A Kúria elutasította a DK felülvizsgálati kérelmét

2014. április 29. 17:26
Elutasította a Demokratikus Koalíció felülvizsgálati kérelmét és helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság azon határozatát a Kúria, amely visszautasította a DK azon kérését, hogy tagot delegálhasson a testületbe. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Csiha Juditot küldte volna az NVB-be.

A Kúria elutasította a Demokratikus Koalíció (DK) felülvizsgálati kérelmét és helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amely visszautasította a DK-nak a testületbe delegált tagját – derül ki a Kúria honlapján közzétett végzésből.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke április 22-én jelentette be az NVB-nél, hogy az EP-választásra (a listaállítás jogán) Csiha Juditot delegálja a testületbe. 
 
Az NVB-ben múlt héten pénteken vita alakult ki a kérdés megítélésében. A vita alapja az volt, hogy az országgyűlési és az európai parlamenti választási eljárás néhány hétig „párhuzamosan fut” egymás mellett, és az egyes választásokon listát állító pártok, illetve pártszövetségek egy-egy tagot delegálhatnak a testületbe. Az országgyűlési választásokra közös listát állító baloldali összefogás pártjai egy tagot delegálhattak a testületbe, de az EP-választáson a szövetség tagjai közül többen már külön indulnak, ezért nem volt egyértelmű annak megítélése, hogy az EP-választáson listát állító DK küldhet-e saját delegáltat az NVB-be.
 
Az NVB végül visszautasította a kérelmet, arra hivatkozva, hogy az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP az országgyűlési választásra közösen állított jelöltet és ennek jogán közösen is bízták meg az NVB-be Litresits Andrást, aki azóta is tagja a testületnek. Az NVB jogértelmezése szerint a jelölőszervezetek a bizottságba kizárólag egy tagot bízhatnak meg, és a DK-nak már van egy delegáltja a testületben. 
 
Az NVB határozata ellen a DK nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához. Hivatkoztak arra, hogy jogértelmezésük szerint ha az országgyűlési választásokon közös listát állító pártok az európai parlamenti választásokon külön listát állítanak, akkor delegálhatnak újabb tagot. Ennek –  véleményük szerint – az az indoka, hogy a korábbi érdekazonosság megszűnt, sőt az Európai Parlament tagjainak választásán versenytársként indulnak, és az ezzel ellentétes jogértelmezés ellentétes az esélyegyenlőség választási eljárási követelményével. 
 
A Kúria szerint azonban a felülvizsgálati kérelem nem megalapozott. A Kúria úgy ítélte meg, hogy éppen az sértené az esélyegyenlőség elvét, ha a közös pártlistát állító szervezetek által delegált tag mellé – a megbízás megszűnését megelőzően – újabb tagokat delegálhatnának a korábbi közös jelölőszervezetek külön-külön is, mivel így ezen jelölőszervezetek válnának túlreprezentálttá. 
 
A Kúria osztja a Nemzeti Választási Bizottság azon álláspontját, hogy az esélyegyenlőség érvényesítése érdekében egy jelölőszervezetnek csak egy megbízott tagja lehet a Nemzeti Választási Bizottságban, annak ellenére is, ha egyébként több jogcímen is jogosult lenne tag delegálására.
   
A Kúria utalt arra is, hogy a jelölőszervezetek által „a választási bizottságba történő delegálás a képviseleten és nem a versenyen alapul”, és „a jelölőszervezet (szervezetek) által megbízott tag a választási bizottság feladatainak közös ellátásában és nem a pártok választási versengésében vesz részt”.
 
A Kúria határozata ellen nincs mód további jogorvoslatra. Az országgyűlési választáson listát állító pártok delegáltjainak mandátuma május 6-án, a parlament alakuló ülésével megszűnik.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ferenc majd felül a gázrezsóra és lesz haddelhadd.

Ferencről jut eszembe.

- Elnézést, megmondaná, melyik a túloldal?
- Az ott szemben.
- Hát most már tényleg meghülyülök! Onnan meg ideküldtek!

Összefogás.

Két bolond talál egy autókormányt. Megfogják, majd elmennek vele egy benzinkúthoz.
- 95-ös benzint kérünk, amennyi belefér - mondja egyikük.
- Na, maguknak sincs ki a négy kerekük - mormolja a benzinkutas.
- Látod? - mondja az egyik bolond - Alig kapod meg az autót, máris szerelni kell!

Pofára esés

Főorvos látogatóban van a betegeknél és látja, hogy minden ápoltnak véres az orra.
- Hát magukkal mi történt? - kérdezi a doki.
Az egyik beteg:
- Drága főorvos úr, képzelje az új beteg az oka. Húzott a földre krétával egy vonalat, és azt mondta hogy aki átbújik alatta, az hazamehet.

Összefogás, segítségnyújtás

Bolond felmászik a fára, de lejönni nem tud. Odamegy a másik bolond, feldob neki egy kötelet:
- Ezt kössed a derekadra, én meg majd lehúzlak..

Miközben mi az ilyen idiótákkal, pszichiátriai betegekkel foglalkozunk, mint gyurcsány, addig az olasz határrendőrség parancsnoka drámai képet festett fel a várható migrációs hullámról.

Értékelése szerint közel egy millió ember készülődik Afrikában ahhoz, hogy illegálisan átlépje az olasz határt, s belépjen Európába.

Az olasz idegenrendészet már képtelen kezelni a problémát, Európa rohan a saját vesztébe. S mindez kinek köszönhető? Hát a nemzetközi ballib tevékenységének.

Az olasz baloldal potenciális szövetségesként tekint a migránsokra, saját nemzettársaikkal szemben. A haza ballib a cigányságot használja fegyverként a magyarság ellen, de gátlástalanul kész lenne élni az olasz "testvérpártok" gyakorlatával, azaz szintén szövetségest látnak a magyarsággal szemben a migránsokban.

Hogy mindezt ne tudják uniós szinten elérni, ahhoz keményen le kellőket mosni az EP választásokon. A magyar és az európai ballib saját nemzetük, Európa árulói. Élükön a magyarság árulójával, a csatorna patkány gyurcsánnyal.

E témával kapcsolatban az újságírókkal semmi probléma sincs. Nemcsak a részt, hanem az egészt kell nézni. Itt a korábbi hírnél írt hozzászólás.

" Locassen 2014. április 28. 14:52

ha vkit érdekel a probléma:

27. §. (2) Az országgyűlési képviselők általános választásának kitűzését követően a Nemzeti Választási Bizottság további egy-egy tagját az országos listát állító jelölő szervezetek bízzák meg.

33. § (1) A Nemzeti Választási Bizottság 27. § (2) bekezdése alapján megbízott tagjának megbízatása az Országgyűlés alakuló ülésének napjáig... tart

De viszont:

27. § (3) Az Európai Parlament tagjai választásának kitűzését követően a Nemzeti Választási Bizottság további egy-egy tagját a listát állító jelölő szervezetek bízzák meg.

Szóval május 5-ig elvileg kettős képviselete lenne a DK-nak, ha most Juditkát bevennék, az meg nem szép dolog.

Majd utána mehet, de addig is persze, hogy kell keverni, amit lehet."

mandiner.hu/cikk/20140428_a_kuriahoz_fordul_a_dk

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés