Így alakul a kánikula a következő napokban – mutatjuk a részleteket

2024. augusztus 14. 07:38

Két vármegyére is kiadták a harmadfokú hőségfigyelmeztetést.

2024. augusztus 14. 07:38
Man drinking water during heat wave

Nyitókép: Marc Bruxelle / Getty images

A HungaroMet jelentése szerint továbbra is tombol a kánikula az országban, egyes déli területeken a hőmérséklet pedig akár a 40 fokot is meghaladhatja.

Szerdán az ország nagy részén 33 és 38 fok között alakulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet, de a Dél-Alföldön akár 41 fok is lehet, míg az ország északkeleti része kissé hűvösebb időre számíthat. A HungaroMet előrejelzése szerint a nap folyamán fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható, estefelé pedig helyenként záporok és zivatarok is kialakulhatnak, főként a délkeleti régiókban, ahol viharos széllökések is előfordulhatnak.

Két megyére, Bács-Kiskunra és Csongrád-Csanádra harmadfokú hőségfigyelmeztetés van érvényben, ahol a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat.

Az ország nagy részében narancssárga figyelmeztetés érvényes, amely 27 fok feletti középhőmérsékletet jelez, míg néhány nyugati (Vas, Zala) és északkeleti megyében (Nógrád, Heves, Hajdú-Bihar) 25 fok feletti értékek várhatók. Borsod és Szabolcs megyében a középhőmérséklet ennél alacsonyabb lehet. A meteorológiai szolgálat emellett 10 déli és nyugati megyére figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt is.

A hőség a hét második felében is kitart

Csütörtökön a hőmérséklet 33 és 40 fok között, pénteken pedig 33 és 39 fok között alakulhat. Várhatóan még szombaton is 40 fok körüli kánikulára lesz.

***

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NorthernOutlaw
2024. augusztus 14. 18:40 Szerkesztve
Vége lehetne már! Jöjjön az eső és utána jövő júliusig ne legyen több 25 foknál nappal, 15-nél éjszaka. Kár, hogy nem valószínű, mert a szeptember már olyan, mint régen az augusztus. Talán októberben lesz végre jó idő. Azért reménykedem, hátha szeptemberben igazi szép őszi idő lesz.
Oldalkosár
2024. augusztus 14. 18:25 Szerkesztve
Bácskai Bicska 2024. augusztus 14. 09:00 "A dél-alföldi 40 fok feletti nyári napok okán minél több fát kell ültetni." Az árnyat vető fák valamennyire csökkentik a falakat érő besugárzást, de az épületek, a lakások attól még kitartó kánikula idején átforrósodnak. Úgyhogy a hatásuk mérsékelt. "...tanuljunk meg kenyeret sütni" Silány és kevés búzából aligha lesz kenyér.
Oldalkosár
2024. augusztus 14. 18:20
alexandrosz-2 2024. augusztus 14. 13:41 Egymást követik a kiemelten meleg nyarak, gyakoribbá válnak az elviselhetetlen hőhullámok, a legmelegebb júliust éltük át (itt a Dél-Alföldön ez volt a legmelegebb hónap), az elmúlt 4 évből már a harmadikban sül ki a napraforgó és a kukorica, tönkremegy a mezőgazdaság, légkondi nélkül nem lehet majd meglenni, szenved növény, állat és ember egyaránt.... ..és a zsidózó nemzeti szar dobogó nemzeti lelkülettel a kebelén szarik minderre.
Oldalkosár
2024. augusztus 14. 18:15
alexandrosz-2 2024. augusztus 14. 13:41 És nyárról hadovál két hét júliusi földi pokol után és a mostani 1 hétnyi irtózat közepette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!