A Tárki, a magyarok meg az EU – Ilyen ország pedig nincs CCCLXXXI.

2013. szeptember 2. 16:39

Balogh Ákos Gergely
Mandiner
A Tárki nagyon csúnya és érthetetlen hibába futott bele ezzel a publikációjával.
Véletlenül összecseréltek két számot a pénteki publikációjukban – áll a Tárki hétfői közleményében. Nem igaz tehát, hogy 2011 óta jelentősen emelkedett volna azok száma, akik szerint Magyarország számára rossz dolog az EU-tagság. A korrekció értelmében az elmúlt két évben nem volt érdemi változás, tízből négy ember szerint jó, kettő szerint rossz az országnak az uniós tagság, a többiek vagy nem tudják, vagy semleges véleményen vannak.

A Tárki nagyon csúnya és érthetetlen hibába futott bele ezzel a publikációjával: ha valaki igazán váratlan eredményre jut egy kutatással, akkor ezerszer is ellenőrzi a helyességét, mielőtt közreadná. Egy ilyen kutatás több ember kezén is átmegy, míg nyilvánosságra kerül az eredmény, így aztán különösen súlyos, ha egy ilyen súlyú tévedés észrevétlenül marad.

A Tárki elemzését követő döbbenet annak rendje és módja szerint lendületes véleményeket szült. Szily László a Cinken Beérett a Fidesz-propaganda, a magyarok már nem szeretik az EU-t olvasott be az európaiatlan kormányzatnak. Ennek a posztnak talán mentségére szolgálhat a hirtelen felindulás, a 444-re költöző, még több ábrát és számot ígérő Véleményvezér EU-ellenes kormány, EU-ellenes ország? című bejegyzése esetén azonban a szerző(k)nek és a szerkesztő(k)nek bőven lett volna ideje, hogy alaposabban és korrektebben körüljárják a kérdést.

Ugyanis még ha a Tárki először publikált adatai valóban helyesek, akkor is illendő lett volna az eredményt összevetni egyrészt más hazai kutatásokkal, másrészt az európai folyamatokkal. A Véleményvezér azonban nem vesződött a forráskritikával, a kormány történelmi felelősségét számonkérő posztban semmi olyan adatot vagy körülményt nem vett figyelembe, ami ne a saját prekoncepcióját támasztotta volna alá. 

Szonda Ipsos korábbi kutatása szerint 2010 júliusában, közvetlenül a Bajnai-kormány leköszönését követően a lakosság 38 százaléka látta előnyösnek, míg 50 százaléka hátrányosnak uniós tagságunkat – tehát már itt megdől az állítás, hogy most először kerültek volna többségbe az EU ellenzői, az legfeljebb a tárkis kutatásokra lett volna igaz. A Szondánál 2011 januárjára aztán többsége kerültek a támogatók 46:42 arányban, a két hivatkozott poszt logikáját követve ez is kizárólag Orbánék miatt alakulhatott volna így. 

Holott a kormány – tőlem kifejezetten távol álló – EU-val kapcsolatos retorikája hatással van ugyan az EU hazai támogatottságára, de elég furcsa eljárás hallgatni arról, hogy mindeközben mi a helyzet Európa más országaiban. Például a Pew tavaszi felmérése szerint történelmi mélyponton van az EU támogatottsága, ami aligha a magyar kormánykommunikáció sara: más, adott esetben az ország határain túlra mutató okokat is érdemes megvizsgálni, ha az ember magyarázatot keres egy jelenségre. 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A másik posztnál írtam;

Megbízhatóság, pontosság.

Kb 10 perce, hogy felhívott egy közvélemény-kutató, majd kérdéseket tett fel. Azt mondta 5 percet vesz igénybe. Az ötödik kérdéstől kezdte el a kérdező a lényeges kérdéseket. Amikor válaszoltam, azt mondta köszöni szépen, de ebből már van elég.

Úgy látszik mégis Winston Churchillnek volt igaza, amikor azt mondta: "Én csak abban a statisztikában hiszek, amit magam hamisítottam.”

csak ebben az esetben, mikor a vasárnapi választásról van kérdés, akkor megbizható :D

Összetéveszted a Mediánnal, az E14 színre lépésekor ők hibáztak:
http://mandiner.blog.hu/2012/1..

miért az István, a királyban elég konzekvensen kiálltak Alföldi mellett :D

figyi beleszoktam lapozni üres időmben a teljes palettába, minden hol vannak értékes cikkek és pocsékok...

ennyi...

cikkekről van szó...ennyi erővel semmit nem szabadna olvasni :D max könyveket, talán...

ismétlem vannak érdekes cikkek, olvasd el az István, aa királyrl irtatt, miért keletkezett és mikor...előszőr azt nlzed, hogy nem-e a népszava irta-e

http://hetivalasz.hu/itthon/is..

"János, a Kádár

A bemutató történelmi szerepének ismeretében ma már különösen hangzik, de 1983-ban az ellenzék sem lelkesedett egyöntetűen az István, a királyért - volt, aki a művet csak János, a Kádár néven emlegette -, mert úgy vélték: a darabban túlságosan is sok párhuzam fedezhető fel a kereszténységet külföldi papok és lovagok segítségével hazánkban meggyökereztető István, illetve a hatalmát orosz tankok által fenntartó pártfőtitkár között."

Tévedsz, mert semmilyen formában nincs igaza. Be tudnám bizonyítani, de ilyen stílusú egyén nem alkalmas a polémiára, a vitára. Így megy a trolltartóba, a korábbi nick nevéhez.

A tartalmat nem tudhatod, mert amit írtam abból nem lehet kikövetkeztetni. Így legfeljebb csak feltételezés lehet, amely magába hordozza a tévedés lehetőségét. Ezt ő is tudja, de előbbre való a trollkodás, a másik lejáratása. Lehet kenegetni, de ahhoz dörzsöltebb vagyok, hogy ilyen mellébeszéléssel meg lehessen vezetni.
Részemről a téma lezárva és tőlem azt hiszel és azt képzelsz el amit akarsz, teszek rá.

Nos én tudom. Amennyiben az lett volna, nem hozom fel példakánt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés