Német konzervatívok: a Fidesz az Európai Néppárt tagja marad

2014. május 27. 17:37
A Fidesz és a Hajrá Olaszország az Európai Néppárt stabil tagja, és az is marad – jelentette ki kedden Berlinben Hans-Peter Friedrich, a bajor konzervatív CSU politikusa, aki szerint a két párt kizárására irányuló követelés „lerántja a leplet arról, hogy a német szociáldemokraták sajátos felfogást vallanak az európai demokráciáról és sokszínűségről”.

A Fidesz és a Hajrá Olaszország az Európai Néppárt stabil tagja, és az is marad – jelentette ki kedden Berlinben Hans-Peter Friedrich, a bajor konzervatív CSU politikusa, a CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának helyettes vezetője.

 
A Fidesz és a Hajrá Olaszország kizárására irányuló követelés „lerántja a leplet arról, hogy a német szociáldemokraták sajátos felfogást vallanak az európai demokráciáról és sokszínűségről” – mondta a konzervatívok frakcióvezető-helyettese.
 
Hozzátette, hogy a követeléssel előálló Sigmar Gabrielnek, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökének inkább azon kellene eltöprengenie, hogy mit keresnek baloldali szélsőségesek a szocialisták európai pártcsaládjában.
 
A CSU-s politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Néppárt mély társadalmi beágyazottsággal rendelkező pártcsalád, amely a tagjai által közösen vallott értékek alapján nagyban előre mozdította az európai integrációt.
 
Sigmar Gabriel hétfőn azt mondta, szerinte a konzervatívoknak világossá kell tenniük, hogy az Európai Néppártban nincs helye Európa-ellenes és jobboldali populista pártoknak, mint a Fidesz és a Hajrá Olaszország.
 
A CDU/CSU-val nagykoalícióban kormányzó SPD elnöke kiemelte, hogy a szociáldemokraták nem hajlandók együttműködni szélsőségesekkel, „csak azért, hogy többséget szerezzenek” az Európai Parlamentben (EP), de azt sem lehet megengedni, hogy „végül olyan pártok döntsenek Európa jövőjéről, mint a Silvio Berlusconi-féle Hajrá Olaszország, vagy az Orbán Viktor-féle Fidesz”. Hangsúlyozta, hogy „a politikai akarat- és többségképzés nem függhet populistáktól és szélsőségesektől, és ez a CDU/CSU felelőssége is”.
 
A CDU főtitkára, Peter Tauber az SPD elnökének nyilatkozatára reagálva azt mondta, hogy „mint minden családra, a pártcsaládokra is érvényes, hogy az ember nem válogathatja meg a rokonait”. Hozzátette: „biztos vagyok benne, hogy Sigmar Gabriel ezt gondolja egyes kelet-európai szocialista testvérpártokról”.
 
Az EP külügyi bizottságának elnöke, a CDU-s Elmar Brok úgy vélte, hogy az SPD elnöke egy „ócska kis trükköt” vetett be, hogy megpróbálja megváltoztatni a szocialisták számára kedvezőtlen erőviszonyokat az EP-ben. 
 
A szocialista pártcsaládnak inkább a saját háza előtt kellene söprögetni, hiszen Bulgáriában a szocialisták „egy fasiszta párt támogatásával” kormányoznak, és az Európai Bizottságnak fel kellett lépnie a romániai szocialista kormánnyal szemben az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése miatt – mondta Elmar Brok.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

nem tudom te miről beszélsz, de a németek már NEM hagyománytisztelőek

mindent ami naggyá tette őket feláldozták a jólét liberál-kapitalista oltárán

most éppen az önfeladást gyakoroltatják velük, ami a "ne vállalj gyereket" kampányban teljesedik ki

kontráznék

ez olyan mint amikor Matolcsy az első kamatcsökkentésre készült

a ballib megmondók szerint már akkor éhen kellett volna halni az országnak,stb.

azóta 22x újra megvolt a csökkentés, de iazáül nem történt semmi

azt kivéve, hogy sokkal könnyebb lett finanszírozni az ország adósságát...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés