Budapest, te édes?

2024. augusztus 10. 16:37

Ma is sokan siratják-temetik Budapestet, az édest, „Budapest Köztársaságot”, legalábbis fővárosi szinten.

2024. augusztus 10. 16:37
Lendvai  Ildikó
Lendvai Ildikó
Népszava

Nyitókép: Ficsor Márton

„Budapestet már sokszor búcsúztatták. Hol a kulturális sokszínűségét, hol a szabadságát, hol egyszerűen a fizikai létét. Nem véletlenül lett klasszikussá Vas István szövegével a sanzon az Egy szerelem három éjszakájában: »Isten veled, Budapest, te édes. Itt ezentúl minden csak sötét lesz.«

Ma is sokan siratják-temetik Budapestet, az édest, »Budapest Köztársaságot«, legalábbis fővárosi szinten. A közgyűlés összetétele aligha kelt vérmes reményeket a működőképesség tekintetében.

Nemcsak a budapestiek aggódnak. A legnagyobb ellenzéki város biztatást és támaszt jelent mindenkinek, aki züllesztőnek, részvétlennek érzi a rendszert. Aki a nemzeti kultúra szempontjából is félti a város védjegyét jelentő kulturális pluralizmust, sokszínű kínálatot. Budapest szabad fejlődése nemzeti ügy.

Már akinek. Mert egy főváros, amely nem a rezsim szellemében, de szabadon, sikeresen működik, ha nem vesz részt politikai vitákban (de miért ne venne?), akkor is, már létében is megkérdőjelezi a rezsim abszolút, totális jellegét, normáinak kikezdhetetlenségét. Márpedig ennek a rendszernek a legfőbb ambíciója, sikerének záloga, hogy totális és kikezdhetetlen legyen.

Budapestnek elegendő bűne, hogy más önkormányzatokkal együtt kilóg a sorból. Ő a legnagyobb, tehát ő lóg ki legjobban. Túl európai, túl pezsgő, túl sok benne a gondolat, a mozgás, a szín.

Hogy egy frissebb Budapest-dalt idézzek, Závada Pál ezt énekli: »Klasszikus, de kortárs./ A konformizmus kosztümén/ Pest a mély dekoltázs.« Mély dekoltázs, ha jelképesen is, juj! Ez megbontja a jelmezt, amit a kereszténynek hazudott kőkonzervatív kormányzat öltött magára. Isten, haza, család, persze csak frázisokban. A gondok, problémák mind betakarva. Még hogy dekoltázs! Még a végén kilátszanak. Éljen a konformizmus, a politikai és az ízlésbéli is, vesszen Budapest!

De ne csak forintjait veszítse el. Derüljön ki, hogy a renitens csak vergődik, a káosz jön, a nihil, a pitiáner huzakodások mocsara. Minél többeknek lesz elegük a döntés- és működésképtelenségből, annál jobb. Amíg nincsenek elegen, nem érdemes feloszlatni a közgyűlést. (Ez »törvénytelen működésre«, pl. a főpolgármesterhelyettes kötelező megválasztásának sikertelenségére hivatkozva jogilag lehetséges, de nem gyors procedúra.) A Fidesz most nem ebben érdekelt, főpolgármesterjelöltjük sincs. De a város lassú fuldoklásában igen. Abból majd tanulnak nemcsak a pestiek: a többiek is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. augusztus 14. 16:37 Szerkesztve
él még a múmia, kilóg a fülehegye, shakalaka bumbumbum Bépest a jelen mocskának köszönhetően nem ajrópai, hanem szub-balkáni sőt fekete-afrikai … egy tékozló cinikus koldus
zsolt196969
2024. augusztus 12. 05:13
Sikeresen működik??? Nektek lehet....... Buta múmia. Nem sokára te is ott leszel fent a haverokkal nyugi. Az üstben van még hely...
Szuperszig
2024. augusztus 11. 17:31
Hamarosan bukik a magas vékony bamba. Akkor leszel bajban sipánka néni! :-)))
Hill
2024. augusztus 11. 13:37
Miről beszélsz vén szottyadék???? Mit szerettél volna ma idefosni??? Budapest egy rakás szar. Olyan, mint ti. Egyébként a fajtád uralja. Nem a fidesztol, nem a kormánytól, nem a nem rátok szavazóktól ilyen, hanem tőletek. A kurva tolvaj fajtádtól. Egyébként a ti kezetekben, irányításotokban soha nem működött semmi!!! Soha. Nem tudok olyat mondani. Nyígtok állandóan botoxos riherongy. Nagy Demszkáj is egy fos volt, el is takaroditt. Hova is??? Horvátországi nyaralójába??? Futotra rá? Szóval kussolsz szatyor arc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!