A farok csóválja…

2024. október 20. 16:38

A Fidesz-propaganda immár egy kaptafára működik.

2024. október 20. 16:38
Németh Péter
Németh Péter
Népszava

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

„Hosszú elemzést olvashattak pénteki lapunkban arról, hogy miért is veszítette el hatékonyságát a Fidesz/kormány propagandagépezete. Pedig hát ódákat zengtünk a kormány/párt eme képességéről, és magáról Orbán Viktorról is. Mostanában azonban egyre többet hibáznak, rendre elvétik a fókuszt, átadják a nyilvánosság terepét másoknak. A szakértők a jelenséget elsősorban Magyar Péter felbukkanásának tulajdonították, miközben kellő óvatosságra intettek: ez a csapat képes a megújulásra, képes arra, hogy újra átvegye az irányítást.

Ezt is ajánljuk a témában

»Elfáradt a kormányzati propaganda« – állította címében a megidézett cikk, amelyben két elemző mondta el véleményét az immár egyértelműen kitapintható jelenségről. A hibák sorozata a kegyelmi botrány kirobbanása óta figyelhető meg; már akkor is késésben volt, pontosabban napokra volt szüksége a hatalomnak, hogy kitalálja, mit kezdjen a helyzettel. Onnan kezdve folyamatosan ez a késés jellemzi a kommunikációt: vagy a reakció­idejük mondott csődöt, vagy pedig egyszerűen nem tudták jól értékelni a kialakult viszonyokat. Görcsös erőlködéssé vált, ahogy Magyar Péter felbukkanását kísérték, s ez az elmúlt bő fél év alatt sem változott; ma is pont ez a tanácstalanság, ügyetlenkedés, a korábbi sémák ismételgetése a jellemző. Úgy viselkednek, mintha semmi sem változott volna, a receptek ugyanúgy működtethetők lennének, mint korábban. Pedig nem; és éppen ez a lényeg. Nem pusztán azért, mert minden lépésüket, közlésüket, akciójukat a Tisza Párt elnöke keresztbe veri, hanem azért is, mert – mondjuk ki – elfogytak az ötletek.

A Fidesz-propaganda immár egy kaptafára működik, miért is változtattak volna, ha ez eddig bevált. Működött a karaktergyilkosság, működtek az ígéretek, a folyamatosan szebb jövőt ígérő akcióik, a nemzeti konzultációk – az ellenzék hiá­ba próbálta ezeket kilyukasztani, mindig volt rá fideszes válasz. Kezdetben az elmúlt nyolc év, később a gyurcsányozás vagy éppen a megfelelő ellenségkép felmutatása. És persze az állami/pártkassza mindent elbírt, meg hát a nagyjából kilencvenszázaléknyi fölény a nyilvánosságban. A pénzbeli korlátlanság most is megvan, csak – ismétlem – az ötletek hiányoznak. Talán ezzel is magyarázható, hogy a központi panelek hiányosságai miatt egyéni megszólalások uralták a teret; Orbán Balázs, Békés Márton, Szijjártó Péter, Deutsch Tamás új fogalmakat dobott be a köztudatba, olyanokat, amelyek – túl azon, hogy nem lettek kipróbálva, megmérve – még súlyos melléfogásoknak is bizonyultak.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pietrosz2.0
2024. október 20. 21:50
Hol van az MSZP,hol a Momentum,LMP,Párbeszéd,Jobbik? Hova zsugorodik a déká? Hülye Németh,nem tűnik fel,hogy a te liblingjeid rovására nőtt ki a tisza? Mielőtt a Fideszt ekézed,erről írjad meg a véleményed. Szánalmas vén hülye vagy.
google-2
2024. október 20. 21:31
Ahogy Magyar vakarózik, nem vakarózik úgy senki, ugye, Péter? Élvezzétek!
sexykitty-5000118
2024. október 20. 20:38
🍓 ️ ­É­r­­t­é­k­­­e­l­d­­ ­­­a­­­ ­­s­z­­e­­x­­­i­­ ­­p­­u­­n­­c­­i­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
atti64
2024. október 20. 20:36
BALOLDALI PATKÁNYOK BASSZÁTOK MEG ANYÁTOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!FIRKÁSZOK A NÉPSZAVÁBAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!