eredményezné, hogy a kvalifikált és többet dolgozókat progresszívan adóztatja. Ez viszont nem ösztönző, csökkenti a reáljövedelmet és a képezett munkaerő elvándorlását erősíti. Ilyen értelemben igazságtalan és kontra-produktív.

Ezen túl, amikor korábbi időszakban a kulcsokat változtatták az volt tapasztalható, hogy az államigazgatásban, közigazgatásban, állami intézményeknél, állami vállalatoknál a vezetői jövedelmeket a kulcs növekedésének eredményét emeléssel kompenzálták. Ez pedig azt jelentette, hogy egyik zsebből a másikba vándorolt a változás eredménye, a költségvetési hatásának egyenlege nulla volt.

Minderről az igen tisztelt tudós közgazdászaink elfeledkeznek szólni.

Válaszok:
Türelem | 2015. április 13. 16:41

"mert a svábok nem magyarok."
Mindenki magyar, aki ezért a hazáért képes valamit tenni.
Az más dolog, hogy svábnak, vagy bárminek vallja magát, mert úgy érzi, hogy hű a gyökereihez, de az embernek az a hazája, ahol az elődei éltek és az utódai fognak élni. Ha bárkinek gondja van Riggel, az nem lehet azért, mert sváb származású.

Ez a választás nem jelent akkora drámát, amekkorát a megmondók kreálnak belőle.
Torgyán is volt nagyon népszerű és tisztakezű, meg még ki nem próbált, aztán mi lett a dolog vége?
Most a Fidesz az, amelyik pártot le akarnak bontani , egyszer sem biztos, hogy 2018-ig ez sikerülni fog.

Ezt mire alapozod?

Vona nem tud megszabadulni a púpjaitól, mert nélkülük a sehonban lenne a párt támogatottsága.

Ha ez megnyugtat, akkor: Nincsenek.
Írtam volna ilyet? :)

Bayert a Fidesz "tanította meg beszélni"?
A kiindulási pont az volt, hogy a Fidesz alakítja az alpári, uszító beszédet.
Száz mással vissza tudnék vágni, de értelme nincs ezen a szinten a párbeszédnek.
Ha nem vennéd észre, van itt Fideszes és nem Fideszes is, aki még csak nem is reagál az alpári megszólalásokra a tűréshatárt meghaladó, a család tagjaira vonatkozó megjegyzéseken túl.
Most olvasd el azokat a megszólalásokat, amelyek jól behatárolható körökből jönnek!
Na, ugye!

Olvasd el, mit írtam a Dódity-féle megnyilvánuláshoz!
Vagy nem olvastad?
Ha olvastad volna, kihagynál a projekciókból.

"Másik, hogy ne keverd a kommentelést a hivatalos kormánypárti nyelvezettel. Légyszi."

Ne dlődlizz, légyszi!

Köszönöm a tájékoztatást. Egyáltalán nem bántódtam meg, csak jeleztem, hogy nem vagyok szakértő, így csak a pálya széléről "kiabálok" be, mankóként használva a különböző közgazdászoktól hallott elemzéseket. S elfogadom, hogy az ilyen "bekiabálás" bosszanthatja a hozzáértőket.

Magamra nézve is igaz, hogy a suszter maradjon a kaptafánál, vagy hallgasson, vagy csak olyan témában szólaljon meg, amiben rendelkezik kompetens ismeretekkel.

Sajnos az átlag ember, miként magam is,különösen közgazdasági téren a fél információk, a hiányos hivatalos magyarázatok, vagy éppen a politikai demagógia áldozata.

Egyébként férfi vagyok, s a családomban van aki érintett vállalkozói vonalon, de nincs türelmük egy filoszhoz, elmagyarázni a sokszor általuk is nehezen követhető és értelmezhető, indokolható folyamatokat.

S az ember gyakran akkor lesz különösen érzékeny, amikor az oktatás, a kultúra, az egészségügy hiátusai kerülnek a szeme elé.

Az egész kórházi téma is nagyon érdekes. A Klub Rádióban hallottam talán két hete egy szakembertől azt, hogy a kórházak tekintetében az egyedüli járható út az amerikai modell követése. Ami több ezer férőhelyes centrumok építését jelenti, amelyek viszont biztosítani tudják a legmagasabb szintű és vertikumú ellátást. Az emberek pedig ezt csak akkor értették meg, amikor bekerültek betegként egy ilyen centrumba.

Mindez Tapolca kapcsán jutott az eszembe, ahol a kampány a kórház jövője körül bontakozott ki. Talán van racionális magyarázat a leépítésre, vagy akár a bezárása is szakmailag szükségszerűvé válhat, de most kampány ketrecbe zárták magukat a politikusok, a kormány is.

Köszönöm a kiegészítő információidat.

Neked is köszönöm az információkat, az érem másik oldalának bemutatását. Nem irigyellek Titeket, a szakterületeken dolgozókat. S hát persze sokan nyilvánítanak olyanok is véleményt, akik tényleg nem rendelkeznek elégséges ismerettel egy adott témában, miként magam is.

Szőcs Géza esete jut az eszembe a milánói Expo kapcsán. A pályázati nyertes végül nem kapta meg a megbízást, a második helyezett pályamű megvalósításából pedig kizárták annak megálmodóit. A költőből lett alkalmi építész víziója válik valóra.

Számomra leginkább a békés alkotás légköre hiányzik, a kölcsönös tiszteletre, egymás értékeinek elfogadására épülő megértés, együttműködés.

Amennyiben az országban felkorbácsolt gyűlöletet át lehetne alakítani energiává, azon nyomban le lehetne állítani Paksot, s a többi erőművet is.

"annyi lenne a teendő, hogy okosan kellene meghúzni a magasabb adókulcs jövedelemhatárát. valahol 6-6,5 millió forint környékén. hidd el, a fölött kevés közszolga és alkalmazott keres éve szinten (kb. az adózók 5-6 %-a)."

Akkor mi értelme lenne az egésznek?
A nagyok így is sokat fizetnek, ha legálisan vesznek ki nagy jövedelmet.

A többkulcsos adózás mindenhol érinti az említett réteget.
Nem értem a makacskodásodat, de biztosan többször kiszámoltad már a hatást.

Ne görcsölj már szavakon!
Nikknév nem azt írta le, hogy az SZJA egyenlő az ÁFÁ-val!

A te véleményed, akkor miért nem álltál ki érte?
Az én álláspontom az, hogy nem vagyok híve az emlékmű harcoknak.
A másik: Ha már van emlékmű, nem lelem örömömet annak meggyalázásában, sőt, nem is akarok előnyt kovácsolni hasonló tettel.

Vicces kedvedben vagy, pátoszt reggeliztél?
Csimpi! Alulmúltad magadat.

Mert nem csak a Fideszre jellemző. Azonkívül a rossz külcsín eltakarja a belbecset.
Már ahol van.

Én állítom neked, hogy a kétszeri kétharmad fele részét a ballib mocskolódások hozták össze.
Az emberek nem szívelik, ha hülyeségeket kell hallgatniuk, arra ott vannak az ATV-függő öregasszonyok.
Már holnap rohannék szavazni arra a pártra, amelyik fel tud mutatni legalább egy olyan embert, aki kiáll és elmondja, honnan indul (fel tudja mérni) , hová szeretne eljutni, kikkel (milyen emberekkel) alakítana kormányt, honnan szerezné az ország működéséhez szükséges forrásokat , mit gondol a megtermelt anyagi javak elosztásáról és hogyan navigálná az országot a folyton változó, de a lényegét tekintve kőkemény nemzetközi viszonyok közt!
Ha reálisnak tartanám, amit mond, akkor biztosan rá szavaznék.
Addig viszont minderre képesnek csak egy pártot tartok, az más kérdés, hogy milyen érzelmi viszonyban vagyok vele és viszont.
Talán erre is alapozom , amit mondok.

Ja, mindenki hazaáruló, csak a Jobbik a helikopter. (Glóriát nem kérsz Vona Gábor feje köré?)

Egyébként nem figyelsz te sem Vona elnök úr intelmeire?
Múltkoriban már egyenesen arról beszélt, hogy ők az "új MDF". Meg, hogy nyugodt erő. Meg hogy nem kell több harc. Te meg itt hazaárulózod Antall Józsefet? Vigyázz, mert Vona elnök úr a végén beutal téged is valami kultúrprogramra. :))))

No, mára hagyjuk abba!

Te egy igazi Jobbikos vagy. Látod, az ilyenek miatt sokak gyomra fordul föl.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés