Elindult az Oscar-szobor felé a magyar Semmelweis-film

2024. szeptember 11. 11:42

A Nemzeti Filmintézet 16 egész estés magyar alkotás közül a Koltai Lajos rendezésében elkészült Semmelweist nevezi az Oscar-díjra.

2024. szeptember 11. 11:42

Nyitókép: Semmelweis Ignácot Vecsei H. Miklós alakítja a filmben. Fotó: Balogh Zoltán

A nevezés persze még csak az első lépcsőfok, ahhoz, hogy Semmelweis Ignác életéről szóló mozinak valós esélye legyen az Oscar-díjra, ahhoz a nemzetközi film kategóriában be kell kerülnie a kiválasztottak közé, erről viszont már Hollywoodban döntenek. A film Semmelweis Ignác munkássága előtt tiszteleg, akit csak az anyák megmentőjeként emlegetnek, hiszen ő jött rá arra 1847-ben, hogy a gyermekágyi láz megelőzhető az orvosok kézfertőtlenítésével. A külföldön is nagy tiszteletnek örvendő orvos életéről már korábban is készült magyar film, 

1940-ben Tóth Endre (aki aztán André de Toth néven lett ünnepelt filmrendező Amerikában) alkotta meg, ám a rendező Koltai Lajos is úgy érezte, emléket kell állítani a híres magyar orvosnak. 

Arra törekedett a filmben, hogy megmutassa, a kitartás, az elszántság és a szenvedélyesség meghozza gyümölcsét: „Nem tudományos filmet akartam készíteni, hanem az embert, Semmelweis Ignácot akartam bemutatni, aki megtalálta saját útját, amin végig járva elérte a célját”– fogalmazott korábban Koltai

Ezt is ajánljuk a témában

A rendező Koltai Lajos (balra) és a főszereplő Vecsei H. Miklós a film forgatásán. Fotó: Mandiner/Ficsor Márton

A filmben Vecsei H. Miklós alakította az anyák megmentőjét, a kritikák szerint remekül. Vecsei így beszélt a Mandiner korábbi interjújában Semmelweis Ignácról: „A története, ha távolról nézzük, hepiend, hiszen a mai napig több milliárd ember életét mentette meg. Csak egyvalaki nem élte meg sikersztoriként: ő maga. Mert hiába fejtette meg a rejtvényt, a halottak halottak maradtak. És szerintem ez a gondolat volt az, aminek a súlya alatt végül összeroppant. 

Ezt is ajánljuk a témában

A mi filmünk azonban nem a tragikus véggel foglalkozik, a Semmelweis pár hónap története a kételyektől a megfejtésig.” 

Vecsei H. Miklós remek kritikákat kapott Semmelweis  Ignác megformálásáért. Fotó: Szupermodern Filmstúdió/Szvacsek Attila

A Nemzeti Filmintézet által is támogatott Semmelweis című filmet már az Egyesült Államokban is vetítették, Bostonban, a Harvard Egyetemen is bemutatták a hallgatóknak, de New Yorkban, a Mozgókép Múzeumában is volt vetítés.

 Itthon is nagy népszerűségnek örvend, több mint 350 ezer ember nézte meg a mozikban. 

A Semmelweis tehát elindult az Oscar-szobrocska felé. A nemzetközi film kategóriában (amelyet korábban a legjobb idegen nyelvű film kategóriájának hívtak) eddig két magyar alkotás nyert Oscart. 1981-ben a Mephisto, 2015-ben pedig a Saul fia. 

A film előzetesét itt nézheti meg:

 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2024. szeptember 11. 17:25
Szép alkotás.
kepiblanc
2024. szeptember 11. 15:32
Ha már film, itt van egy werkfilm a most vagy soha cimü filmről, a filmen dolgozó egyik vállalkozó vagyis én beszélek arról, hogy loptak el kétmilliárdot a film készitése közben... Itt az idő! (LOPNI) Rákai Philip milliárdos kulisszatitkai. A filmen dolgozó egyik vállalkozó beszél a videóban, vagyis én. tiktok.com/@andras.kiraly/video/7413306580239781153
olvaso9
2024. szeptember 11. 15:17
Háromszor láttam a filmet és újra megnézném. Sokak erőfeszítése, sikere, hogy hiteles film készült, leginkább Vecsei H. Miklós szerepe kiemelkedő. (Köszönet a Mandinak, hogy a bemutató előtt készített interjút a rendezővel, szereplőkkel.) Drukkolok, hogy a film bekerüljön a legjobb 5 külföldi alkotás közé. Megérdemelné.
Squalline
2024. szeptember 11. 14:35
Filmművészetileg nulla alkotás. Arra, hogy egy kiváló orvosnak emléket állitsanak, illetve gyerekek-kamaszok némi fogalmat szerezzenek arról mi a lényege a sztorinak, alkalmas. De semmi több. Mindenkiek ajánlom a Mesterjátszmát, 56 - ra épített, jó sztori, telirakva művészi szimbólumokkal, az már komoly fesztivál kategória. Ha van még normális fesztivál a dekadens, korlátolt és ostoba nyugati művészvilágban, ami nem a gazdik hatalmi érdekeit szolgálja ki. Mondjuk tavaly a Téli szünet c. alkotás díja meglepett, talán nincs még minden veszve arrafelé se, de lehet csak benézték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!