Karácsony Gergely bajban van: hűtlen kezelés, vesztegetés és költségvetési csalás miatt is nyomoznak a Lánchíd-botrány ügyében

2024. július 08. 19:09

A NAV nyomozói 33 helyszínen tartottak házkutatást, és rengeteg készpénzt, dokumentumokat, elektronikus adatokat foglaltak le.

2024. július 08. 19:09

Nyitókép: Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

Három bűncselekmény ügyében is nyomozást folytat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fővárosi számlagyár kapcsán – derült ki a Magyar Nemzet birtokába került hatósági határozatból.

A Karácsony Gergely vezette Városházáig elérő botrány során az adóhatóság hűtlen kezelés, vesztegetés és költségvetési csalás gyanúját is vizsgálja.

Egyre több részlet lát napvilágot a Városházáig érő fővárosi számlagyár botrányáról, amely a túlárazott és korrupciógyanús Lánchíd-felújításhoz kapcsolódik. A botrány szálai 2019 őszéig nyúlnak vissza, amikor a Karácsony Gergely vezette balliberális koalíció átvette Budapest irányítását.

Karácsonyék gyorsan leállították a Tarlós István által kedvező feltételekkel megkötött Lánchíd-felújítási tendert, és új közbeszerzési eljárást írtak ki. Az új pályázaton ismét az A-Híd Zrt. lett a győztes, azonban furcsa módon ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért Tarlós idején végezték volna el a munkát. Emellett a vállalkozónak járó előleget majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték, míg a kötbért megfelezték. 

Bajnai bizalmasa tudhatott a Lánchíd-botrányról

Az érthetetlen drágulást sokan kifogásolták, de Karácsonyék csak mellébeszéléssel válaszoltak. Voltak azonban bennfentesek, akik már akkor pontosan tudták a drágulás okát. Ide tartozik Bajnai Gordon egy régi bizalmasa, aki egy hangfelvételen arról beszélt, hogy a Lánchíd felújítása azért került ötmilliárd forinttal többe, mert pénzeket osztottak vissza fontos baloldali potentátoknak.

Ezt is ajánljuk a témában

A fenti beszélgetés 2021 nyarán zajlott, amikor már áramlottak a Lánchíd-pénzek Vig Mór cégéhez, aki az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére. Vig Mórt tavaly novemberben üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanújával őrizetbe vették

Ezt is ajánljuk a témában

A NAV nyomozói 33 helyszínen tartottak házkutatást, és rengeteg készpénzt, dokumentumokat, elektronikus adatokat foglaltak le. 

A nyomozás során Hegedüs Dániel ügyvédnél és az A-Híd Zrt.-nél is házkutatást tartottak.

Közpénzből készpénz

Kiderült, hogy 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig cégének, amelyből 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára utaltak, majd készpénzben felvettek. 2022 januárjában Vig Mórt eltiltották az ügyvédi hivatástól, ezután Hegedüs Dániel vette át a pénzfelvételeket.

Az ügyben fordulat következett be, amikor egy ismeretlen személy levelet küldött Budai Gyulának, amelyben azt állította, hogy Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájában számolt el a Lánchíd-beruházásból felvett összegekkel. A biztonsági cég az Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft., amely kapcsolatban áll az A-Híd Zrt.-vel. 

Ezt is ajánljuk a témában

A levélíró szerint a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi baloldalhoz.

A Városházára kerülhettek a kenőpénzek

Amennyiben tehát igazak a bennfentes levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza, ahonnan az összegek a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak.

A volt elszámoltatási kormánybiztos mindezek után feljelentést tett, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pedig hivatali vesztegetés gyanújával elrendelte a nyomozást.

Az ügyet a rendőrség végül átadta a számlagyárügyben tavaly óta költségvetési csalás gyanújával nyomozó NAV-nak, akik tavaly novemberben Vig Mórt is őrizetbe vették.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. július 18. 07:01
Ja,a múltkor még a Városházát is eladta…szóljatok,ha van egy jogerős ítélet ezügyben….🫢
Kristály
2024. július 09. 19:21
Hogyan pályázhat egy ilyen neki nem kell erkölcsi bizonyitvány még egy ruhatárosnk is kell . Reméljük életfogytig fog kapni. Egy bolti tolvaj kap 2évet arányában a milliárdokert jár 100év.
Namond
2024. július 09. 05:17
Érdekes lesz, ha kamugeli ellen hűtlen kezelés, vesztegetés és költségvetési csalás miatt vádat emelnek. Ennek ugyanakkora vagy kisebb az esélye, mintha nemzeti kincsünk, Orvbán egy Globális Tényező, aki családja Messiása, a péntekenkénti prédikátor, a Vicc ellen emelnének vádat.
iphone-13
2024. július 09. 04:48
HOGY LEHET EGY ILYEN SZEMÉTLÁDÁRA SZAVAZNI? HA CSAK A GYANÚ FELMERÜL MÁR AKKOR SEM SZABADNA EGY ILYEN BŰNÖZŐ PATKÁNYRA SZAVAZNI MINT SZAROS GERI! GRATULÁLOK A BUDAPESTI SZARHÁZIAKNAK AKIK ERRE A FÉREGRE SZAVAZTAK! BUDAPEST NEM CSAK A PESTIEKÉ!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!