Nemcsak megvédeni, hanem megsokszorozni kell a munkahelyeket!

2012. július 9. 21:37
Se tíz, se száz pont nem ér semmit, ha a képzetlen embereken nem segít. Márpedig ahhoz, hogy valaki munkához jusson, előbb hasznos és használható szaktudást kell szereznie.

„Az MSZP a munkájukból élők, a szegények, a nehéz helyzetben lévők pártján van. Őket képviseljük következetesen. Az ő érdekük pedig az, hogy a most bejelentett program minél hatásosabb legyen. Ezért javasoljuk kiegészíteni a tíz pontot a szakképzésre vonatkozó lépésekkel. Mert se tíz, se száz pont nem ér semmit, ha a képzetlen embereken nem segít. Márpedig ahhoz, hogy valaki munkához jusson, előbb hasznos és használható szaktudást kell szereznie.
Ezért javaslunk:

• több szakképzési forrást – hiszen hatmilliárd forintot vontak ki a szakképzésből, ezt mielőbb pótolni kellene és növelni a forrásokat, hogy minél többeknek lehessen szakmára tanítani;

• több szakképző vállalkozást – növelni kell a szakképzésben együttműködő vállalkozások számát: jelenleg mindössze két százalékuk vesz részt ebben, pedig a piaci szereplők nélkül a versenyképes tudást nem lehet átadni;

• több lehetőséget a szakképzési hozzájárulás hasznosítására – hogy a cégek és dolgozóiknak új nyelvi és informatikai képzéseket tudjanak finanszírozni;

• többszörösen hasznosítható tudást! – a korábban megszerzett tudás egy részét lehessen beszámítani az új szakmák tanulásakor: így gyorsabban és könnyebben szerezhetnek új végzettséget az emberek;

• semmi feudális megkötést! – a röghöz kötés helyett a mobilitást kell segíteni lakhatási támogatással, utazási kedvezménnyel.

Ahhoz, hogy minél többen dolgozhassanak, a munkahelyek mellé munkaképes emberek is kellenek. Nem lehet cél, amit a kormány akar, tanulatlan, csak robotmunkára alkalmas tömegeket ontani kínai mintára – futószalagról a futószalag mellé. Ehelyett korszerű szakismeretekkel rendelkező, alkalmazkodni tudó embereket kell képezni. A kormány által meghirdetett tíz pont ezért önmagában semmit nem ér, ha nem párosul a munkavállalás képességét segítő intézkedésekkel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elkéstél, vagy cifrázva ideböfögted a kormány által már beinditott projektet, amit a kamarákkal és érdekvédő szervezetekkel közösen kidolgozott és bevezet folyamatosan.
A korábbi abberált szakképzési rendszert lebontotta, ahol két évig az ott tanulok egyetlenegy órát sem találkoztak a szakmával, de már 30-40% lemorzsolodott, s soha nem lehet már megtudni, hogy milyen lakatos, esztergályos és egyébb lehetett volna.

Igaz, hogy a parlamentbe óbégatás volt, mikor a kormány beterjesztette a szakképzési törvényt. Hallottam a vitát és lehangoló volt az ellenzék.

Szóval nyúgi, majd legközelebb talán jobban sikerál, mint az elmúlt nyolcas.

"„Az MSZP a munkájukból élők, a szegények, a nehéz helyzetben lévők pártján van. Őket képviseljük következetesen."
Mondja kedves Mesterházy, ez mióta van így, mert a hosszú évek alatt amíg kormányoztak, ez valahogy nem derült ki!
Azt sem nagyon lehet érteni, hogy midig csak akkor tudják, hogyan kell kormányozni, amikor ellenzékben vannak!
Pechükre ezt egyre többen látták, és látják!

És ingyen BKV!Elvégre a szegényeket képviselik "következetesen"! :)))))))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés